Dünya Mısır'daki isyanı böyle yorumladı

Güncelleme Tarihi:

Dünya Mısırdaki isyanı böyle yorumladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2011 14:30

Dünya liderleri de Mübarek'e reformlara hemen başlaması yönünde baskı yapıyor. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya liderleri Mübarek'e şiddetten kaçınması ve reformları hayata geçirmesi çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada siyasi reformları hayata geçirecek adımlar atılması ve evrensel haklara saygı gösterilmesi tavsiye edildi. İngiltere, Fransa ve Almanya liderleri de ortak bir açıklama yayınlayarak Mısır yönetiminden silahsız sivillere karşı şiddet kullanılmaması ve göstericilerin barışçıl şekilde yapılan protestolarına izin verilmesi istendi.

 

OBAMA’DAN ÇAĞRI

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Mısırlı yetkililere, barışçıl protestoculara karşı şiddet kullanmaktan kaçınması çağrısında bulundu. Mısır'daki durumu yakından takip ettiklerini belirten Obama, ilk önceliklerinin olaylarda ölüm ve yaralanmaların meydana gelmesini önlemek olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

 

İngiltere, ABD ve Fransa vatandaşlarına zorunlu haller dışında Mısır'a gitmeme çağrısında bulundu. ABD ülkedeki vatandaşlarını tahliye etmek için hazırlıklara başladı. 

 

CLINTON: MÜBAREK DEMOKRASİ ADINA YETERİNCE ADIM ATMADI

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton,Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in, demokrasi yolunda halen yeterince adım atmadığını söyledi.

 

Clinton, CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, “iyi yönde bir geçiş”istediklerini belirterek, “Halen iktidarda olan Mübarek, rejiminden geçişin kolaylaşması için gerekeni yapmasını istiyoruz” dedi.

 

Mısır'da özgür ve adil seçimlerin yapılmasını görmek istediklerini ifade eden ABD Dışişleri Bakanı Clinton, ABC televizyonundaki konuşmasında da Mısır’a yardımların askıya alınıp alınmayacağıyla ilgili soru üzerine, şu an böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

 

ERDOĞAN İLE MISIR'I KONUŞTU

Obama, Başbakan Tayyip Erdoğan'la telefonda görüşerek, Mısır ve Tunus'taki durum hakkında değerlendirmelerde bulundu.

 

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan ve görüşmede, bölge halklarının meşru ve doğal demokratik haklarının karşılanması gerektiği hususunda görüş birliğine varıldığı ifade edilen açıklamada, "Bu bağlamda halklara karşı şiddet kullanılmaması yönündeki hassasiyetin altı çizilerek, bölge ülkelerinde gelişen olayların derin ve köklü istikrarsızlıklara yol açmaması arzusu dile getirilmiştir. İstikrarsızlıkların bölge ülkelerine zarar verici sonuçları olacağı hususundaki endişeler paylaşılmıştır. Görüşme, tarafların bundan sonraki gelişmelerde daha sık temas halinde olmaya karar vermeleriyle sona ermiştir" denildi.

  

NETANYAHU: AMACIMIZ MISIR’LA BARIŞIN SÜRMESİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Bizim amacımız, Mısır ile barışın sürmesi" dedi.

 

Netanyahu, haftalık olağan kabine toplantısının başında yaptığı açıklamada, İsrail'in Mısır'daki olayları yakından takip ettiğini belirterek, bu konuda Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile konuştuğunu söyledi.

 

Suudi Arabistan Kralı Abdullah Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile dün yaptığı telefon görüşmesinin ardından dün gece yarısı Obama ile de bir görüşme yaptı. Görüşmede, hem ABD hem de Suudi Arabistan'ın, Mısır'daki "kaos, yağma, masumlara gözdağı,özgürlük ve ifade özgürlüğünün kötüye kullanılması, gizli hedefler için kaosun körüklenmesi" gibi olayları onaylamadığı bildirildi.

 

Kral Abdullah "kardeş Mısır halkının güvenliğinin, istikrarının hiç bir gerekçe ile pazarlık konusu edilemeyeceğini" bildirirken, Mısır'ın potansiyeli ve başarısının Arap ve İslam milletlerinin kapasitesinin ana parçası olduğuna dikkat çekti.

