Güncelleme Tarihi:
Dünya 1970’lerden bu yana en büyük maden, tarım ürünleri, enerji kaynakları ve hayvancılık ürünleri krizini yaşıyor. Bu krizin en önemli sac ayaklarından biri de Ukrayna’da sürmekte olan savaş.
Bu durumda hemen her ülke için hem artan enflasyon hem de artan işsizlik oranları anlamına geliyor. Dünya büyük bir ekonomik buhranın içine düşerken savaşın ne kadar süreceği ve barış ihtimalinin zayıflığı ülkeleri ve halkları diken üstünde yaşatıyor.
Dünya Bankası, Ukrayna'daki savaşın önümüzdeki üç yıl boyunca pahalı gıda ve enerji fiyatlarına yol açacağı uyarısında bulunarak, küresel ekonominin 1970'lerin zayıf büyümesinin ve yüksek enflasyonunun yeniden başlamasına yönelik korkuları aktardı.
Washington merkezli kalkınma örgütü Dünya Bankası, 2024'ün sonuna kadar devam edecek sürekli yüksek maliyetlerin küresel çaplı bir krize yol açacağını ve bunun da üç yıl boyunca süreceğini söylüyor.
2024’E KADAR SÜRECEK
Banka'nın son yaptığı araştırmalara göre, son iki yılda dünyanın 1973 petrol krizinden bu yana enerji fiyatlarında en büyük artışı ve 2008'den bu yana gıda ve gübre fiyatlarındaki en büyük sıçramayı gördüğü ortaya çıktı. Enerji ve gıda maliyetlerinin mevcut seviyelerinden geri çekilmesi muhtemel olsa da, 2024'ün sonunda son beş yılın ortalamasının üzerinde olacağı tahmin ediliyor.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin neden olduğu ticaret ve üretim aksaklıklarının bir sonucu olarak, Banka bu yıl enerji fiyatlarında %50'lik bir artış öngörüyor. Brent ham petrolünün fiyatının 2022'de varil başına ortalama 100 dolar, 2013'ten bu yana en yüksek seviyesi ve 2021'e göre% 40'tan fazla bir artış bekliyor. Fiyatların 2023'te 92 dolara düşmesi bekleniyor, ancak varil başına 60 dolarlık beş yıllık ortalamanın oldukça üzerinde kalacak.
Avrupa gaz fiyatlarının 2022'de 2021'e göre iki kat daha yüksek olması beklenirken, kömür fiyatlarının %80 daha yüksek olması bekleniyor. Banka, buğday fiyatlarının bu yıl %40'tan fazla artmasını ve Rusya ve Ukrayna'dan buğday ithalatına dayanan gelişmekte olan ekonomiler üzerinde baskı oluşturmasını bekliyor.
DÜNYA BANKASI: UKRAYNA'DAKİ HASAR YAKLAŞIK 60 MİLYAR DOLAR
Dünya Bankası Başkanı David Malpass, Rusya'nın işgali nedeniyle Ukrayna'daki binalara ve altyapıya verilen fiziksel hasarın yaklaşık 60 milyar dolara ulaştığını ve savaş devam ettikçe daha da artacağını aktardı.
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken, Rus saldırılarının hedefindeki birçok kent harabeye döndü. Dünya Bankası Başkanı David Malpass yaptığı açıklamada, Rusya'nın işgali nedeniyle Ukrayna'daki binalara ve altyapıya verilen fiziksel hasarın yaklaşık 60 milyar dolara ulaştığını belirterek, savaş devam ettikçe bunun daha da artacağını belirtti.
Ukrayna'nın mali yardım ihtiyaçlarıyla ilgili Dünya Bankası konferansına verdiği demeçte Malpass, "dar" hasar maliyetlerinin erken tahmininin savaşın Ukrayna'da artan ekonomik maliyetlerini içermediğini belirterek, "Tabii ki savaş hala devam ediyor, dolayısıyla bu maliyetler artıyor" dedi.
“UKRAYNA'NIN AYDA YAKLAŞIK 7 MİLYAR DOLARA İHTİYACI VAR”
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) forumuna videokonferans yoluyla yaptığı hitabında, savaşın neden olduğu ciddi "ekonomik kayıplar" nedeniyle Ukrayna'nın şu anda ayda yaklaşık 7 milyar dolara ihtiyacı olduğunu aktarmış, “Rus ordusu, Ukrayna'da ekonomik olarak hizmet edebilecek tüm şeyleri yok etmeyi hedefliyor. Buna tren istasyonları, gıda depoları ve petrol rafinerileri dahil" demişti.