Güncelleme Tarihi:
Dinozorların yok oluşuyla ilgili teorilere bir yenisi de Çin'den eklendi. Son iddiaya göre, ağırlığı 80 ila 100 tonu bulan dev sürüngenler, aşırı beslenip çıkardıkları metan gazıyla küresel ısınmaya sebep olmuş ve ortadan kalkmışlar.
MİLYONLARCA önce tarih sahnesinden silinen dinozorlar, meteor düşmesi ya da doğal afet sonucunda değil, kendi yellerinden ölmüşler; yani dinozorlar yellene yellene yok olmuşlar. Dev sürüngenlerin çıkardığı metan gazları, ozon tabakasını inceltmiş, sonuçta kıtlık oluşmuş ve hayvanlar yok olmuş.
GÜNDE 260 KİLO YEMEK
Şimdiye kadar dinozorların neslinin tükenmesiyle ilgili çok sayıda teori geliştirildi. Ancak hiçbir teori, bu dev hayvanların esrarengiz bir biçimde ortadan kaybolmasına açıklık getiremedi. Şimdi ise bir Fransız bilimadamı bu konuda bir teori geliştirdi.
Çin'de yayınlanan China Youth Daily Gazetesi'ne açıklama yapan Fransız bilimadamı, dinozorların yellerinden açığa çıkan metan gazı yüzünden öldüklerini iddia ediyor. Fransız bilimadamına göre, dinozorlar, 1atmosfere büyük miktarda metan gazı bırakıyorlardı.
OZON TABAKASI DELİNMİŞ
Ortalama bir dinozorun ağırlığı 80 ile 100 ton arasında değişiyordu. Bu dev gövdeyi beslemek için hayvanlar günde 130 ile 260 kg gıda tüketiyordu. Sonuçta sindirim sistemleri, müthiş bir gaz açığa çıkarıyordu. Dinozorların ürettiği metan gazı zamanla dünyayı, güneşin morötesi ışınlarından koruyan ozon tabakasını inceltmeye başladı.
Dinozorlar dünya sahnesinde yaklaşık 100 milyon yıl yaşadılar. Ve bu süre içinde ürettikleri metan gazı atmosfere büyük zarar verdi, aşırı ısınma yüzünden bitki örtüsü zarar gördü. Dinozorlar, karınlarını doyuracak yeterli gıda bulamadıkları için de yok oldular.
Bilimadamları, daha önce milyonlarca yıl önce dünyaya dev bir meteor düştüğünü ve facia sonucunda dinozorların neslinin tükendiğini iddia ediyordu.
Dinozorların dünyanın tek hakimiyken neden birden soyunun tükendiği hala bir muamma. Yapılan kazılar ve genetik çalışmalarz sonucu ortaya yeni ve ilginç teoriler çıkıyor.