 

SARKOZY: BARIŞÇIL DEĞİŞİMDEN YANAYIZ

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy,Tunus ve Mısır'daki rejimlerin "barışçıl değişimini" tercih ettiklerini söyledi.

 

Fildişi Kıyısı'ndaki krizin ele alındığı Afrika Zirvesine davet edilen Sarkozy, "Fransa, dostluk ve saygı ile bu önemli dönemde Tunusluların ve Mısırlıların yanındadır" dedi.

 

Sarkozy, "nereden gelirse gelsin şiddetin hiçbir zaman çözüm olmadığına"işaret ederek, "Çünkü şiddet sadece şiddet getirir, çünkü şiddet bütün kıtalarda yıkım ve acı doğurur" dedi.

 

Fransa'nın ülkelerin egemenliğini ve halkların geleceğini belirleme hakkını tanıdığını kaydeden Sarkozy, "Ancak, evrensel olan değerler vardır...Bütün siyasi sorumlular bunları hesaba katmalıdır" diye konuştu.

Bugünkü dünyada artık dün gibi yönetmenin mümkün olmadığını kaydeden Sarkozy, "Barışçıl değişim, Fransa bunu istiyor" dedi.

       

BAN Kİ MUN’DAN İTİDAL MESAJI

Bu arada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mısır'da "itidal, şiddete başvurulmaması ve temel haklara saygı" çağrısında bulundu.

 

Afrika Birliği zirvesi için Etiyopya'da bulunan Ban, "Halkın sesine,taleplerine, zorluklarına ve daha iyi bir geleceğe dair umutlarına daha dikkatle kulak vermeliyiz" dedi.

 

İSRAİL: ABD’NİN TUTUMU HAYALKIRIKLIĞI YARATTI

İsrail ordu radyosu, Mısır'ın içinde bulunduğu krizle ilgili olarak, ABD'nin takındığı tutum nedeniyle İsrail yetkililerinin hayal kırıklığı içinde olduklarını bildirdi.

 

Ordu radyosu, İsrailli yetkililerin ABD Başkanı Barack Obama ve yönetiminin, Mısır'daki olaylar karşısındaki "kayıtsız tutumu" nedeniyle hayal kırıklıklarını ifade ettiklerini bildirdi. Haberde, buna rağmen Başbakan Benjamin Netanyahu'nun çevresindekilerle bakanların, ABD'yle ilgili olarak herhangi bir görüş belirtmekten kaçındıkları kaydedildi.

 

İsrail eski Savunma Bakanı Şaul Mofaz, Mısır'da meydana gelen son olayların İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki müzakerelere de zarar vereceği görüşünü dile getirdi. Mofaz, istikrarın ne kadar önemli olduğunun bugünlerde görüldüğünü söyledi.

 

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANIN'DAN MÜBAREK'E UYARI

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague,Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i "ülkesinin aşırıcıların eline düşmesini önlemek için demokratik dönüşüm yapmaya" çağırdı.

 

Hague İngiliz basınına yaptığı açıklamada, "Mısır'ın daha açık ve demokratik bir topluma dönüşmesi hem Mısırlılar, hem de tüm dünya için iyi olacaktır" dedi.

 

Mısır'ın bağımsız bir ülke olduğunu, dolayısıyla kimin Cumhurbaşkanı olması gerektiğini kendilerinin belirleyemeyeceğini ifade eden Hague, Kahire,İskenderiye ve Süveyş'te bulunan İngiliz vatandaşlarını çok önemli sebepleri olmadıkça ülkeden ayrılmaya çağırdı.

 

Bu arada İngiliz yayın kuruluşu BBC, İngiltere'nin Kahire Büyükelçiliği çalışanlarının ailelerinin, İngiltere'ye dönmeleri için gerekli hazırlıkların yapıldığını bildirdi.

 

İngiltere Başbakanı David Cameron dün Mübarek'i arayarak, Mısır'da devam eden şiddetten duyduğu endişeyi dile getirmiş ve Mübarek'i "cesur adımlar atmaya"çağırmıştı.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!