Güncelleme Tarihi:
ÜLKENİN çeşitli yerlerinde çıkan olaylar sırasında bazı mağazaların yağmalanması üzerine önceki gün ilan edilen gece sokağa çıkma yasağıyla durum bir nebze kontrol altına alındı. 2011 yılında diktatör Zeynel Abidin bin Ali’nin sokak eylemleriyle devrilmesinden sonra ülke en gergin dönemlerinden birini yaşarken dün Başbakan Habib Essid liderliğinde kabine acil toplantı yaptı.
GÖSTERİCİ ÖLDÜ
Arap Baharı’ndan en az hasarı alarak çıktığı, siyasi uzlaşma ve diyalog atmosferi yüzünden Nobel Barış Ödülü’ne dolaylı olarak layık görülen Tunus işsizlik ve yoksulluk nedeniyle zorluk yaşıyor. Yeni mezun üniversiteliler arasında işsizlik oranı yüzde 60 gibi yüksek seviyelerde seyrediyor. Son kriz ise ülkenin güneybatısındaki Kasrin vilayetinde patlak verdi. 2014 yılında düzenledikleri ‘iş talebi’ gösterileriyle bir grup genç valilik tarafından işe ilk alınacak listesine isimlerini yazdırmışlardı. Ancak geçen haftasonu isminin hazırlanan listede olmadığını fark eden Rıda Yahyavi (28) isimli bir genç protesto amacıyla tırmandığı direkte elektrik akımına kapılarak öldü. İşte bu ölüm, hükümet karşıtı protestoları yeniden başlattı.
IŞİD’İ SUÇLADI
Gösterilerin başladığı tarihten bu yana 423 kişinin “şiddet olaylarına karışma”, 84 kişinin de sokağa çıkma yasağına uymadığı için gözaltına alındığı açıklandı. Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, önceki akşam televizyondan yaptığı konuşmada yıllarca işsiz kalan gençlerin gösteri yapmasının normal olduğunu dile getirerek “Aç ve fakirlik içinde olan birine ‘sabretmeye devam et’ diyemeyiz” ifadesini kullandı. Tunus’un istikrarının hedef alındığını belirten Sibsi, gençlerin bu mahrumiyet bölgelerindeki gösterilerine kirli ellerin müdahil olduğunu, gençlerin dış güçler ya da DAEŞ (IŞİD) tarafından kutuplaştırıldığını ve hedef alındığını savundu. Başbakan Habib Essid ise halka sorunların çözümü için sabırlı olmaları çağrısında bulundu. Ülkede 300 bini üniversite mezunu olmak üzere 700 bin gencin işsiz olduğunu dile getiren Sibsi, işsizliğin düşürülmesi için hükümete çağrı yaptı.
Arap Baharı da böyle başlamıştı
Ölen gösterici Rıda Yahyavi’nin kardeşi Mehrez de işsizlik yüzünden gençlerin uyuşturucu kaçakçılığı ya da terörizm tuzağına düştüğünü söyledi. Binlerce Tunuslu gencin IŞİD gibi radikal örgütlere katıldığı biliniyor. Tunus İnsan Hakları Birliği ve Oxfam, hükümeti bölgesel farklılıkları ve sosyal adaletsizlikleri giderecek ekonomik model geliştirmeye davet etti. “Arap Baharı” rüzgârının ilk estiği ülke olan Tunus’ta, 17 Aralık 2010’da Muhammed el-Buazizi adlı üniversite mezunu gencin, seyyar satıcılık yaptığı arabasına el konulması üzerine kendini yakması, devrimin fitilini ateşlemişti. Devrim, 14 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali’nin görevi bırakarak, ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanmıştı.