Güncelleme Tarihi:
Muhalefetle 3 ayrı koldan görüşen Dışişleri Bakanlığı yetkilileri 48 saat aralıksız mesai yaptı. Ortadoğu’dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ömer Önhon, Ankara’da muhaliflerle görüşürken, Çorlu ve İstanbul’daki muhalefet toplantıları da ekiplerce takip edildi.
Önhon’un görüştüğü temsilciler arasında Arap, Türkmen, Kürt, Alevi, Sünni, Nusayriler, İslam Cephesi, Özgür Suriye Ordusu yetkilileri yer aldı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de Davutoğlu ile üç günde üç kez yaptığı görüşmelerde muhalefeti ikna yöntemlerinin ele alındığı ve Kerry’nin Rusya rejimi ikna etmişken, Türkiye’ye muhalefeti Cenevre-2’ye katılmaya ikna ettiği için teşekkür ettiği öğrenildi.
BM ALANA GİRMELİ
22 Ocak’ta yapılması planlanan Cenevre-2 toplantısı öncesinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, son gelişmeleri bir grup diplomasi muhabirine değerlendirdi. Davutoğlu, tarafları katılma kararı nedeniyle tebrik ederek, "Muhalefet açısından önemli bir başarıdır. Bu muhalefet içinde bütün unsurlar var" diye konuştu.
Davutoğlu, “Cenevre’nin faydası büyük ama netice alınıp alınmayacağını süreç ve uluslararası toplumun kararlılığı gösterecek” dedi. Artık başarı için uluslararası toplumun müeyyide öngören bir tutum sergilemesi gerektiğini belirten Davutoğlu, “Anlaşma olursa BM Güvenlik Konseyi kararıyla alana BM mevcudiyetinin girmesi lazım” dedi.
CENEVRE-1'İN RUHUNA AYKIRI
Davutoğlu, özetle şu mesajları verdi:
“Muallim BM Genel Sekreteri’ne Cenevre’ye katılacağını sadece terörle mücadeleyi ele alacaklarını söylüyor. Bu Cenevre-1’in ruhuna taban tabana zıt bir durum. Türkiye’nin Cenevre-2’den umudu psikolojik ortamın değişmesi. Bir tarafta rejim bir tarafta muhalefet olacak. Bu masada El-Kaide olmayacak. Flu tutumlar ortadan kalkacak sürecin muhatapları belli olacak. Suriye’deki her türlü istikrarsızlık çatışma bizi etkiler. Türkiye’nin teröre destek verdiği argümanlar gerçek dışıdır son gelişmeler bunu gösterdi. Türkiye çatışmanın parçası, tarafı değil. El-Kaide’yi destekleyerek önünü açan Suriye rejimidir.
Suriye Kürt Ulusal Konseyi Suriye Ulusal Koalisyonu ile anlaşma yaptı. Kürtler de var. PYD niye yok bizim sorunumuz değil. Türkiye hiçbir kesimin dışlanmasını istemedi. Müslim’le görüştük. Bizimle temas kuracaksanız rejimle ilişkinizi kesin, koalisyona girin, emrivaki yapmayın diyoruz. Ama maalesef özellikle kimyasal silah kullanımından sonra rejim güçleniyor diye düşünerek rejimin yanında yer aldılar.”
İNGİLTERE DE DESTEKLEDİ
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de muhaliflerin Cenevre-2'ye katılma kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Varılacak herhangi bir ortak anlaşmada Esad'ın Suriye'nin geleceğinde rolü olmayacaktır" dedi.
AA'nın aktardığına göre, Hague yaptığı açıklamada, demokratik ve çoğulcu bir Suriye vizyonunu paylaşan herkesin, destek vermek için bir araya gelmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
"SMDK bu zor kararı, rejimin Suriyeli sivillere yönelik devam eden acımasız saldırılarına ve insani yardımın kasti olarak ulaştırılmamasına karşın vermiştir. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, bu görüşmelerin amacının siyasi bir geçiş süreci üzerinde anlaşma ve krize son verme olduğunu açıkça söylemiştir. SMDK'nın aksine, Suriye rejimi bu amacı hala kabul etmemiştir. Daha önce de birçok kez söylediğim gibi, varılacak herhangi bir ortak anlaşmada Esed'in Suriye'nin geleceğinde rolü olmayacaktır."