Güncelleme Tarihi:
İdlib'de gerçekleşen nükleer saldırıya dünyadan tepki yağmaya devam ediyor. Rusya kimyasal silah kullanımını inkar ederken NATO, ABD ve AB ülkelerinden saldırıya tepki yağdı.
Rusya Savunma Bakanlığı ise açıklamasında İdlib sınırları içinde bulunan Han Şeyhun kasabasındaki bir cephaneliğin Suriye savaş uçakları tarafından hedef alındığını, cephanelikte bomba ve mayın yapımında kullanılan zehirli gazların bulunduğunu iddia etti.
NATO: SORUMLULAR HESAP VERMELİ
Nato Genel Sekreteri Jens Stoltenberg kimyasal silah saldırısını kınadı. Jens Stoltenberg’nin açıklamasında ‘‘Suriye'nin Idlib bölgesinde, aralarında birçok çocuğun da bulunduğu onlarca kişinin ölümüne neden olan ve kimyasal silahların kullanıldığı iddia edilen korkunç saldırıları kınıyorum. Bu son bir ay içerisinde bu barbar silahların kullanıldığı rapor edilen üçüncü olay. Bütün sorumlular hesap vermelidir. ‘‘Ölümle sonuçlanabilecek veya insanlara kalıcı zarar verebilecek kimyasalları içeren silahların kullanımı Suriye’nin de 2013 yılında imzaladığı Kimyasal Silahlar Sözleşmesi uyarınca yasaktır. Bu uluslararası norma tümüyle saygı gösterilmeli ve uygulanmalıdır. Sözleşmenin tarafı olarak Suriye bu yükümlülüklere tam olarak uymakla sorumludur.’’ denildi.
'SAVAŞ SUÇU'
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi bugün kimyasal silah kullanımı iddialarını görüşmek üzere olağanüstü gündemle toplanıyor.BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura bölgedeki son gelişmeleri "dehşet verici" olarak nitelendirdi, Konsey'in sorumluların hesap vermesini talep etmek amacıyla toplanacağını belirtti.Mistura ayrıca kimyasal silah kullanımının savaş suçu olacağını da hatırlattı.
ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN RUSYA'YI KINAMA KARARINA DESTEK ÇAĞRISI
Güvenlik Konseyi toplantısı öncesinde Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Rusya'ya, BM Güvenlik Konseyi'nin olası kınama kararına destek çağrısı yaptı.
Gabriel, sorumluların uluslararası savaş suçları mahkemesine çıkarılması gerektiğini de söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson da Brüksel'de yaptığı açıklamada, Suriye'deki durum normale döndükten sonra Beşar Esad'ın görevde kalmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi.
Saldırının sorumluluğunun olması gerektiğini söyleyen Johnson, "Bu barbar rejim, yaptıklarıyla, Suriye'deki durum normale döndükten sonra görevde kalabileceğini düşünmemizi imkansız hale getirdi." dedi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, saldırının arkasında Suriye hükümetinin bulunmadığını düşündürecek bir delil görmediğini de ifade etti.
Avrupa Birliği'nin Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de yaptığı açıklamada, 70'den fazla kişinin hayatını kaybettiği saldırının, Suriye barışının bir an önce sağlanması gerektiğini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.
SURİYE İDDİALARI REDDEDİYOR
Suriye ise 'kimyasal saldırı' iddialarını reddediyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Suriye'nin kuzeybatısında bulunan muhaliflerin kontrolündeki İdlib'te "kimyasal gaz" kullanıldığı iddiası üzerine Fransa ve İngiltere'nin çağrısıyla bugün TSİ 17:00'da olağanüstü toplanacak.
Salı günü İdlib'de yaşanan saldırılarda kimyasal silah kullanılmış, 20'si çocuk 72 kişinin zehirli gaz nedeniyle hayatını kaybettiği açıklanmıştı.