Güncelleme Tarihi:
SURİYE.
Şimdi siyasi kulislerde bu sorunun detayları tarışma konusu oldu.
Eski Başkan Bush döneminde ABD ile bazı fikir ayrılıklarının bulunduğunu; bunun bir örneğinin Suriye konusunda yaşandığını anlatan Davutoğlu, şimdi ise yeni Başkan Obama yönetimiyle Türkiye'nin politikalarının hemen hemen tamamen paralellik taşıdığını kaydetti.
Prof. Davutoğlu, eski ABD Başkanı George W. Bush döneminde Türkiye ile ABD arasında farklılıklar yaşandığını, ancak şimdi yeni Başkan Barack Obama ile Türkiye'nin dış politika tercih ve önceliklerinin hemen hemen tamamen birbiriyle örtüştüğünü söyledi.
Davutoğlu'nun bu sözleri, diplomatik kulislerde şu soruya neden oldu:
"Bush yönetimiyle Ankara arsında son dönemde sıkıntılar olduğu konuşuluyordu. Davutoğlu bunun nedenini Suriye olarak açıkladı. Acaba Suriye konusunda nasıl bir tartışma ya da kriz oluşmuştu?"
Davutoğlu, "Obama yönetimiyle, hemen hemen bütün konularda tutumlarımızın örtüştüğü intibaını edindik. Türkiye'nin Orta Doğu, Kafkaslar ve Afganistan'daki dış politika aktivitesi, muhataplarımızca takdirle karşılandı" dedi.
OBAMA İKİNCİ İKİLİ DIŞ GEZİSİNİ TÜRKİYE'YE YAPACAK
Eski Başkan Bill Clinton'ın görevinin yedinci yılında, eski Başkan Bush'un da görevinin dördüncü yılında Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlatan Davutoğlu, Obama'nın ise, Kanada'dan sonra ikinci ikili dış gezisini Türkiye'ye yapacağını belirterek bunun, ABD'nin Türkiye'ye ve Türkiye'nin dış politikalarına verdiği önemi gösterdiğini kaydetti ve yeni dönemde "Türkiye ile ABD'nin ilişkileri iyi bir zeminde başlayacak' diye konuştu.
DAVUTOĞLU'NUN PROGRAMI YOĞUN
Washington'da hafta boyunca yaptığı temaslarda Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı emekli orgeneral James Jones, Dışişleri Bakanlığının iki numaralı ismi Bakan Yardımcısı James Steinberg, ABD'nin özel Orta Doğu temsilcisi George Mitchell, İran, Güneybatı Asya ve Körfez özel temsilcisi Dennis Ross ve Dışişleri Bakanlığının diğer üst düzey yetkililerinin yanı sıra Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi başkanı Howard Berman ve Kongre'nin başka üst düzey isimleriyle bir araya gelen Davutoğlu basın toplantısı düzenledi.
1915 OLAYLARI VE ERMENİSTAN'LA İLİŞKİLER
Davutoğlu, Türkiye'nin Ermenistan'la olası yakınlaşması ve 1915 olaylarına ilişkin sorular üzerine, "Kafkaslar'da herkesin karlı çıkacağı bir senaryo üzerinde çalışıyoruz. Bu olumlu gidişi olumsuz etkileyecek gelişme olmayacağını ümit ediyoruz. Önümüzdeki dönemde Türk-Amerikan ilişkilerine pozitif bir gündemin hakim olacağını ümit ediyoruz" dedi.
"BİZE KİMSE GÖREV VERMEZ, ÜSTLENDİĞİMİZ ROLÜ YERİNE GETİRİRİZ"
Basın toplantısında "Türkiye'ye Orta Doğu'da ne görev verilecek?" diye sorulması üzerine Davutoğlu, "bize kimse görev veremez. Biz, tarihi olarak üstlendiğimiz rolü yerine getiririz. Birlikte çalışma, bize görev verildiği anlamına gelmez" diye konuştu.
Davutoğlu, Afganistan konusunda da, ABD'den Türkiye'ye ilave asker gönderme talebi gelmediğini söyledi.
Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin, uzun süredir Afganistan'da askeri önlemlerin yanında askeri olmayan adımların atılmasını gerektiğini savunduğunu hatırlatarak, ABD'nin de şimdi bu kapsamda düşündüğünü kaydetti.
WASHİNGTON TEMASLARINDA PKK KONUSU YOK
Davutoğlu bir soru üzerine, terör örgütü PKK'nın silahsızlanması gibi bir konunun Washington temaslarında gündeme gelmediğini belirterek, "terörle mücadelenin yöntemi belli" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın başdanışmanı Davutoğlu, bu konuda Türkiye, ABD, Irak hükümeti ve kuzey Irak'taki yönetim arasında işleyen bir mekanizma olduğunu kaydetti.
Davutoğlu, yeni ABD yönetiminin, Suriye ile tarihi bir açılım gerçekleştirmekte olduğunu ve bunun Türkiye'nin yaklaşımıyla paralellikler arz ettiğini belirtti.
NEW JERSEY'E DA GEÇECEK
Washington'daki temaslarını bitiren Davutoğlu'nun, New Jersey eyaletindeki Princeton Üniversitesinde bugün, 2 gün sürecek Türk-Amerikan ilişkileri konferansına katılması öngörülüyor.