Dünya ABD'deki manzara karşısında şoke oldu! Açıklamalar peş peşe geliyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya ABDdeki manzara karşısında şoke oldu Açıklamalar peş peşe geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2021 00:52

ABD Başkanı Donald Trump taraftarlarının Kongre binasını basmasıyla gelişen olaylar siyasi krize dönüştü. Dünya yaşananlar karşısında adeta şoke olmuş durumda. Liderler peş peşe açıklamalar yapıyor.

Haberin Devamı

İşte dünya liderlerinin yaptığı açıklamalar:

UTANÇ VERİCİ

Kongredeki olayları "utanç verici" olarak nitelendiren İngiltere Başbakanı Johnson, ABD'nin dünya çapında demokrasiyi savunduğunu kaydederek, "İktidarın şimdi düzenli ve barışçıl bir şekilde devri hayati öneme sahip." ifadesini kullandı.

DEMOKRASİYİ AYAKLAR ALTINA ALMAYA SON VERİN

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Artık Amerikalı seçmenlerin kararını kabul edin. Demokrasiyi ayaklar altına almaya son verin” ifadesini kullandı.

Demokrasi düşmanlarının Washington'daki inanılmaz görüntüleri görmekten mutlu olduğunu belirten Maas, "Kışkırtıcı kelimeler Federal Meclis basamaklarında olduğu gibi şimdi de Kongrede şiddet eylemlerine dönüşüyor. Demokratik kurumlara yönelik küçümsemelerin etkisi yıkıcıdır." değerlendirmesinde bulundu.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez: "Washington'daki Kongre binasından gelen haberleri endişeyle takip ediyorum. Amerika demokrasisinin gücüne güveniyorum. Yeni Başkan Joe Biden, Amerikan halkını birleştirerek, gerilimi aşacaktır."

Haberin Devamı

AB Konseyi Başkanı Michel: "ABD'de yönetimin Joe Biden'a barışçıl şekilde devrinin sağlanacağına inanıyoruz."

KABUL EDİLEMEZ BİR SALDIRI

Norveç Başbakanı Erna Solberg: "Washington DC'den inanılmaz manzaralar. Bu, demokrasiye bütün yönleriyle kabul edilemez bir saldırıdır. Başkan Trump'a bunu durdurmak için ağır bir sorumluluk düşüyor."

AB Konseyi Başkanı Charles Michel: ABD'de yönetimin Joe Biden'a barışçıl şekilde devrinin sağlanacağına inanıyoruz."

Fransa’da Cumhurbaşkanı adayı, milletvekili ve aşırı sol hareketi "Boyun Eğmeyen Fransa"nın lideri Jean-Luc Melanchon, "Macron nereye gitti? LREM (Macron'un partisi) yöneticileri nerede? Darbeye direnen ABD parlamenterlerini ne zaman destekleyecek." ifadesini kullandı.

Muhalif lider, aşırı sağcı lider Marine Le Pen ve partisine de Trump'a verdiği desteği geri çekmesi çağrısında bulundu.

Melanchon, ABD'deki aşırı sağın geri püskürtülmesi ve zarar vermemesi için dünyayla bağlantılarının kesilmesi gerektiğini ifade etti.

KAYGI VERİCİ MANZARALAR

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu Başkanı, David Sassoli: "ABD Kongresi'nde bu gece derin kaygı verici manzaralar. Demokratik oylara saygı gösterilmeli. ABD'nin demokrasi kurallarının korunmasını güvence altına alacağından eminiz."

Beyaz Saray önündeki mitingden sonra ABD Kongresine yürüyen binlerce gösterici, Kongre binasının önündeki barikatları aşarak binaya girmeye çalışmıştı.

Polisle yaşanan çatışmalardan kısa süre sonra bazı göstericiler Senatoya girmişti.

ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: "Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz."

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, ABD'deki olayları endişeyle izlediklerini, tarafları öncelikle sükunete davet ettiklerini belirtti. Dışişleri Bakanlığı, ABD’deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet etti.

