Güncelleme Tarihi:
ÖNCEKİ BASIN DERLEMESİ | |
* Dünya basınından 09.05.2007 *Dünya basınından 08.05.2007 |
10 yıllık bir sürenin ardından Blair bugün ne zaman görevi bırakacağını açıklayacak. Gordon Brown ‘un yarın başbakanlığa atanması bekleniyor. Blair görev süresince iç politikada önemli başarılara imza attı. Dış politika stratejisi ise bazı çevrelerce şiddetle eleştirilmişti.
İngiltere’de Blair’in akılcı uygulamaları ekonomiyi iki dönemdir büyütmüş, köhnemiş sosyal ve kurumsal yapıları modernleştirmişti. Seçmen bu olgunun bilincindeydi. Ne var ki , Blair Mayıs 2005 genel seçimlerine girerken, kamuoyunca olumsuz karşılanan “Irak Savaşı” konusundan çekiniyordu. Nitekim İşçi Partisi, bu seçimi kazandı ama 57 sandalye kaybetti.
Blair, genel seçimden önce, kamuoyuna bir açıklama yaptı. Katılımcı demokrasinin geliştirilmesi, ailelere yardım, yaşlı ve güçsüz nüfus kategorileriyle dayanışma gibi sola özgü yönelimlerin yanısıra “aile” kurumunun altı çiziliyor; anne-babalara çocuklarının daha iyi eğitileceği vaat ediliyor; herkesin kamu alanlarında işini daha kolay ve daha çabuk halledebileceği vurgulanıyordu.
“Güvenli sınırlar” ve “güvenlik toplum” konularının altı kalın biçimde çiziliyordu. Sağ politikacıların geleneksel olarak savundukları “günlük yaşamın pratik sorunları”, “aile” ve “güvenlik” gibi kavramların “yeni Labour” eliyle sola mal edilme çabası seçim yenilgisini bir nebze azaltmıştır.
Şimdi Blair‘in istifa etmesinin nedenini sorgulamak, çeşitli yorumlar yapmak için en uygun zaman. Blair‘in Türkiye ile ilişkileri hep olumlu ve dostça olmuştur. AB adaylığı sürecinde Türkiye’ye verdiği desteği hatırlamak gerekir. Blair büyük bir olasılıkla veda turuna Türkiye‘yi de ekleyecektir .
İŞTE BASINDAN BAŞLIKLAR BAŞLIKLAR:
Times gazetesi:
Başbakan dünya turunda elveda diyecek .
Guardian gazetesi:
"Bugün sonun başlangıcı" Blair bugün istifa ediyor .
Independent gazetesi:
"Karar günü"
Daily Telegraph
"Blair son rolünde . Blair'in ayrılışı bir trajedi mi, komedi mi yoksa korku filmi mi?"
Financial Times
"Blair istifa ediyor: Bu bir çıkış kapısı.Gereksiz bir savaşa giren, Blair hakkettiği saygıyı görmeyecek. Tony Blair'in iktidara geldiği 2 Mayıs 1997'den bu yana çok uzun bir zaman geçti.Blair'in bıraktığı mirasın ne olduğunu iyi anlamalıyız.
İngiltere ekonomisi Blair döneminde iyi gitti. Bunda e Gordon Brown ‘ın payı büyük. On yıl önce Yeni İşçi Partisi içinde Blair'in en Avrupa yanlısı başbakan olacağı, ilk parlamento döneminde ülkeyi tek para birimine sokacağı konusunda yaygın bir uzlaşma vardı. Açıkçası, siyasî liderlerin planlı bir hezimetten planlanmamış bir başarıya ulaşmalarını bundan daha iyi gösteren bir örnek az bulunur."
"İç siyasette ne yapmış olursa olsun, Blair'in üzerinde büyük bir kara leke var. 1997 ve 2001'de İşçi Partisi'ne oy veren hiçbir seçmen Irak'ın işgali için oy vermedi. Blair, seçme şansı varken, ülkesini gereksiz, kanunsuz ve sonucu felaket olan bir savaşa soktu. Bu, Blari'in bırakmayı istediği mirasa ve görmeyi beklediği saygıya mâl oldu."