A.A.
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2009 13:54
Bilinen en büyük yıldızlardan Orion takımyıldızındaki Betelgeuse'ün sonu geliyor.
Astronomların son yaptıkları gözlemlerde, bilinen en büyük yıldızlardan Orion takımyıldızındaki Betelgeuse'ün Güneş Sistemi büyüklüğünde gaz bulutuna sahip olduğu görüldü.
Güneş'in 1000 katı büyüklüğünde ve 100 bin katı parlaklığında
Fransız Paris Uzay Çalışmaları Laboratuvarı ve Astrofizik Gözlemevi (LESIA) astronomlarının Şili'de kurulu Avrupa Astronomik Araştırma Teşkilatı (ESO) teleskobuyla yaptıkları gözlemlerde, Güneş'in 1000 katı büyüklüğünde ve 100 bin katı parlaklığında olan Betelgeuse yıldızının, 4,5 milyar yaşındaki Güneş'e karşılık sadece birkaç milyon yaşında olduğu tespit edildi.
Ölünce Dünya'dan da kolayca görünecek
Eğer Güneş Sistemi'nin merkezinde olsaydı Merkür, Venüs ve Dünya'yı içine alarak Jüpiter'e dek uzanacak büyüklükte olan Betelgeuse'ün genç yaşına rağmen birkaç milyar yıl içinde sona yaklaşacağını belirten astronomlar, dev yıldızın patlayarak süpernova olacağını ve böylece Dünya'dan da kolayca görüneceğini kaydettiler.
Gözlemevi'nden yapılan açıklamada, optik uyumlu sisteme sahip VLT teleskobu sayesinde Betelgeuse'ün çok daha ayrıntılı görüntülerinin elde edildiği belirtilerek, bu optik uyum sisteminin atmosferden kaynaklanan görüntü bozukluklarının büyük bölümünü düzelttiği kaydedildi.