Dış basın: AB Türkiye'ye Kıbrıs için son şansı verdi

Güncelleme Tarihi:

Dış basın: AB Türkiyeye Kıbrıs için son şansı verdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2006 11:40

Avrupa Komisyonu tarafından dün açıklanan Türkiye ile ilgili ilerleme raporu, Avrupa basınında geniş şekilde yer aldı.

Haberin Devamı

Yabancı gazeteler ilerleme raporunu “Türkiye için bir ültimatom”, “Kıbrıs konusunda son şans” ve "Kıbrıs konusunu Türkiye'nin AB umutları önünde bir engel" diye değerlendirdi.

INDEPENDENT: ERDOĞAN UZLAŞMA İŞARETİNİ VERMEDİ

“AB Türkiye’yi Kıbrıs konusunda geri adım at uyarısını yaptı” diyen İngiliz The Independent gazetesi de, İlerleme Raporu’nda Türkiye’nin ciddi eksikliklerinin sıralandığını yazdı.

Gazete, Başbakan Erdoğan’ın Kıbrıs konusunda uzlaşabileceği yönünde herhangi bir işaret vermediğini de öne sürdü.

GUARDIAN: FİNLANDİYA’YA DAHA ÇOK ZAMAN VERİLDİ

İngiliz The Guardian gazetesi, AB’nin Finlandiya’ya daha çok zaman tanıma yolunu seçtiğini kaydetti. Gazete, Başbakan Erdoğan’ın açıklamaları için “Sözleri, AB liderlerinin Türkiye’ye empoze edilecek bir ceza türü konusunda anlaşmak zorunda kalacaklarının işareti” yorumunu yaptı.

TIMES: POTANSİYEL BİR ADAY ÜLKEYE İLK ÜLTİMATOM

İngiliz Times gazetesi Avrupa Komisyonu’nun Türkiye İlerleme Raporu ile “potansiyel bir aday ülkeye ilk kez ültimatom” verdiğini yazdı. Haberde Komisyon’un Ankara’ya verdiği Kıbrıs ültimatomunun Türkiye’nin AB umutlarını sona erdirebileceği değerlendirmesinde bulundu. Haberde ancak Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın KKTC’ye yönelik izolasyonlar kalkmadan Kıbrıs konusunda adım atılmayacaklarını bir kez daha söylediği aktarıldı.

Haberin Devamı

FINANCIAL TIMES: TÜRKİYE’YE BİR AYLIK SÜRE VERİLDİ

Ekonomi gazete Financial Times, Türkiye’nin AB hedefini kurtarması için bir aylık süre verildiğini belirtirken, Kıbrıs’ta sağlanabilecek bir çözümün Türkiye’nin adaylığına en büyük tehdidi ortadan kaldıracağı görüşünü dile getirdi.

BBC: BRÜKSEL’DEN ANKARA’YA SON TARİH

İngiliz Yayın Kuruluşu BBC, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’ye limanlarını Rumlara açması için Aralık ayı ortasına kadar süre tanıdığı aksi takdirde Türkiye’nin belirsiz sonuçlara katlanacağını söylediğini belirtti.

TELEGRAPH: KIBRIS UMUTSUZ BİR TALEP

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, “kritik bir rapor” olarak nitelendirdiği Avrupa Komisyonu’nun İlerleme Raporunda Türkiye’den 15 Aralık’a kadar limanlarını Rumlara açması istendiğini aktardı. Haberde ancak Komisyonun bu isteğinin “umutsuz bir talep” olduğu değerlendirmesi yapıldı.

Haberin Devamı

KATHİMERİNİ: AB TÜRKİYE'YE TEHDİTLERDE BULUNDU

Atina'da yayımlanan Kathimerini gazetesi, AB Komisyonu'nun Türkiye'ye yükümlülüklerini yerine getirmesi için beklendiği gibi biraz daha zaman tanıdığını belirttiği haberinde, raporda, "uyum göstermeyen" Türkiye'ye karşı "ayrıntılara girilmeden tehditlerde bulunulduğunu" savundu.
   
TO VİMA: TÜRKİYE'YE ÜLTİMATOM VERİLDİ

To Vima gazetesi, "AB'nin Türkiye'ye ültimatom verdiğini" kaydettiği haberinde, Ankara'ya, tüm gerekli değişikliklere gitmesi için beş haftalık süre tanındığını ve AB'ye üye olabilmek için tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğinin ise açık bir dille ifade edildiğini kaydetti.
   
