Dünya İsrail'i protesto ediyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya İsraili protesto ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2009 00:00

Japona'dan Meksika'ya, İsviçre'den, Pakistan'a dünyanın dört bir yanında İsrail protesto ediliyor. İktidarlar sus pus olsa da halklar sokaklarda, saldırılara tepkilerini açıkça ortaya koydu. ABD'nin Irak işgalinden bu yana ilk kez küresel çapta protestolar yapılıyor.

Haberin Devamı

İŞTE DÜNYANIN TEPKİSİ

Dünyada bu haftasonunda İsrail protestoları yapıldı. Kuzey'den Güney'e, Doğu'dan Batı'ya, dünyanın dört bir yanında insanlar sokaklara dökülüp İsrail'in Gazze saldırılarına tepkisini ortaya koydu. Gazze'ye binlerce kilometre uzaktaki insanlar bile, Gazzeliler'e "Yanınızdayız" dedi

Avrupa Birliği'nin kalbi, Belçika'nın başkenti Brüksel'de, çok sayıda Türk derneğinin de katkısıyla düzenlenen İsrail'in Gazze saldırılarını protesto gösterisine büyük katılım sağlanırken, taşkınlık yapan kimi genç gruplar, 100'e yakın aracın camlarını kırarak çevredeki işyerlerine saldırdılar.

Brüksel'in güney istasyonunda toplanan yaklaşık 40 bin gösterici, trafiğe kapatılan caddede yürüyerek, konuşmaların yapılacağı kuzey istasyonunun önündeki alana ulaştılar.

Haberin Devamı

Konuşmaların başladığı sırada alandan ayrılan bir grup genç, sokaktan söktükleri taşlarla ve mazgal demirleriyle yan sokaklarda parketmiş araçların, çevredeki işyerlerinin ve otobüs duraklarının camlarını kırmaya başladılar.

Bu sırada kendilerini görüntüleyen basın mensuplarına da saldıran gruplar, AA muhabirini tartaklayarak kamerasını kırdılar.

Polisin basınçlı suyla müdahale ettiği taşkın gençlerin kontrol altına alınması için miting görevlileri de büyük çaba harcadılar.

ANLAMLI BİR DESTEK

Bu arada, yıllar önce benzer bir kıyımı yaşamış olan Kosovalılar, Gazzeliler'e anlamlı bir dayanışma gösterisinde bulundu. Gazeteci, yazar ve sanatçılar, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını kınadı.

Kosova'daki Türk gazeteci, yazar ve sanatçı derneklerinin yayınladıkları ortak bildiride, “İsrail saldırılarına maruz kalan Filistin topraklarında yalnızca Filistinliler'in değil, insanlığın ölümüne, bir halkın yokedilişine sessiz kalmanın, katliamın suç ortağı olmak anlamına geldiği” ifade edildi.

Kosova'da yakın geçmişte işlenen katliamların acısının Kosovalılar'ın hala yüreklerinde taşıdıkları belirtilen bildiride, “Bu bilinç içinde Filistin'deki insanlık dramına son verilmesi ve bölgede barışın sağlanması için, Kosova'dan sesimizi yükseltiyor, insanın ve hakkının heryerde aynı olduğunu hatırlatıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

Öte yandan dün Prizren'de toplanan bir grup genç, ellerinde taşıdıkları pankartlarla Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail saldırılarını protesto ettiler.

Genç protestocular, Türkçe, İngilizce ve Arnavutça “Yeter”, “Çocuklar Ölmesin”, “Filistin”, “Çocukları kim öldürüyor” ve “Şiddete Son” yazılı pankartlar taşıdılar.

LONDRA'DA DEV GÖSTERİ

"Savaşa Hayır Koalisyonu", "Filistin'le Dayanışma Hareketi" ve "İngiltere İslam İnisiyatifi" gibi sivil toplum kuruluşlarının sendikalarla birlikte düzenlediği Filistin'e destek yürüyüşü, İngiltere'nin başkenti Londra'da on binlerce kişinin katılımıyla başladı.

Hyde Park'ta başlayan yürüyüş öncesinde aralarında sendika liderleri, din adamları, politikacılar ve sanatçıların bulunduğu çok sayıda konuşmacı kürsüye çıkarak, İsrail'in Filistin'e yönelik işgal ve saldırılarını kınadı.

Haberin Devamı

Aralarında Yeşillerin Avrupa Parlamentosu üyesi olan Jean Lambert, Hristiyan din adamı Gareth Ewit, Müslüman din adamı Şeyh Mahmud Hasan, Unite sendikası başkanı Gail Carthmail, TUC sendikası genel sekreteri Sally Hunt'ın da bulunduğu konuşmacılar, İsrail'in işgal ettiği topraklardan hemen çıkmasını ve bombardımana son vermesini istendi.

Konuşmalarda, İngiltere hükümeti ve AB'ye de bu yapılana kadar İsrail ile başta ticari anlaşmalar olmak üzere bütün anlaşmaların askıya alınması çağrısı da yapıldı.

DONDURUCU SOĞUĞA RAĞMEN

Hava sıcaklığının sıfırın altında olmasına rağmen toplanan büyük kalabalığa seslenen konuşmacılar, İsrail'e silah satışının hemen durdurulmasını talep etti.

Haberin Devamı

On binlerce kişinin "Filistin'e özgürlük", "Terörist İsrail'in eylemleri durdurulsun" gibi sloganlar attığı ve çeşitli pankartlar taşıdığı gösteri öncesinde, "Filistinlilere özgürlük" istenen bir bildiri de Londra sokaklarında imzaya açıldı.

The Guardian gazetesine ilan veren, İngiltere'de yaşayan 100 tanınmış isim de, İsrail'in Filistin'e yönelik baskı ve eylemlerine son verilmesini istedi.

Hyde Park'ta yapılan konuşmaların tamamlanmasının ardından protestocular, İsrail Büyükelçiliğine yürüyerek gösterilerine burada devam edecek.

Tarihin en büyük protesto gösterilerinden biri olduğu belirtilen gösteri dolayısıyla, Londra polisi geniş güvenlik önlemleri uyguluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!