Güncelleme Tarihi:
DÜNYADAKİ KUTLAMALARDAN KARELER
Bu yılki Uluslararası Kadınlar Günü'nün resmi teması, "Eğitim, bilim ve teknolojide eşitlik".
Uluslararası Kadın Araştırmaları Merkezi (ICRW) tarafından yayımlanan kadına yönelik şiddet araştırmasına göre, şiddetin en yaygın olduğu ülkelerin başında Hindistan geliyor. Araştırma, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki eğitimli erkekler arasında kadına şiddet uygulama eğiliminin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.
EŞİTSİZLİK SÜRÜYOR
Reuters'in Birleşmiş Milletler (BM) verilerine dayanarak yayımladığı habere göre ise kadınlar erkeklere oranla çok daha fazla oranda cinsel istismara maruz kalıyor. Dünyadaki 759 milyon okuma yazma bilmeyen insan sayısının yaklaşık üçte ikisini kadınlar oluşturuyor. Üniversite eğitimindeki eşitsizlik özellikle Güney Asya ve Sahra Altı ülkelerinde yüksek seviyelerde.
Dünya genelinde 1995-2010 arasında kadınların meclise katılım oranı yüzde 11'den yüzde 19'a yükseldi.
'KADINLARIN TARIMSAL ÜRETİME KATILMASI AÇLIĞI AZALTIR'
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü de (FAO), tarımsal üretimde cinsiyet eşitliğinin üretimi artıracağını ve dünyada en az 100 milyon insanı açlıktan kurtaracağını açıkladı.
Google, Kadınlar Günü dolayısıyla logosunu değiştirirken, Avrupa Birliği de, 8 Mart için yaptığı açıklamada, Kuzey Afrika'daki isyanlarda ön sıralarda yer alan kadınları kutladı.
Birçok lider 8 Mart dolayısıyla dünya kadınlarını kutlarken, Kamboçya'da 8 Mart için düzenlenmesi planlanan gösteriler yasaklandı. Organizatörler, sendika ve sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla düzenlemek istedikleri gösterilere izin vermeyen yetkililerin herhangi bir açıklamada bulunmadığını bildirdi.
Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise hala birçok ülkede ve toplumda kadının ikinci sınıf vatandaş olarak görüldüğünü hatırlattı. Ban, yayımladığı mesajda şu ifadeleri kullandı: "Eğitimdeki cinsiyet ayrımı kapanıyor olmasına rağmen, ulusal ve uluslararası seviyede hala büyük farklılıklar göze çarpıyor ve birçok kız çocuğu okula gidemiyor, okula devam edemiyor veya çok az bilgi ve birikimle okulu bitirebiliyor. Kadınlar ve kız çocukları kabul edilemez şekilde şiddete hem de çoğunlukla en yakınlarının uyguladığı şiddete maruz kalıyor. Evde, okulda, iş yerinde ve toplum içinde kadın olmak genelde korunmasız olmak anlamına geliyor. Birçok çatışma bölgesinde ise cinsel şiddet bilinçli ve sistematik bir şekilde kadınları ve tüm toplumu sindirmek için uygulanıyor."
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu İcra Direktörü Dr. Babatunde Osotimehin de yaptığı açıklamada, kadınlar ve eşlerin ailelerini diledikleri gibi şekillendirebildikleri, iş ile aile hayatları arasında istedikleri dengeyi kurdukları an eşitlikten söz edilebileceğini belirtti.
TÜRKİYE'DE İSTATİSTİKLER KAYGI VERİCİ
Türkiye’de ilk defa 1921'de kutlanmaya başlayan Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 1980 darbesi sonrasında 4 yıl süreyle kutlanamadı. Son yıllarda kadın örgütlerinin girişimlerine ve düzenlenen kampanyalara karşın, Türkiye'de kadınların durumuna ilişkin istatistikler hala kaygı verici.
Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’ nün “Türkiye’de Kadının Durumu”na ilişkin Şubat 2011’de yayınladığı rapora göre, halen 4 milyona yakın kadın okuma-yazma bilmiyor. 100 kadından sadece 12.8'i kendi işine sahip, 51.1'i ücret karşılığında, 34.8'i de ücretsiz ev işçisi olarak çalışıyor.
Türk-İş Yönetim Kurulu, “Türkiye'deki kadın sorunlarının çözümünün eğitimden yasal düzenlemelere geniş bir yelpazeyi kapsadığını” bildirdi. Konfederasyondan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de bu yıl Dünya Kadınlar Günü anmalarının son iki ay içinde peş peşe gerçekleşen kadın cinayetlerinin gölgesinde gerçekleştirildiği ifade edildi.