Güncelleme Tarihi:
Alpaslan Düven/Londra
Dışişleri Bakanlığı, Oya Eczacıbaşı ve Bülent Eczacıbaşı’nın koleksiyonundan yararlanarak hazırladığı 2008 yılı takviminde, açıklamalarıyla Türkiye ve dünya gündemini meşgul eden ilk Nobel Ödülü sahibi Türk yazar Orhan Pamuk, ünlü yönetmen Fatih Akın ve dünyaca tanınmış piyanist Fazıl Say yer verdi.
T.C Dışişleri Bakanlığı tarafından yurtdışı için hazırlanan, yabancı erkan, elçilikler ve üst düzey protokole dağıtılan 2008 yılı takviminde, sözde ‘Ermeni soykırımı’ ile ilgili açıklamalarıyla tepki çeken Nobel Ödülü sahibi yazar Orhan Pamuk, “Elime silah almaktansa bir parça kağıttan (Türk vatandaşlığından) feragat etmeyi tercih ederim” sözleriyle öfkeleri üzerine çeken ünlü yönetmen Fatih Akın ve "İslamcılar güç kazandı, azınlıkta kaldık. Tüm bakan eşleri türbanlı. Türkiye rüyalarımız öldü. İleride ülkeden ayrılabilirim" sözleriyle dikkatleri üzerine çeken Fazıl Say’a yer verildi.
TÜRK SİNEMASININ EN ÇOK SES GETİREN TEMSİLCİSİ
2008 yılı takviminin Mayıs ayı sayfasında Cannes’da kazandığı “ En İyi Senaryo” ödül töreninden fotoğraf kareleri yer alan ünlü yönetmen Fatih Akın, takvimde ‘Lecardo ‘Bronz Leopar’, Bavyera ‘En İyi Genç Yönetmen’, ödülleri sahibi, yönetmen Fatih Akın, ‘Yaşamın Kıyısında’ adlı filmiyle Cannes’da ‘En İyi Senaryo’ ödülü kazanarak Türk Sineması’nın Avrupa’daki en çok ses getiren temsilcilerinden biri oldu” sözlerleriyle tanıtıldı.
MOZART'I EN İYİ YORUMLAYAN VİRTÜÖZ
Takvimin Kasım ayı sayfasında ise ünlü Piyanist Fazıl Say, bir piyano konseri sırasında çekilmiş fotoğraf karesinde görülüyor. Say, “Saraydan Kız Kaçırma oprerasıyla Türkiye için ayrı bir anlamı olan Mozart’ın doğumunun 250. yılının dünyada ‘Mozart Yılı’ olarak ilan edilmesi, Türkiye’de de etkinliklere neden oldu. Dünya’da, Mozart’ı en güzel yorumlayan virtüöz olarak anılan Fazıl Say’ın Salzburg’da verdiği konserle de etkinliker yurt dışına taşmış oldu” diye ifade edildi.
TÜRKÇE'YE İLK NOBEL ÖDÜLÜ KAZANDIRAN YAZAR
İlk Nobel Ödülü sahibi Türk yazar olan Orhan Pamuk ise, takvimin Aralık ayı sayfasında ‘Nobel Ödül Töreni’nde ödülünü alırken çekilmiş bir fotograf karesinde yer alıyor. Pamuk, “Eserlerinde Türkiye’nin tarihinden gelen öğeleri işleyen yazar Orham Pamuk, 2006 yılında Türkçe’ye ilk Nobel Ödülü’nü kazandırdı. Ödül, Türk Edebiyatı’nın dünyada çok daha geniş tanınmasına önemli katkıda bulundu. Pamuk’un kitapları Türkiye’de bir milyon adedi aşarken, 46 dilde 100’ü aşkın ülkede yayınlandı” şeklinde tanıtıldı.
YURTA SULH CİHANDA SULH
Dışileri Bakanlığı’nın 2008 yılı takviminin giriş bölümünde Fransızca ve İngilizce olarak şu sözlere yer veriliyor : “Türkiye, Batı Avrupa Devletleri arasında geçici olarak bölüştürülen, 2009-2010 dönem Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi koltuğuna oturmaya aday.”
“Türkiye, Birleşmiş Milletlerin (BM) kurucu üyesi, güvenilir bir sicili var ve BM’nin geniş çapta gerçekleştirdiği aktivitelere katılım sağlıyor. Ayrıca, kurucusu Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ özdeyişini kararlılıkla izliyor...”