Raporu, "Türkiye için bıçak kemiğe dayandı" şeklinde değerlendiren Apogevmatini gazetesi, komisyonun Türkiye'ye bir aylık son bir süre verdiğini, öte yandan gerek Atina gerekse Kıbrıs Rum yönetiminin raporun içeriğinden memnun olduklarını yazdı. Gazete, komisyonun, bu arada Türkiye'yi zirve toplantısına kadar gerekli reformlara gitme yolunda cesaretlendirmeyi de hedefleyerek, "hem nalına hem mıhına" taktiğini izlediği yorumunda bulundu.
   
ELEFTEROS TİPOS: TÜRKİYE'YE YAPTIRIMLARA GİDİLECEK

Haberin Devamı

Elefteros Tipos gazetesi, komisyonun, Türkiye'nin, aralık ayında yapılacak AB zirve toplantısına kadar, Kıbrıs Rum Kesimi'ne liman ve hava alanlarını açmaması halinde, yaptırımlara gidilmesi önerisi getireceğini öne sürdü. Gazete, komisyonun, Türkiye ile uzlaşmaya varmak için tüm girişimlerde bulunduğunu, ancak Finlandiya dönem başkanlığının hem Ankara hem de Rum yönetimini tatmin edecek bir çözüm bulmasının çok zor olduğunun Brüksel'de herkes tarafından bilindiğini yazdı.
   
ETHNOS: TOP ZİRVE TOPLANTISINA ATILDI

Ethnos gazetesi ise AB Komisyonu'nun, Türkiye konusunda son kararların alınması için "topu zirve toplantısına attığını" kaydettiği haberinde, komisyonun, dünkü raporunda, Ankara'nın, Kıbrıs Rum Kesimi ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde gidilecek yaptırımlara değinmekten kaçındığını yazdı.
   
TA NEA: AVRUPA YOLU KARANLIK

Haberin Devamı

Ta Nea gazetesi, raporun, Türkiye'nin insan hakları gibi kritik bir konuda ilerleme kaydetmediğini, aksine geri adımlar attığını ortaya koyduğunu öne sürdüğü haberinde, Türk Hükümeti için en kötü tarafının ise Brüksel'in, 14 Aralık'a kadar Rum Kesimi'ne liman ve havaalanlarının açılmaması halinde "Avrupa yolunun karanlık olacağı" uyarısında bulunması olduğunu yazdı.
   
ELEFTEROTİPİYA: HERKES TATMİN OLDU

Elefterotipiya gazetesi, "Raporun, mümkün olmayanı başararak herkesi tatmin ettiğini, hiçbir şeye değinmeden her şeyi söylediğini" yazdı. Komisyonun yıllık ilerleme raporunun, Ankara, Atina, Rum yönetimi ve diğer Avrupa ülkelerini, Türkiye'yi ister eleştirir isterse eleştirmiyor olsunlar, tatmin ettiğini belirten gazete, komisyon ile Finlandiya dönem başkanlığının bu başarıya ulaşmaktaki "küçük sırrının", Türkiye'nin uyum performansına ilişkin en ufak bir yorumda bulunmaktan kaçınmaları olduğu yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

LE MONDE: BRÜKSEL DİPLOMATİK ÇABALARA ŞANS TANIDI

Fransız gazetesi Le Monde ise, Avrupa Komisyonu’nun bu aşamada bir tavsiyede bulunmayarak diplomatik çabalara şans tanıma kararını verdiğini ve Ankara’ya beş haftalık bir süre verdiğini kaydetti.

LE FIGARO: AB ÇATIŞMAYA HAZIRLANIYOR

Kıbrıs konusunda Ankara’nın “uzlaşmaz” olmayı sürdürdüğünü öne süren Fransız Le Figaro gazetesi de, Avrupa Komisyonunca yayınlanan “olumsuz” raporun Aralık’taki AB Zirvesi’nde bir çatışma çıkacağı habercisi olduğunu yazdı.

LIBERATION: AB ELEŞTİRDİ, AMA CEZALANDIRMADI

Liberation, "AB Türkiye'yi eleştirdi, ancak cezalandırmadı" başlığıyla verdiği haberde, "AB Komisyonu'nun son raporunda Türkiye'ye yönelik eleştirilerin dozunu artırdığını" yazdı. AB Komisyonu'nun Türkiye ile bir kriz başlatmayı "daha erken bulduğu" yorumunu yapan gazete, Komisyonun müzakerelerin askıya alınmasını reddettiğini ve bu kararı AB liderlerine bıraktığını duyurdu.

