Güncelleme Tarihi:
http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay/78853/2/1/25736813/dunyadaki-sehir-efsaneleri
Geçmişte gazeteler zaman zaman tirajlarını artırmak amacıyla insanların ilgisini çekebilecek çeşitli haberler uyduruyorlardı. Bugün bilgiye erişimin daha hızlı ve kolay olması sebebiyle bu pek mümkün değil. Bu yalanların en ünlüsü 1980'lerde Tan gazetesinde yayımlanan 'Sakallı Bebek' hikayesiydi. Gazete, bir bebeğin sakallı doğduğunu, doğar doğmaz konuştuğunu ve ilk sözlerinin kıyametin Kurban Bayramı'ndan iki gün sonra kopacağışeklinde olduğunu yazmıştı. Birçok kişi bu habere inanmasa da haber gazetenin tirajını artırmıştı.
Yaşanan bu olay ne ilk ne de son oldu. Üstelik sadece Türkiye'de değil, dünyada da birçok gazete geçmişte bu tür 'numaralara' başvurdu. İşte bu şehir efsanelerinden bazıları...
Tavşan doğuran kadın
18. yüzyılın en büyük düzmecelerinden biri, bir kadının tavşan doğurduğunu iddia etmesiydi. Mary Toft adındaki bu kadına ilginç bir şekilde bilim insanları da dahil birçok kişi inanmıştı. Toft, cerrahlara mektuplar yazarak tavşan doğurduğunu yazmış ve kendisine neler olduğunu öğrenmek istediğini söylemişti. Doğumlara katılan doktorlar, tavşanların hep ölü doğduklarını görmüş ve tavşanlar üzerinde araştırma yapmışlardı. Tavşanların önceden canlı oldukları ortaya çıkmıştı. Kocasının Toft'a tavşan getirdiği söylentileri üzerine doktorlardan biri Toft'un gerçeği söylemesi için, rahmini kontrol edeceği tehdidinde bulundu. Böylece Mary Toft, tavşanları rahmine kendi koyduğunu itiraf etti.
Uzaylılardan mesaj var
İngiltere'deki büyük bir alana yapılmış bu işaret, insanlar tarafından 'uzaylılardan bir mesaj' olarak algılanmıştı. Ancak 1991'de iki adam ortaya çıkıp bunu kendilerinin yaptığını itiraf etmişti.
Piltdown Adamı
Tarihteki en ünlü sahteciliklerden biri de Piltdown Adamı. Charles Dawson, 1912 yılında İngiltere'de bulduğu kafatasının çok eski zamanlardan bir insan türüne ait olduğu iddia etti. Kafatasının gerçekliği konusunda tartışmalar artınca konu derinlemesine araştırılmaya başlandı ve kafatasının modern bir insana, çene kemiğinin ise bir orangutana ait olduğu ortaya çıktı. İsmini Dawson'ın soyadından alan Piltdown Adamı insan evrimi konusunda büyük ilgi çekmiş ancak sahte olduğu 40 yıl kadar sonra kanıtlanabilmişti.
Fiji Denizkızı
Fiji Denizkızı adı verilen fosil de dünyada çok ses getiren buluntulardan biri oldu. Fosil halde bulunan denizkızının daha sonra bir maymun ve balık kuyruğunun birleştirilmesiyle oluşturulmuş olduğu ortaya çıktı.
Uzaylı
İşte en sık duyduğumuz iddialardan biri: 1990'lı yıllarda Fox kanalında gösterilen bir video, insanları uzaylıların varlığına inandırmıştı. Ancak daha sonra videodaki uzaylının gerçek olmadığı, gerçek gibi görünmesi için çilek reçeli sürüldüğü ortaya çıktı. Bu videoyu çeken kişi yine de görüntülerin düzmece olmadığı konusunu sürdürmeye devam etmişti.
Ağaçtaki Spagetti
1950'li yıllarda BBC kanalı yayımladığı bir programda ağaçlarda spagettilerin büyüdüğünü göstermişti. İlginç bir şekilde, insanlar buna inanmış hatta programa telefon ederek spagettileri nasıl büyüttüklerini sormuştu.
Dev Cardiff
Bu da Amerikan tarihinin en büyük şehir efsanelerinden biridir. 1960'ların sonlarına doğru New York eyaletinin Cardiff şehrinde yaklaşık üç metre uzunluğunda bir vücut bulunmuş, haberin heyecanıyla başka insanlar da gelip aynı şekilde dev insan bedenleri bulduklarını söylemişlerdi. Ancak ilerleyen zamanda George Hull isimli bir adamın bu dev heykeli oraya koyduğu ortaya çıkmıştı.
Dünyalar savaşı
1938'de bir ABD radyo programı, dünyalar arası savaşın olacağı iddiasında bulundu. O günden sonra paniğe kapılan insanlar gaz kokusu aldıklarını ve gökyüzünde ışık gördüklerini söylemeye başladı. Kaçmak için arabalarını hazırlayanlar bile oldu. Ancak daha sonra radyoda yayımlanan programın, Herbert George Wells'in 'DÜnyalar Savaşı' isimli bilimkurgu kitabının seslendirmesi olduğu ortaya çıktı.
Loch Ness Canavarı
Günümüzde de aslında çok sık duyduğumuz bir isim; Loch Ness Canavarı. Fotoğraf yayımlandığında büyük ses getirmişti ancak fotoğraftaki sadece bir oyuncak. Bu canavarla ilgili efsaneler günümüzde de konuşulmaya devam ediyor. Loch Ness'in bir diğer versiyonu da Van Gölü Canavarı.
Çapkın Maymun
Uydurma haberlere Türkiye'den bir başka örnek de 1970'lerde bir gazetede iki maymunla ilgili haberdi. Gazete, bir çift maymunun mutluyken, kocanın sarışın bir kadına sarkıntılık etmesi nedeniyle dişi maymunun sigaraya başladığını yazmıştı.