Güncelleme Tarihi:
Â
abd Başkanı barack obama'nın yanı sıra 120 ülkenin devlet başkanı ve başbakanları da İklim Zirvesi'ne katılacak. Zirveden bir anlaşma çıkması beklenmiyor özellikle çin ve Brezilya görüşmeleri bloke eden ülkelerin başında yer alıyor. çin bir anlaşma yerine kısa bir açıklamayla yetinilmesini istiyor.     Cumhurbaşkanı abdullah gül, yerel saat ile saat 13.00’de Kopenhag’da olacak, oradan Rezidansa geçip biraz dinlenecek. Saat 15.00 ile 18.00 arasında kongre merkezinde bir konuşma yapacak. Akşam Kraliçe Margrethe’nin yemeğine katılacak. Cuma günü, saat 09.00’da liderler zirvesine katılacak. Zirveden sonra Türk basınıyla görüşmeden Türkiye’ye dönecek. Gül’ün ziyareti çerçevesinde, ikili görüşmelerde bulunması bekleniyor.
ÂANLAÅžMA BEKLENMÄ°YOR
17 ve 18 Aralık tarihlerinde yapılacak liderler zirvesinden hukuki bağlayıcı bir anlaşma beklenmiyor. Türk heyetinde başmüzakereci Büyükelçi Mithat Rende, Hürriyet’e yaptığı açıklamada „bu belge hukUki bağlayıcılığı olan bir anlaşma olmayacak. Bu nedenle sadece belge diyebiliriz. Siyasi bağlayıcı olan bir Kopenhag deklarasyonu çıkabilir ve buna ek bazı kararlar çıkabilir. Amaçları bu kararları daha sonra 6 ay yada bir yıl içinde Meksika’da yapılacak toplantı ya da daha önce hukuki hale getirmek. Ancak o kadar kolay görünmüyor. Çünkü gerçekten çok büyük çıkar çatışmaları var. Bizim vurgulamaya çalıştığımız husus ise, Türkiye, OECD üyesi olmakla birlikte gelişmiş bir ülke değil. İlk girdiğimizde sanki gelişmiş bir ülke gibi görülmüşüz ama şimdi gelişmekte olan ülke olarak görüyoruz. Türkiye gelişmekte olan ülkelerin sorumluluklarını alabilir, emisyon azaltım gibi sorumlulukları aldığında, kalkınmış ülkelerin sağlayacağı finansman, teknoloji ve diğer destek faaliyetlerinden yararlanmak isteyecektir“dedi.
Çevre ve Orman Bakanlığı Müşteşarı Hasan Zuhri Rende de, Türkiye’nin çok büyük bir delege grubuyla toplantıya katıldğına dikkat çekerek, "bu kadar çok doküman ve bu kadar çok ülke olduğu için anlaşmalarda sorunlar yaşanıyor. Şimdiye kadar bir mutabakat temin edilemedi. Belki son iki gün içinde yapılmaya çalışılıyor, olmazsa bir bakanlar deklarasyonu çıkartılıp, içinin tahhütler anlamında daha sonra doldurulması öngörülmekte. Gelişmekte olan ülkelerin esas taahütleri finansal destek. Sadece gelişmekte olan ülkelerin emisyonu azaltmaları ile bu durumu düzeltmek mümkün değil. Bu nedenle gelişmekte olan ülkeler finansal ve teknolojik destek istiyorlar. Uzun vadede düşük karbonlu ekonomiye dünya gidiyor. Bu yarışı kaçıran sınıfta kalır, ekonomik olarak da rekabet edemez.“dedi.
HİÇBİR HEDEF AÇIKLAMAYACAĞIZ
Kopenhag’da devam eden COP-15 iklim zirvesinde Türkiye heyetinin başında bulunan Başmüzakereci Mithat Rende Türkiye’nin zirvede herhangi bir hedef açıklamayacağını söyledi. Kopenhag’da bulunan heyetin en yetkili ismi olan Rende yarın Cumhurbaşkanı Gül’ün de zirvede yapacağı konuşmada da bir hedef vermeyeceğini açıkladı. Türkiye’nin 2020 yılına kadar stratejik planında karbon emisyonu artışından yüzde 7 azaltma yapacağı yazılmış, Çevre Bakanı Veysel Eroğlu da Cumartesi günkü basın toplantısında aynı rakamı yüzde 11 olarak vermişti. Sözü edilen bu hedeflerin açıklanmayacağının ortaya çıkması şaşkınlık yaratan bir gelişme oldu. Başmüzakereci Mithat Rende bu bilgileri Kopenhag’da bulunan Yeşiller ekibiyle konferans merkezinin lobisinde ayaküstü yaptıkları özel bir görüşme sırasında verdi.