Düdüklü tencere gibi

Güncelleme Tarihi:

Düdüklü tencere gibi
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2011 01:14

Japonya’daki nükleer kriz merkezi Fukuşima santralında erime noktasına gelen 2 reaktörde ısı arttıkça istimi azaltmak için radyoaktif buhar atmosfere salınıyor. Arızalı ikinci reaktörün dış binası, bir önceki gibi dev bir buhar bulutuyla havaya uçtu. Fukuşima 1 Nükleer Santrali’nin 2 numaralı reaktöründe de sabaha karşı bir patlama oldu.

NÜKLEER SANTRAL BÖYLE PATLADI / FOTO GALERİ

JAPONYA'DAN GELEN EN SON GÖRÜNTÜLER/Foto Galeri

 

NÜKLEER SANTRAL İLK BÖYLE PATLAMIŞTI / WEB TV

 

JAPONYA’DA AFET SONRASI DÜZEN HAKİM / FOTO GALERİ

Haberin Devamı

Japonya'da nükleer tehdit büyüyor:

Son patlamada koruyucu zırhın hasar gördüğünden ve radyasyon sızıntısından endişe ediliyor.

Tokyo Fransız konsolosluğu ''10 saat içinde Tokyo'ya zayıf da olsa radyoaktif kirlilik ulaşabilir'' uyarısında bulundu.Hemen bu uyarının ardından da Japonya Başbakanı, "zarar gören reaktörlerden radyasyon yayılıyor, daha fazla sızıntı riski var" açıklamasını yaptı. Japon Başbakan ayrıca hasarlı santrale 30 km mesafedeki vatandaşlar evlerinden çıkmasın dedi. Fukuşima'da 4 numaralı reaktörde yangın çıktı ve sızan radyasyon insan sağlığını tehdit edecek kadar yüksek açıklaması yapıldı. Rüzgar, radyasyon yayılan santralden Tokyo yönüne doğru esiyor. Fransız konsolosluğu ise Fransız vatandaşlarına panik yapmama ve evlerinde kalma tavsiyesi yaptı.Yangın sonrası güvenlik çemberi 30 km'ye yükseltildi.Yabancı ülke vatandaşları radyasyon riskine karşı havaalanına akın etti.

Haberin Devamı

Yangın söndürüldü

Fukuşima santrali'nin 4'üncü reaktöründe çıkan yangın uzun uğraşların ardından söndürüldü. Japon Jiji haber ajansı, yangının Japonya'da konuşlandırılmış ABD  birliğinin askerleri tarafından söndürüldüğünü duyurdu.

Türk vatandaşlarına çağrı

Türkiye büyükelçiliği, internet sitesinde ülkede işi olmayan Türklerin ayrılması çağrısında bulundu.

4 günde 3'üncü patlama

Deprem ve ardından tsunaminin ardından Japonya’da üçüncü felaket halini alan nükleer krizin merkezi Fukuşima Daiçi santralında, 4 gün içerisinde 3’üncü patlama oldu.

Son patlamanın sonuçlarına ilişkin ayrıntılar konusunda bir bilgiye ulaşılamadı. Altın vuruş yapılan reaktörde meydana gelen son patlamaya hidrojenin sebep olduğunu belirten yetkililer patlamanın ardından radyasyon seviyesinin düşük kaldığını belirtti. Patlamadan sonra bazı çalışanların tahliye edildiği de açıklandı. Fukuşima’daki reaktörlerden ikisi de cumartesi günü ve dün büyük bir patlamayla havaya uçmuştu.

6 nükleer reaktörün bulunduğu Fukuşima Daiçi santralında aktif haldeki uranyum yakıt çubuklarını soğutmak için ölüm pahasına bir mücadele yürütülüyor. Reaktörler, kazan adı verilen ve tamamen kapalı çelik bir tüp içinde bulunuyor. Tüp içindeki nükleer yakıt çubukları, soğutma sisteminden gelen damıtılmış su içinde korunuyordu. Nükleer reaksiyonun ısıttığı su büyük bir hızla dönerek türbünleri harekete geçiriyor ve elektrik enerjisi elde ediliyordu.

Altın vuruş

Haberin Devamı

İlk gün kazan adı verilen ve düdüklü tencere gibi tamamen kapalı çelik korumanın patlamaması amacıyla içinde kalan ve kaynamaya başlayan su, tahliye noktasından havaya bırakıldı. Japonlar şimdi soğutamadıkları nükleer yakıt nedeniyle ümitsizce erime aşamasına gelen reaktörlere deniz suyu boşaltıyor. Tuzlu su kısa sürede kaynadığı için kazanlardaki basıncı azaltmak için aralıklarla buhar salınıyor. Uzmanlar, deniz suyuyla reaktörlerin gözden çıkardığını belirtiyor.

Amerikan gemileri tornistan

ABD’nin Japonya’nın yardımına gönderdiği 7’nci filoya bağlı Ronald Reagan uçakgemisi ve beraberindeki destek gemileri, dün havada yoğun miktarda radyasyon tespit ederek felaket bölgesi açıklarından çekilme kararı aldı. New York Times Gazetesi’ne göre askerler bir günde bir ayda alınabilecek oranda radyasyon aldı.

Reaktörlerin üzerinde nükleer bulut oluştu

Japon bilimadamları, reaktör kazanlarından sık aralıklarla radyoaktif buhar salınması sonucu Fukuşima nükleer santralı üzerinde nükleer bulut oluştuğunu belirtti. Bilimadamlarına göre, sızan radyasyon ve bulut henüz başka ülkeleri tehdit edecek seviyede değil, ancak santralın çevresinde onyıllarca sürece kirlenmeye neden olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!