Güncelleme Tarihi:
İtalya'da Başbakan Silvio Berlusconi, Milano Mahkemesi’ne bir mektup göndererek, Telecom Italia ile davaya konu olan meselelerin "devlet sırrı" kapsamında olduğunu bildirdi.
Berlusconi, mahkemeye gönderdiği mektupta, davada ele alınan kimi hususların, İtalyan askeri istihbarat servisinin yabancı ülkelerin istihbarat birimleriyle ilişkilerinde sıkıntıya yol açacağı, inandırıcılığı zedeleyici ve devlet maslahatına ciddi zararlar vereceği gerekçesiyle, "devlet sırrı olarak azami derecede gizli kalması" gerektiğini savundu.
Telecom Italia'nın Marco Tronchetti Provera'nın yönetiminde olduğu dönemde şirketin güvenlik sorumlusu Giuliano Tavaroli ile o yıllarda İtalyan askeri istihbarat teşkilatının üç numaralı ismi Marco Mancini tarafından "yasa dışı" dinleme ve espiyonaj faaliyetleri yapıldığı gerekçesiyle açılan dava, Berlusconi'nin mektubuyla tıkanma noktasına geldi.
Aralık 2006'da tutuklanan ve 6 ay cezaevinde kalan sanıklardan Mancini, dava çerçevesinde kendisine yöneltilen pek çok soruya "devlet sırrı" olduğu gerekçesiyle yanıt vermeye yanaşmamıştı. Davaya bakan hakim Mariolina Panasiti de kasım ayında Başbakanlığa mektup göndererek, sanığın "devlet sırrı gerekçesinin" geçerli olup olmayacağına dair görüş sormuştu.
Uzmanlar "devlet sırrı" gerekçesinin Berlusconi'nin mektubuyla teyit edilmesinin ardından, üst düzey askeri istihbarat elemanı Mancini hakkında gelecek günlerde takipsizlik kararı verilebileceğini, ancak savcıların da konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götürebileceğini belirtiyor.
Milano'da görülen davada, örgütlü suç teşekkülü oluşturma, şirket kaynaklarından usulsüz harcama, polis ve istihbarata rüşvet, devlet güvenliğini açısından sakıncalı bilgileri başkalarına aktarmayla suçlanan sanık Tavaroli, ceza indiriminden yararlanmak için uzlaşma talebinde bulunmasının akabinde, 4 buçuk yıl hapis, 70 bin avro tazminata mahkum olmuştu.
Provera'nın suçlamaya konu olan hadiselerden habersiz olduğu gerekçesiyle beraat ettiği davada, istihbarat elemanı Mancini ise halen tutuksuz olarak yargılanıyor.
İtalyan askeri istihbarat teşkilatı AISE'de (eski adıyla SISMI) çalışan 49 yaşındaki Mancini, 2003 Şubat’ında Ebu Ömer lakaplı Mısırlı imanın CIA tarafından Milano'da gizlice kaçırılmasıyla ilgili davada da yargılanan sanıklar arasında yer almış, ancak 4 Kasım 2009'da "devlet sırrı" gerekçesiyle hakkında takipsizlik kararı verilmişti.
“DEVLET SIRRI KAVRAMINI YANLIŞ ANLIYOR”
Berlusconi’nin mahkemeye gönderdiği mektup muhalefetten tepki görürken, eski hakimlerden Senatör Felice Casson, Başbakan’ın "devlet sırrı" kavramını yanlış anladığını veyasal düzenlemeleri de yanlış yorumladığını öne sürdü.
İtalya'da Gladio adlı gizli yapılanmayı ortaya çıkaran ön soruşturmahakimi olarak bilinen Casson, "Demokrasi, saydamlık ve kurallara uymak demektir.Her şeye devlet sırrı diyerek demokrasi olmaz. Zira böyle bir anlayış, her şeyinyapılabilmesini, ancak hiçbir şeyin aydınlatılamamasını beraberinde getirir"dedi.
Casson, La Repubblica gazetesine verdiği demeçte, Berlusconi'nin Telecomİtalia davası sanıklarından biri olan askeri istihbarat yetkilisi MarcoMancini'yi devlet sırrı gerekçesiyle yargılanmaktan kurtarmasını doğrubulmadığını belirterek, "Böyle yaparak verilen mesajın ne olduğu ortadadır:İstihbarat servisleri, neticede devlet sırrı deyip kurtulabilecekleri için, neisterlerse yapabilirler" diye konuştu.