LE PARISIEN: SARI KART

Le Parisien gazetesiyse "Brüksel'den Türkiye'ye sarı kart" başlığıyla verdiği haberde, "AB Komisyonu'nun, Türkiye'ye ciddi uyarılarda bulunduğu" belirtildi. Gazete, AB'nin müzakereleri tamamen askıya almak yerine özellikle ticaretle ilgili bazı bölümlerin açılmaması yoluna gideceği yorumunu yaptı.

LE SOIR: BİR BARDAK SUDA FIRTINA

Belçika gazetesi Le Soir, "bir bardak suda fırtına" havası estirildiğini, son günlerde yoğunlaşan söz düellosunun bir anda yok olduğunu, AB Komisyonu'nun ortamı yumuşatma yolunu seçtiğini, katılım müzakerelerini askıya alma tehdidine başvurmadığını anlattı. Komisyonun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in, "Türkiye'nin Kıbrıs konusunda yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde AB Komisyonu'nun aralık ayında yapılacak zirve öncesinde gereken önerileri yapacağı" sözlerine de yer veren ve Fransa'nın "müzakereleri askıya almaktan" söz ettiğini hatırlatan gazete, bir uzlaşma için 5 hafta vakit kaldığını, ancak bunun yetersiz olabileceğini, Türkiye'nin taviz vermekten yana gözükmediğini belirtti.

LA LIBRE BELGIQUE: DİPLOMATİK TEMASLARA ŞANS TANINDI

Muhazafakar "La Libre Belgique" gazetesi, AB Komisyonu'nun "birkaç haftadır sürdürdüğü tehditlerini uygulamaya sokmadığını ve müzakereleri askıya almaktan söz etmediğini", Kıbrıs konusunda diplomatik temaslara şans tanıdığını, yumuşak bir tavır izlemeyi tercih ettiğini, Ankara'nın da komisyon raporunu "iyimser bir yaklaşımla" karşıladığını yazdı.
   
LA DERNIERE HEURE: ANKARA TAVİZ VERMEYECEK

"La Derniere Heure" gazetesi, AB Komisyonu'nun Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması talebinde bulunmadığını ve aralık ayına kadar çözüm beklentisine girdiğini belirtirken, katılım müzakerelerine ilişkin "askıya alma" tehdidinin gündemde tutulduğuna işaret etti. Gazete, son dönemde Türk kamuoyunun "AB'den soğuduğunu" da belirterek, Ankara'nın Kıbrıs konusunda istenen tavizleri vermeyeceğini ve tavır değiştirmeyeceğini açıkça ifade ettiğine değindi.

LA REPUBBLICA: BRÜKSEL'DEN ÜLTİMATOM, AVRUPA ÖDÜN VERMİYOR

İtalyan La Repubblica gazetesi, "Brüksel'den ültimatom. Avrupa ödün vermiyor" başlığıyla ilerleme raporuna ilişkin haberini verirken, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün dün Roma'da İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema ile yaptığı basın toplantısına da geniş yer ayırdı. İlgili haberde Gül'ün tavrı, "Türkiye AB'ye girecek ama Kıbrıs konusunda dayatmaları kabul edemez" başlığıyla özetlendi.
   
CORRIERE DELLA SERA: İNSAN HAKLARI KONUSUNDA CİDDİ TAVIR TAKINMALIYIZ

Corriere della Sera gazetesi ise Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell ile yaptığı söyleşide, Türkiye konusunu ön plana çıkardı. Başlıkta, "Borrell: İnsan hakları konusunda Türk hükümetine ciddi bir tavır takınmamız lazım" ifadesine yer verildi. Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesimine ilişkin tavrı ise ayrı bir haberle aktarıldı. Bu konuda, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın, "Kıbrıs konusu müzakerelerden hariç tutulmalı" dediğine dikkat çekildi.
   
LA STAMPA: ANKARA HİÇBİR İLERLEME SAĞLAMADI

La Stampa gazetesi de ilerleme raporunu, "AB: Kıbrıs ile ikili ilişkilerde Ankara hiçbir ilerleme sağlamadı" başlığıyla duyurdu. Konuya ilişkin ikinci bir haberde ise Gül ve D'Alema'nın dün Roma'da düzenledikleri basın toplantısına değinildi. Haber başlığında, "D'Alema ve Gül: AB üyesi Türkiye, terörizmin panzehiridir" ifadesi kullanıldı.
   
