Güncelleme Tarihi:
Bazı komşularıyla kısa dönemde çatışmaya girmesi ihtimalinin artmasının, Türk savunma stratejisinde değişikliğe yol açtığı iddia edildi.
Amerikan savunma çevrelerinin dergisi Defense News'te yer alan bir haberde, Türkiye kısa vadede ‘Türkiye’de ortak üretim' yerine yine ‘doğrudan dış ülkelerden alım’ stratejisine dönüyor. Dergi bu değişikliğin sebebini de, Türkiye'nin, özellikle Yunanistan ve Suriye ile çatışma ihtimalinin artmasına, ve satın almanın silah ihtiyacına (teknoloji transferine nazaran) daha kısa vadede cevap vermesini gösteriyor.
Emekli Orgeneral Kemal Yavuz, Defense News'e yaptığı açıklamada, ‘Yunanistan ve Suriye ile yaşanan gerilim, Türkiye’nin helikopter filosunu hızla genişletme arzu ve isteğinin önde gelen unsuru olarak görülüyor' dedi. Harp Akademileri eski Komutanı Kemal Yavuz, Ankara'da yaygın görüşün helikopter temininde geç kalındığı şeklinde olyduğunu da ekledi.
Türkiye, Amerikan Sikorsky firması ile Black Hawk tipi 50 adet helikopteri ortak üretme projesinden vazgeçerek, doğrudan alım yolunu seçmişti. Ortak üretim için beş yıl gerekirken, doğrudan alım bir yılda gerçekleşiyor.
Aynı habere göre, bazı siyasi gözlemciler de Türk savunma stratejisinde ‘en kötü senaryo’ olarak ‘aynı anda 2.5 savaş’ ihtimalinin dikkate alındığını öne sürüyor. Bu 2.5 savaşa örnek olarak da ‘Yunanistan ve Suriye artı Kıbrıs’ veriliyor.
Haberde ayrıca İtalya ile yaşanan gerilim gibi ‘beklenmedik türde krizler’ ve PKK ile süren çatışma da TSK'nın yeni stratejisinin önemli unsurları.
Türkiye Harpoon füzesi alacak
Amerikan Boeing firmasının ‘dost ve müttefik ülkelere’ satacağı ve gemilere karşı kullanılan Harpoon füzelerinden alacak ülkeler arasında Türkiye'nin de bulunduğu açıklandı. Boeing'in 2001 yılına kadar, söz konusu füzelerden 217 adet satmak için gerekli izni aldığı bildiriliyor. Füzeleri alacak ülkelerin Türkiye, Mısır, İsrail, Tayvan ve Güney Kore olduğu öğrenildi. Harpoon füzeleri, dünyada 22 ülke tarafından kullanılıyor.
‘GPS’ adı verilen küresel pozisyon tayin sistemine sahip füzeler, uydular tarafından yönlendiriliyor. Bu sistem sayesinde ‘Block II’ tipi Harpoon füzeleri, sadece gemilere karşı değil, kara hedeflerine karşı da başarıyla kullanılabiliyor.