Kasım Cindemir / WASHINGTON
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2009 00:00
California’da yaşayan bir Ermeni tarafından açılan davaya bakan Federal Temyiz Mahkemesi, 1915 olayları kurbanlarının ödenmemiş sigorta poliçeleri için dava açılmasının anayasaya aykırı olduğunu kararlaştırdı. Kararda, ABD’nin 1915 yılında yaşanan olaylar için ‘soykırım’ tanımlaması yapmadığına dikkat çekildi.
ABD’nin California eyaletindeki Federal Temyiz Mahkemesi, 1915 olaylarının kurbanı olan Ermenilerin karşılığı ödenmemiş sigorta poliçeleri için eyalet mahkemelerinde dava açılmasının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. California’da 9 yıl önce kabul edilen yasa, 1915 olaylarında ölen Ermenilerin mirasçılarına, sigorta şirketlerine karşı dava açma yetkisi veriyordu.
Mahkeme, 1’e karşı 2 oyla, bu uygulamanın Amerikan dış politikası ile çeliştiğini bildirdi. Kararda, ABD başkanlarının, 1915 olayları için “soykırım tanımlaması yapmadığının” altı özellikle çizildi. Çoğunluk adına, dış politika alanında federal hükümetin sorumlu olduğunu vurgulayan San Francisco’daki 9’uncu ABD Temyiz Mahkemesi Yargıcı David Thompson, “Federal Hükümet, bilinçli olarak, Birinci Dünya Savaşı sırasında ölen Ermeniler ile ilgili olarak siyasi yükü olan soykırım ifadesini kullanmama kararını vermiştir. California bununla hemfikir olur ya da olmaz, ancak çelişemez” dedi.
Başkanlara atıf
Mahkeme kararında, eski başkanlar George W. Bush ve Bill Clinton’ın, Kongre’deki “soykırım” ifadesine yer veren karar tasarılarına karşı çıktığı ve Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin hasar alacağı uyarısında bulundukları kaydedildi. ABD Başkanı Barack Obama da, 24 Nisan geleneksel açıklamasında soykırım kelimesine yer vermemişti. Dava, California’da yaşayan bir Ermeni tarafından, sigorta şirketlerinin poliçe ödemeleri yapmadığı gerekçesiyle açılmıştı. Ermeni davacının avukatı Brian Kabateck, yine temyiz yoluna gideceklerini söyledi. Kabateck, 40 eyalette Ermeni soykırımının tanındığını söyledi. Sigorta şirketleri adına konuşan avukat Neil Soltman, kararın, dış politikanın federal yönetimin işi olduğu şeklindeki geçmiş kararlar ile uyumlu olduğunu belirtti. Böylece, federal düzeyde (Kongre veya Beyaz Saray) 1915’te Ermeniler’e soykırım yapıldığının tanınmasının şimdiden tam olarak görülemeyen bir dizi yeni sorunu da beraberinde getireceği ortaya çıkmış oldu. Hali hazırda Kongre’de imzacı sayısı 125’i geçen bir Ermeni tasarısı bulunuyor.
Türkiye’ye gitmesiyle bir şeyler değişmez
ANA muhalefet partisi, Ermenistan Ulusal Kogresi (HAK) Partisi Genel Merkez Koordinatörü Levon Zurabyan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Türkiye ile ilişkilerde “tersine çevrilemez hatalar” yaptığını savundu. Özgürlük Radyosu’na konuşan Zurabyan “Bu hatalar, Türkiye’ye maça giderek veya gitmeyerek düzeltilemez” dedi. Haberde, Sarkisyan’ın Türkiye politikasının Batı’da olumlu karşılandığı da kaydedildi. Nitekim, önceki gün Erivan’ı arayan ABD Dışişleri Bakanı Clinton ile Sarkisyan, Ermeni-Türk siyasi diyaloğunu ele aldı.