Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2008 00:00
Diyet kolanın içine Mentos atıldığında meydana gelen reaksiyon sonucu oluşan köpüğün 10 metre yüksekliğe kadar nasıl fışkırdığı, bilimsel yoldan açıklandı. Araştırma, ünlü New Science dergisinde yayımlandı.
Kuzey Carolina’daki Appalachian Üniversitesi fizikçilerden Tonya Coffey’in önderliğinde yapılan araştırmada, "
Diyet kola-Mentos" reaksiyonunun bilimsel nedenleri ortaya çıkarıldı. Deneyde diyet kola, naneli Mentos, meyveli Mentos ve diğer bazı şekerlemeler ile bulaşık deterjanı, kum ve tuz da kullanıldı. Yapılan deneyler sonucunda, Mentos’un sert ve gözenekli yapısı, içeriğinde bulunan "akasya sakızı" ile diyet koladaki tatlandırıcı madde olan "aspartam"ın reaksiyonda rol oynadığı belirlendi. Diyet kolada reaksiyon olabilmesi için, şişenin 10 derece eğik konumda olması gerekiyor.
Yapılan deneyler sonucu en güçlü fışkırma, diyet kola ve meyveli veya naneli Mentos ile elde edildi. Deneylerde, fışkırmaya koladaki kafein ya da asitin neden olmadığı anlaşıldı. Sert ve delikli yüzeyi olan Mentos, diyet kola şişesinin içine atıldığında, su meloküllerinin çekim gücü yok oluyor ve hızla köpük oluşuyor. Ayrıca, Mentos’ta bulunan etkin madde "akasya sakızı" da suyun yüzey gerilimini hızla düşürüyor. Yüzey geriliminin hızla düşmesine diyet koladaki tatlandırıcı madde aspartam, ekstra katkı yapınca, hızlı köpürme ve tazyikli fışkırma gerçekleşiyor. Aynı sonuç, şekerli kola ile veya Mentos’un ezilerek kolaya atılması durumunda elde edilemiyor. Coffey ve ekibinin vardığı sonuç, bilim ve teknoloji dergisi New Science’da yayınlandı.