IL GIORNALE: ANLAŞMALARA UY

Il Giornale gazetesi ise "AB'den Türkiye'ye ültimatom: Anlaşmalara uy" diye başlık attı. Spotta ise gelişmeler şu ifadelerle özetlendi: "Türkiye'nin beş hafta içinde Kıbrıs'ı ve ifade özgürlüğünü tanıması gerekecek. (AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel) Barroso, 'Bu, Avrupa'ya girmek için son şans' dedi. Yirmi beş üye arasında, müzakereler konusundaki görüş ayrılığı sürüyor. Kararı aralık ortasında Brüksel'deki liderler zirvesi belirleyecek." Türkiye'nin rapor konusundaki tutumu ise "Ankara, Kıbrıs konusunda ödün vermek istemiyor" cümlesiyle ifade edildi.

EL PAIS: AB TÜRKİYE’YE SON FIRSAT VERDİ

Büyük İspanyol gazetesi El Pais, AB’nin Kıbrıs konusunda Türkiye’ye “ciddi bir uyarı” yaptığını belirtti. “AB Türkiye’ye son fırsat verdi” başlığını kullanan gazete, Türkiye’nin limanlarını Rumlara açma reddinin en tartışmalı konu olduğunu yazdı.

EL MUNDO: DOĞU EKPSPRESİ YOLUNA DEVAM EDİYOR

El Mundo gazetesi, "Doğu Ekspresi yavaş ama rotasında devam ediyor ve ray üzerinde" ifadesini kullanarak, "Brüksel'in Rumlara limanlarını açması konusunda Türkiye'ye süre verdiğini" belirtti.

ABC: ARALIK AYINA KADAR ERTELENDİ

ABC gazetesi "Brüksel, Türkiye çarpışmasını aralık ayına kadar erteliyor" başlığını atarak, "Ankara'nın ilerlemeleri takdire layık görülüyor ama ifade özgürlüğü ve askerin siyasi hayata müdahalesi eleştiriliyor" ifadesini kullandı.
   
DIARIO DE NOTICIAS: 1 AY SÜRE VERİLDİ

Portekiz basınından Diario de Noticias, "Türkiye'ye 1 ay süre verildi", Publico da "Türkiye, AB'nin Kıbrıs sorunu hakkındaki ültimatomuna meydan okuyor" ifadelerini ön plana çıkardı.

VOA: GÜL’E GÖRE HALA YAPILACAKLAR VAR AMA SONUÇ OLUMLU OLACAK

Amerika’nın Sesi Radyosu, İlerleme Raporu ile Avrupa Komisyonu’nun, Türkiye işkenceyi önlemez ve ifade özgürlüğünü korumazsa AB müzakerelerini dondurma tehdidinde bulunduğunu kaydetti. Haberde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de hala yapılacaklar olduğu ancak olumlu olacağı görüşünü savunduğu ifade edildi.

CSM: RAPOR TREN KAZASININ EN KESİN GÖSTERGESİ

Amerikan Christian Science Monitor gazetesi İlerleme Raporu’nun Türkiye ile AB arasında muhtemel bir tren kazasının şu ana kadar gelen en kesin göstergesi olduğu yorumunu yaptı. Haberde, AB’nin raporla birlikte Türkiye’yi reformların hız kesmesi ve Aralık ayı ortasına kadar limanlarını Rumlara açmazsa ortaya çıkacak kesin olmayan sonuçlar konusunda uyardığı kaydedildi.

VREMYA NOVOSSTEY: REFORMLARIN HIZI DÜŞTÜ

Rus Vremya Novostey gazetesi, AB'nin ilerleme raporunda Türkiye'yi reformların hızının düştüğü gerekçesiyle eleştirdiğini bildirdi. Gazetede, bugün yayımlanan “AB'den Ankara'ya reformlarının hızının düştüğü eleştirisi” başlıklı haberde, “Açıklanan ilerleme raporunda, Türk hükümeti, reformların temposunun düşmesi, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınamaması ve Kıbrıs ile ilgili sorunların çözülememesinden dolayı eleştirildi” denildi. AB'nin eleştirilerinin en önemli nedeninin, Ankara'nın hava ve deniz sahasını Güney Kıbrıs Rum yönetimine açma taahhüdünü yerine getirmemesinin olduğu belirtilen haberde, “Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yönelik izolasyonların kaldırılması çağrısına AB, limanların ve hava sahasının koşulsuz olarak açılması gerektiği karşılığını verdi” ifadeleri yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!