Dışişleri: AP raporu hayal kırıklığı

Güncelleme Tarihi:

Dışişleri: AP raporu hayal kırıklığı
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 11, 2010 13:55

"Türk askeri Kıbrıs'tan çekilsin" diyen AP raporuna tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Türk tarafının çözüm gayretinin hiçe sayıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nun dün kabul ettiği Türkiye raporunda, "Türk askeri Kıbrıs'tan çekilsin" denmişti. AP'nin söz konusu raporuna Dışişleri Bakanlığı'ndan sert tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ada'da Kıbrıs Türk tarafının çözüm gayretinin hiçe sayıldığı belirtilerek, "Bu durum hayal kırıklığı yarattı" denildi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şöyle denildi:

Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Raportör Ria Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin katılım sürecinde 2009 yılında kaydettiği ilerlemeye ilişkin tespitler içeren rapor 10 Şubat 2010 tarihinde AP Genel Kurulu’nda kabul edilmiştir.

AB kurumlarının aday ülkeler hakkındaki değerlendirmelerinin, bir yandan katılım sürecinde tamamlanması beklenen eksikliklere dikkat çekerken,  diğer yandan objektif, süreci ilerletmeye matuf ve aday ülkeyi teşvik eden bir yaklaşımla kaleme alınması gerekir.

Haberin Devamı

Resmi metni henüz yayımlanmamış olan AP Raporu’nda, ülkemizde hak ve özgürlükler alanının genişletilmesi yönünde başlatılan sürece, faal dış politika girişimlerimize ve bölgesel güvenliğe katkılarımıza yer verilmiştir.

Ancak raporda, esas itibariyle, tek taraflı, gerçeklerle bağdaşmayan ve tarafımızdan kabulü mümkün olmayan unsurlara yer verildiği ve katılım sürecine olumsuz tesir edebilecek bir üslup benimsendiği görülmektedir. Raporda Türkiye’den beklenenler sıralanırken, AB’nin Türkiye’ye karşı yerine getirmediği taahhütlere değinilmemiş olması ayrıca düşündürücüdür.

Raporda, Kıbrıs’ta devam eden kapsamlı müzakereler ve Kıbrıs Türk tarafının yapıcı, çözüme dönük gayretleri adeta hiçe sayılmış ve Kıbrıs sorununun ortaya çıkmasında sorumluluğu olanlarla ilgili gerçekler görmezden gelinmiştir.  Her türlü adalet duygusundan uzak olan bu yaklaşım, en hafif tabiriyle, büyük hayalkırıklığı yaratmıştır. AP’nin işlevinin,  Kıbrıs Rum tarafının sözcüsü gibi davranmak ve tüm mesnetsiz iddia ve taleplerini karşılamak olmaması gerekir.

AP’nin yeni yasama dönemindeki Türkiye’yle ilgili bu ilk sınavında iç politika saiklerine rehin düştüğünü görmekten üzüntü duyuyoruz. AP tarafından yayınlanan belge ve raporların Türkiye açısından anlam taşıması, ancak yapıcı ve tarafsız bir tutum benimsenmesi halinde mümkün olacaktır.

Haberin Devamı

Türkiye, bazı çevrelerin menfi tavrına ve tüm engelleme çabalarına rağmen, kazanılmış haklarına sahip çıkmaya ve AB’ye üyelik hedefi doğrultusunda kararlılıkla ilerlemeye devam edecektir.

'TÜRK ASKERİ KIBRIS'TAN ÇEKİLSİN'

Avrupa Parlamentosu'nun kabul ettiÄŸi raporda Kıbrıs'taki müzakerelere katkı için Türkiye'den Ada'daki askerlerini "derhal çekmeye" baÅŸlaması, KKTC'ye yerleÅŸen Türk vatandaÅŸları sorununu çözmesi ve kapalı MaraÅŸ bölgesini Rumlara açması istenmiÅŸti.Â

Türkiye'den ayrıca "Gökçeada ve Bozcaada'daki Rum halkının mal edinme ve eÄŸitim haklarıyla ilgili sorunları çözmesi, bu adaların iki kültürlü yapısını koruması" talep edilmiÅŸti.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!