Donör 401’in haremi

Güncelleme Tarihi:

Donör 401’in haremi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2006 00:00

ABD’de kayıtlarda adı ’Donör 401’ diye geçen sperm bağışçısı sayesinde 11 çocuk dünyaya getiren kadınlar internet üzerinden birbirleriyle buluştular. Kadınlar şimdi çocuklarının üvey kardeşlerinin anneleriyle haberleşip fotoğraf takas edebiliyor. ’Donör 401’ ise çoktan emekli olmuş, ancak damızlıktan sperm bekleyen kadınların listesi ise uzayıp gidiyor.

KAYITLARDA adı ’Donör 401’ olarak geçiyor. Adı, nerede olduğu belli değil. Hakkında bilinen şeyler ise çok sınırlı: Alman asıllı, üniversitedeyken okulun rugby takımında oynamış, atletik, 1,92 metre boyunda ve annesine düşkün biri. Şimdi, meçhul sperm donörünün tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen çocukları, annelerinin girişimleriyle birbirlerini buluyor. 401 ise çoktan emekliye ayrılmış, ancak bu damızlık adamdan sperm bekleyen kadınlar, uzun bir liste oluşturuyor.

Her şey birkaç yıl önce sperm bankasından temin edilen meni ile hamile kalan bir kadının o zamanlar dokuz yaşında olan oğlunun biyolojik babasını bulması umuduyla bir site açmasıyla başladı. Şimdi üye sayısı 6 bini bulan sitede kadın umduğunu bulamadı, ancak birçok sperm bankası çocuğu, bu sayede üvey kız ve erkek kardeşlerine ulaşma imkanı buldu. ’DonorSiblingRegistery.com’ adresinin bir araya getirdiği kardeş gruplarından biri de ’Donor 401’ diye anılan sperm bağışçısının çocukları. Şimdi aynı adamın spermleriyle dünyaya gelen 11 çocuğun anneleri, bu site üzerinden tanışıp, çocuklarının gelişimiyle ilgili fikir alışverişinde bulunup, kimi zaman birbirlerine fotoğraflarını internet üzerinden gönderiyorlar.

41 yaşındaki solo anne Leann Mischel, küçük oğluna bir öz kardeş doğurmak istiyordu. Pennsylvanialı öğretim üyesi Virginia’daki Cryobank sperm bankasına başvurduğunda oğlunun babasının sperminden kalmadığını öğrendi. Tam başka bir baba arayışına girmişti ki, Carla Schouten yardımına yetişti. Carla da aynı donörden hamile kalmıştı ve jinekoloğunda hálá kullanılmamış 401 spermleri bulunuyordu, isterse Leann bunlarla ikinci bebeğini dünyaya getirebilirdi. Nitekim de öyle oldu, kadın bu spermlerle ikinci çocuğuna hamile kaldı.

AYLIK 1500 DOLAR

Donör 401’e sipariş verenlerin listesi uzayıp giderken adamın nerede olduğu bilinmiyor. Bebeklerinin yaşlarına bakılırsa, adamın altı yıl önce sperm bankasına başvurarak bir süre sperm bağışında bulunduğu tahmin ediliyor. Sperm bankasına başvuran anne adayları, göz ve saç rengi, milliyet, kan grubu, boy, meslek gibi kriterlere bakarak baba adayını tesbit edebiliyorlar. Yüksek lisans, master gibi eğitim kriterleri, spermin değerini artırıyor. Yaklaşık altı ay boyunca banka için çalışan donörlere aylık 900 ile 1500 dolar arasında ödeme yapılıyor. Donörün adı, doğum tarihi, adresi gibi bazı belirleyici bilgiler gizli tutuluyor. Geçtiğimiz aylarda 15 yaşındaki bir gencin internette babasını bulmasının ardından şimdi donörlere 18 yaşına geldiğinde çocuğuna adının açıklanıp açıklanmasını istemediği de soruluyor. Donör 401 ise adının açıklanmasını isteyenlerden biri değil.

BRONZ TENİ ETKİLEDİ

401’den 2 yaşında bir oğlu olan Oklahomalı 34 yaşındaki Carolyn George, "Uzun boylu bir adamdı, ben de öyleyim. Oğlum ona benziyor" diyor. 401’den ikiz kızları olan 43 yaşındaki avukat Louisa Weix ise adamın sağlık profili, atletik yapısı ve yanık teninden etkilendiğini söylüyor ve "Atletik yapısı benim için zekasından daha önemli. En mutlu anlarımı, zekamla ilgili değil, açık hava etkinliklerinde yaşadım" dedi.
/images/100/0x0/55eab645f018fbb8f891e0b3


150’nin çocukları

Kayıtlarda Donör 150 diye geçen sperm bağışçısının farklı annelerden dünyaya gelmiş yaşıt çocukları (üstte).

401’in çocukları

Matthys Schouten (2) ile 2 yaşındaki ikizler Julia ve Elia Weix de 401’in bilinen 11 çocuğundan üçü.

Belki bir gün çocuklarımı Waldorf Astoria’da toplarım

Robert Aberdeen, 1960 ve 70’li yıllarda sperm bankasına bağış yapan New Yorklu bir aktör. Bu bağışlar dolayısıyla yüzlerce çocuğunun dünyaya gelmiş olabileceğini söyleyerek, "Belki bir gün çocukları bir araya toplayabilirim, herhalde Waldorf Astoria Oteli’nin balo salonunu tutmam gerekir. Torunum olmasa bile binlerce çocuğum olabilir" diyor.

Bir bağış 170 dolar

Sperm bankalarıyla çalışmaya başlayan damızlık babalar, genelde haftada iki kez sperm veriyor. Bu spermler döllenmede kullanılacak altı birime bölünüyor ve adamın eline yaklaşık 170 dolar para geçiyor. Bağış için 50 dolar, normalde bir bağış altı üniteye bölündüğü için de ekstradan 120 dolar alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!