Güncelleme Tarihi:
Amerikan New York Times gazetesi, Erdoğan’ın Rusya gezisinin ABD ve AB ile ilişkilerinin erozyona uğradığı bir döneme denk gelmesi açısından sembolik önemi olduğunu belirterek daha mayıs ayında tarafların birbirine sert bir şekilde ağız dalaşına girdiğini belirterek bu açıdan şaşırtıcı olduğunu kaydetti.
‘Türkiye, Rus TURİSTE muhtaç’
CNN kanalına konuşan think tank kuruluşu Chatham House’dan Türkiye uzmanı olan Fadi Hakura, “Türkiye’nin Rusya ile ilişkileri iyileştirme çabaları çaresizlikten yapıldı. Türkiye’nin Rusya’nın Rusya ile ekonomik ve ticaret ilişkileri restore etmek zorunda. Türkiye Rusya turistlere muhtaç. Türkiye ayrıca Suriye’de kaybettiği etkiyi kazanabilmek için Rusya’ya muhtaç” dedi. Moskova’daki Amerikan-Kanada Enstitüsü’nden Alexander Shimulin ise Türkiye’nin Batı ile gerilim yaşarken Rusya ile yakınlaşmasıyla ilgili “Batı ve NATO içindeki uyuşmazlıkları artırmak Rusya’nın planlarından, amaçlarından biri” dedi.
‘BATI’DA ALARM ZİLLERİ’
Washington Post’ta çıkan yazıda bölgesel rakipler Türkiye ile Rusya’nın liderleri arasındaki görüşmenin Batı’da alarm zilleri çaldırmasının muhtemel olduğu belirtildi. İki ülke ilişkilerinin Erdoğan ve Putin’in inisiyatifinde olduğu, Suriye konusunda uzlaşmanın olası gözükmediği belirtildi.
Alman basını Erdoğan-Putin buluşmasına tam sayfa ayırdı. “Süddeutsche Zeitung”, “Erdoğan yüzünü Putin’e döndü” başlığıyla, Türkiye Rusya’yla ilişkileri geliştirirken, ABD’ye sertleştiği yorumunu yaptı. “Frankfurter Allgemeine” gazetesi ise Türkiye ile Rusya arasındaki yakınlaşmanın hedefinin stratejik ortaklık olduğuna işaret etti. “İki otoriter, tek hedef” başlığı atan Spiegel Online, “Bir nükleer santral, bir doğalgaz boru hattı ve Antalya için çok sayıda turist: Dondurulan ikili ilişkilerin ardından Erdoğan ve Putin birçok büyük projeyi yeniden aktif hale getiriyor. Ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkartılması öngörülüyor” yorumu yaptı.
La Repubblica, “Erdoğan eski düşmanı Putin’i kucaklıyor: Nankör Batı” başlığı attı. İl Messaggero gazetesinde Marco Gervasoni, iki ülkenin, uluslararası senaryonun gerçek kara deliği olan Suriye meselesinde bir çözüm bulmalarının olağanüstü bir şey olacağını söyledi.