Discovery bu akşam emekliye ayrılıyor

Güncelleme Tarihi:

Discovery bu akşam emekliye ayrılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2011 17:05

Dünyanın uzayda en çok mesafe kat eden uzay mekiği olan Discovery, 27 yıllık görev süresinin ardından bugün akşam saatlerinde son görevini tamamlayarak emekliye ayrılacak. Dünyanın uzayda en çok mesafe kat eden uzay mekiği olan Discovery, 27 yıllık görev süresinin ardından bugün akşam saatlerinde son görevini tamamlayarak emekliye ayrılacak.

Haberin Devamı

ISS VE DISCOVERY'DEN ÇEKİLEN OLAĞANÜSTÜ GÖRÜNTÜLER/Foto Galeri

 

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) 13 gün süren görevinin ardından iniş hazırlıklarına başlayan Discovery, ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’ne TSİ 18.57’de iniş yapacak.

 

Discovery, 39’uncu ve en son görevinde ISS’ye depo odası, araştırma laboratuarı ve bilimsel araştırmalar için kullanılacak donanım, ayrıca uzayda görev yapacak ilk insansı robotu taşıdı.

 

16 ülkenin katıldığı 100 milyar dolarlık bir proje olan ISS’nin 1998’den beri inşası devam ediyor. Uzay istasyonu, 350 km’lik bir alan kaplıyor. Gelecek yıl, Rusya’nın uzay istasyonunun son araştırma modülünü uzaya göndermesi bekleniyor.

Haberin Devamı

 

ABD'NİN FİLOSUNU EMEKLİYE AYRILIYOR

ABD, yüksek faaliyet giderleri nedeniyle en eski uzay mekiği Discovery’den başlayarak, üç gemiden oluşan filosunu emekliye ayıracak. Bu araçların hangarlara kaldırılmasının ardından, kaynaklar Ay’a, asteroitlere ve ISS’nin yörüngesinin dışında kalan bölgelere ulaşabilecek uzay araçlarının yapılmasına odaklanan projelere aktarılacak.

 

Discovery’nin ardından, Endeavour ve Atlantis uzay araçları da sırasıyla Nisan ve Haziran aylarında son uçuşlarını gerçekleştirecek. Uzay araçları, ISS’ye 2 milyar dolar değerindeki Alpha Manyetik Spektrometre parçacık detektörü ve son yükleri ulaştıracak.

 

Bu üç aracın emekliye ayrılmasıyla, ABD’nin ISS’ye yük ve astronot taşınmasındaki görevleri son bulacak.

 

ABD, gelecekte ISS’ye astronotlarını göndermek için Rusya’nın uzay araçlarından yararlanacak. Ayrıca, özel şirketlerin ürettiği uzay araçları kullanılabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!