Dr. Frankenstein’ı kıskandıracak deney

Güncelleme Tarihi:

Dr. Frankenstein’ı kıskandıracak deney
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2008 00:00

Minnesota Üniversitesi uzmanları, hayvan kadavrasından alınan bir kalbi, canlı hücreler ekleyerek laboratuvar ortamında büyütüp çalıştırmayı başardı. Eğer bu yöntem, insanlara da uygulanabilirse nakil için kalp ve diğer organların sıkıntısı çekilmeyecek. Amerikalı bilim adamlarının bu başarısı Dr. Frankenstein’i kıskandıracak türden.

ABD’de bağışlanan kalpler yetersiz olduğu için her yıl 50 bin hasta ölüyor. Dünyada ise 22 milyon insan, kalp hastalığı tehdidi altında yaşıyor. Minnesota Üniversitesi Kalp Damar Onarım Merkezi Başkanı Araştırmacı Doris Taylor, "Amaç, kendi hücrelerinizden nakledilebilir damarlar ya da tüm bir kalp geliştirebilmek" dedi.

Laboratuvarda canlı kalp dokusu elde etmek konusunda gelişmeler sağlanmıştı. Bu defa ilk kez tümüyle biyolojik bir kalp hayata getirilebildi. "Hücrelerden arındırma" yöntemiyle ölü bir farenin kalbindeki bütün hücreler, güçlü temizleyiciler kullanılarak temizlendi ve geriye proteinlerden oluşan kalbin çerçevesi kaldı. Bu çerçeveye yeni doğmuş fare kalplerinden alınan hücreler, karışım halinde enjekte edildi ve böyle birkaç kalp, steril laboratuvar ortamında büyümeye bırakıldı. Dördüncü gün kalplerde kasılmalar görüldü, sekizinci günün sonunda ise kalpler pompalama işlevlerini yerin getirmeye başladılar. Bu sonuç araştırmacıları bile şaşırttı. Araştırmacılardan Harald Ott, "İlk kasılmaları gördüğümüzde dilimiz tutulmuştu. Bu kadar iyi ve bu kadar çabuk çalışmasına çok şaşırdık" dedi.

Ölümsüzlüğün peşindeki doktorun dramatik öyküsü

İngiliz edebiyatının ünlü kadın yazarı Mary Shelley’in (1797-1851) kaleme aldığı ve bugüne kadar 50’ye yakın filme konu olan ünlü romanının kahramanı Dr. Frankenstein, hastalıklara çare bulmak için insanı yeniden yaratmayı amaçlamaktadır. Dr. Frankenstein, çalışmaları sonucunda bir "yaratık"ı canlandırmayı başarır... Sheley’in romantizmi savunmak, modernizme ve aklın acımasız egemenliğine karşı çıkmak amacıyla kaleme aldığı eser, zaman içinde bir korku klasiği haline geldi ve tüm dünyaca bu özelliğiyle tanındı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!