Güncelleme Tarihi:
ABD'nin Irak'a düzenlediği hava saldırısı Körfez Savaşı'nın aksine bu kez uluslararası topluluğu ikiye böldü. Rusya ve Çin Irak'ın vurulmasını şiddetle eleştirirken Japonya ve Almanya ABD'ye destek çıktı. Fransa orta yolcu bir tavır koydu. İşte tepkiler:
RUSYA: Devlet Başkanı Boris Yeltsin'den Başbakan Primakov ve öteki yetkililere kadar yapılan eleştirilerde ABD'ye karşı sert ifadeler kullanıldı. Yeltsin, Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’ı arayarak ABD’yi şikayet etti. Duma, 388 evet oyu, 1 hayır ve 1 çekimser oyla ‘Irak’a uygulanan ambargonun kaldırılması’ tavsiyesinde bulunma kararı aldı.
ÇİN: ABD ve İngiltere'ye hakaret ölçülerine varan en ağır eleştirileri Çin yöneltti. Irak'a hava saldırısını görüşen BM Güvenlik Konseyi toplantısında söz alan Çin temsilcisi Qin Huasun UNSCOM Başkanı Avustralyalı diplomat Richard Butler'ı ‘‘şerefsiz bir rol oynamak’’ ve ‘‘yalancılıkla’’ suçladı.
İRAN: Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, yaptığı açıklamada, ABD ve İngiltere'nin Irak'a yaptıkları saldırıları kınayarak, derhal durdurulmasını istedi.
YUNANİSTAN: Savunma Bakan Yardımcısı Dimitris Apostolakis yaptığı sürpriz açıklamada, ülkesinin bu çeşit askeri seçeneklere karşı olduğunu söyledi.
ALMANYA: Başbakan Gerhard Schröder'in sözcüsü Uwe-Karsten Heye, Alman radyosuna yaptığı açıklamada, Irak’ın bu saldırıyı önlemek için yapması gerekenleri yapmadığını, Irak'a karşı hava harekatı yapılmak zorunda kalınmasının ‘‘esef verici’’ olduğunu söyledi.
FRANSA: Başbakan Lionel Jospin, Irak kriziyle ilgili olarak ülkesinin hala diplomatik çözümü tercih ettiğini söyledi.
JAPONYA: Başbakan Keizo Obuçi, ülkesinin Irak'a yönelik hava harekatını desteklediğini kaydederek, Bağdat'ın BM silah denetçileri ile uzlaşmasını istedi.
HOLLANDA: ABD ve İngiltere'nin Irak'a karşı birlikte düzenledikleri askeri harekatı Hollanda hükümeti desteklediğini açıkladı.
İSPANYA: Hükümet, Irak'a karşı güç kullanılmasını onayladığını belirterek, Bağdat'ın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmemesinden üzüntü duyduğunu bildirdi.