Dışişleri: Türklere yönelik bir hareket yok

Güncelleme Tarihi:

Dışişleri: Türklere yönelik bir hareket yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2005 19:37

Bişkek’te sosyal düzenin hızla normale döndüğü belirtilirken, ikinci bir tahliye ucağının gönderilmesi kararı askıya alındı. Türk işadamlarının zararlarının tazmini için bir çalışma grubu kuruldu.

Kıngızistan’ın başkenti Bişkek’e ikinci bir tahliye uçağının gönderilmesine gerek görülmedi.

Dışişleri Sözcüsü Namık Tan, Kırgızistan’la ilgili son gelişmeler konusunda bilgi verdi. Buna göre, 24 Mart 2005 tarihinde muhalefetin kontrolü ele geçirdiği Bişkek’te olayların tırmanması ve Türk yatırımlarına yönelik yağma ve talan hareketleri meydana gelmesi üzerine Bişkek’teki 117 vatandaş tahliye edildi.

Kırgızistan’ın genelinde çeşitli adi suçlar meydana gelmekle birlikte, Türkler’e yönelik herhangi bir kitle hareketi gözlemlenmediği, Bişkek’te yaşanan yağmalama olaylarında Türk yatırımlarının yanı sıra Kırgız ve ülkedeki yabancıların işlerlerinin de zarar gördüğünün anlaşıldığı belirtildi.

Kırgızistan Türkiye-Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Çevik de Pazartesi günü normal eğitime dönmeyi düşündüklerini, öğrenciler arasında belirli bir tedirginlik olmakla birlikte şu an için tahliyeyi gerektirecek bir durumun bulunmadığını bildirdi.

Bu nedenle bu aşamada Bişkek’e ikinci tahliye uçağı gönderilmesi kararı aşkıya alındı. THY’nin Bişkek tarifeli seferleri de yeniden başladı.

Bişkek’teki Türk Büyükelçiliği ve Bişkek’e giden Dışişleri heyetinin, Türk öğretim görevlileri, işadamları ve diğer vatandaşlarla çeşitli toplantılar düzenleyerek, durum değerlendirmesinde bulunduğu ve alınabilecek her türlü önlemin değerlendirildiği belirtildi.

TÜRK BÜYÜKELÇİ TV PROGRAMINA KATILDI

Bişkek Büyükelçisi Serpil Alpman, KTR TV’sindeki bir programa iki Trük işadamıyle birlikte katılarak Kırgız halkına ve vatandaşlarına mesaj verdi.

Türk işadamlarının zararlarının tazmini için Ticaret ve Ekonomi Müşavirlerinin başında bulunduğu bir çalışma grubu oluşturuldu.

Dışişleri Heyeti Başkanı Büyükelçi Metin Göker’le Büyükelçi Alpman, Cumartesi günü Bişkek’teki AGİT merkezinde AGİT Dönem Başkanının Özel Temsilcisi Peterle, kordiplomatik temsilcileri ve geçici Hükümetin Dışişleri Bakanı Roza Otunbaeva ile yapılan toplantıya katıldılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!