Güncelleme Tarihi:
Avustralyalı yerbilimciler, Grönland’da “dünyadaki en eski yaşam izini” gösteren 3.6 milyar yıl öncesine ait organizmaların fosillerini bulduklarını açıkladılar.
Bilim dünyasında büyük heyecan yaratan keşif, aslında dört yıl önce gerçekleşmişti; ancak Avustralyalı bilim insanları, önceki gün Nature dergisinde çıkan araştırmayla bu haberi duyurdular. Wollongong Üniversitesi’nden yer bilimci Allen Nutman ve ekibi, Grönland’daki Isua’da, ancak helikopterle gidilebilen kırsal bir bölgede yaptıkları araştırmalar sırasında, buzulların erimesi sonucu ortaya çıkan kaya katmanlarında 1 ila 4 santimetre boylarında, koni şeklindeki fosiller buldular.
220 MİLYON YIL ‘YAŞLI’
Laboratuvar ortamında yapılan ilk araştırmalarda, fosillerin yaklaşık 3.6 milyar yıl önce yaşadığı tahmin edilen mikroorganizmalara ait olduğu belirlendi.
Karbon testleri sonucu da bu fosillerin 3.6 milyar yaşında olduğu resmen kanıtlanırsa, bu araştırma yaklaşık 4.5 milyar yıl yaşındaki Dünya’da ‘ilk canlı’ organizmaların, sanılandan çok daha önce başladığını gösterecek.
Çünkü bu doğrulanırsa söz konusu fosiller, bilinen en eski fosillerden 220 milyon daha yaşlı olacak.
MARS’TA DA OLABİLİR
BU ‘mucize’ fosillere kadar, Batı Avustralya’da bulunan 3,4 milyar yıl öncesine ait fosiller, dünyanın en eski ‘canlıları’na ait kabul ediliyordu. Yer bilimci Allen Nutman, “Biz bu keşfi dört yıl boyunca sakladık çünkü en sağlam şekilde araştırmayı sunmak istedik” dedi. Fosilin keşfi, dönemde diğer gezegenlerde yaşam olabileceğine de işaret ediyor. Araştırmacılardan Clark Friend, “Eğer 3.7 milyar yıl önce Dünya’da yaşam varsa, diğer gezegenlerde de var olabilir. Çünkü örneğin Mars 3.7 milyar yıl önce nemliydi” dedi.