Haberin Devamı

Şentop, "ABD'deki olayları endişeyle izliyor, tarafları öncelikle sükunete davet ediyoruz. Daima hukuk ve demokrasi içinde sorunların çözüleceğine inanıyoruz. Türkiye olarak her zaman hukuktan ve demokrasiden yana olduk. Herkese de bunu tavsiye ederiz." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD'de meydana gelen olaylara ilişkin, şu ifadeler kullanıldı:

"ABD Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve bugün Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. ABD’deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD'nin bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz."

Haberin Devamı

Açıklamada, ABD'deki Türk vatandaşlarına kalabalık mekanlar ve gösteri yapılan yerlerden uzak durmaları tavsiye edildi.

KANADA

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kanadalıların Washington'da yaşanan olaylardan rahatsızlık ve üzüntü duyduğunu belirtti.

Trudeau, "Şiddet asla halkın iradesini geçersiz kılmayı başaramayacak. ABD'deki demokrasi savunulmalı ve savunulacaktır." ifadesini kullandı.

AVUSTURYA

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, "Özgürce yapılmış seçimlerin sonuçlarını kabul etmek ve iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesini sağlamak demokrasinin temel unsurlarından birisidir." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

AVUSTRALYA

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ABD'de yaşanan olaylardan son derece üzüntü duyduğunu belirterek, "ABD, Avustralya'nın dostudur ve dünyanın en büyük demokrasilerinden biridir. Düşüncelerimiz onlarla birlikte ve barışçıl bir geçişin gerçekleşmesini umuyoruz." dedi.

YENİ ZELANDA

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, "İnsanların oy kullanma, seslerini duyurma ve bu kararı barışçıl şekilde onaylama hakkı, asla bir çete tarafından geri alınmamalıdır." ifadesini kullandı.

HİNDİSTAN

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Washington'daki isyan ve şiddetle ilgili haberlerden dolayı üzüntü duyduğunu belirterek, "Demokratik sürecin yasa dışı protestolarla altüst olmasına izin verilemez." açıklamasında bulundu.

İSRAİL

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Kongresi'nde yaşanan olaylarla ilgili yaptığı açıklamada yaşananların şiddetle kınanması gereken korkunç olaylar olduğunu ifade ederken ABD demokrasisinin yaşamaya devam edeceğini de sözlerine ekledi. 

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, ABD Kongresindeki olayların demokrasiye inanan herkesin yüreğini acıttığını belirtti.

"Dünyanın en güçlü demokrasisi" olarak tanımladığı ABD'den bu tür fotoğrafları görebileceğine inanamadığını dile getiren Gantz, "Washington'dan gelen fotoğraflar demokrasiye inanan herkesin yüreğini acıtıyor. Bu, siyasi rekabetten önce oyunun kuralları üzerinde anlaşmamız gerektiğinin kanıtı: Hukukun üstünlüğünü sürdürmek, demokratik prosedürlere saygı göstermek ve saygılı söylem." ifadelerini kullandı.

KOLOMBİYA

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "ABD'de oyların sayılma sürecinde yaşanan şiddet olaylarını reddediyoruz. Kongrenin saygın üyelerine ve tüm kurumlara dayanışmamı ve desteğimi belirtiyorum. Kolombiya, demokrasi hayatımızın başlangıcından bu yana ülkelerimiz tarafından paylaşılan hukukun üstünlüğüne, ABD kurumlarının sağlamlığına ve demokrasiye tam güven duymaktadır." ifadelerini kullandı.

ARJANTİN

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, Twitter hesabından Joe Biden’ın fotoğrafı ile yaptığı paylaşımda, "Washington’da meydana gelen ciddi şiddet eylemlerini ve Kongreye yapılan baskını kınıyoruz. Halkın iradesine saygı duyulduğu barışçıl bir geçiş olacağına inanıyor ve yeni Başkan Joe Biden'a en güçlü desteğimizi ifade ediyoruz." açıklamasında bulundu.

VENEZUELA

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Washington'da yaşanan şiddet olaylarını endişeyle takip ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"ABD, saldırgan politikalarıyla diğer ülkelerde sebep olduklarının aynısını yaşıyor. Siyasi kutuplaşmayı kınıyoruz. Venezuela ABD'de şiddet olaylarının yakında sona ereceğine ve ABD halkının nihayet istikrar ve sosyal adalete giden yeni bir yol açacağına inanıyor."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!