Güncelleme Tarihi:
Merhum Aliya İzzetbegoviç'in mezarını ziyaretinin ardından, gazetecilere açıklama yapan Davutoğlu, "ikinci evi" kabul ettiği Saraybosna'da bulunmaktan dolayı büyük onur duyduğunu belirterek, Bosna Hersek'e gerçekleştirdiği diğer gezilerde olduğu gibi, bugün de insanlık abidesi rahmetli Aliya İzzetbegoviç'in mezarını ziyaret ederek, temaslarına başladığını ifade etti.
Davutoğlu, Bosna Hersek'i ziyareti kapsamında bugün çeşitli temaslarda bulunacağına işaret ederek, şunları söyledi:
"Tabii bu ziyaretim biraz ani gelişen bir ziyaret oldu. Çünkü bir hafta içinde Bosna Hersek'e değişik olaylar söz konusu oldu. Önce Tuzla'da başlayan gösteriler, daha sonra Bosna'nın diğer şehirlerine yayıldı. Tabi hem bunun sebeplerini bizzat muhataplarımdan dinlemek istiyorum, onlarla bu anlamda bir istişare yapacağız. Hem de tabi, Türkiye her zaman Bosna'nın bütün kritik dönemlerinde yanında oldu, bu da Bosna Hersek için ve Bosna'nın istikrarı, barışı, güvenliği için önemli bir kritik eşiktir. O bakımdan dün programımızı değiştirerek, Brüksel'den sonra Tunus ziyaretine çıkmıştık. Tunus'tan Ankara'ya dönmektense, Saraybosna'ya gelerek bizzat gelişmeleri dinlemek, bu gelişmelerle ilgili kanaatimizi paylaşmak ve tabi Bosna Hersek'in toprak bütünlüğü, siyasi birliği, istikrarı, barışı, huzuru için Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak her an Bosnalı kardeşlerimizin yanında olduğumuzu, olacağımızı bir kez daha buradan Saraybosna'dan teyiden ifade etmek üzere Saraybosna'ya geldik."
Davutoğlu, AA muhabirinin, "Bosna Hersek'te yaşanan olayların ardından hafta sonu Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik'in Belgrad'ı, Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç'in de Mostar kentini ziyaret ettiğini, kendisinin ise Saraybosna'ya ülkedeki tüm taraflarla görüşmek için gelmesiyle" ilgili soruya, şöyle yanıt verdi:
"Aslında, Brüksel'de Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında da çok açık bir şekilde ifade ettim; Bosna Hersek'e yardımcı olmak istiyorsak bütün tarafların herkesle görüşmesi lazım. Yoksa herkes tek tek bir tarafla görüşürse bu yanlı kutuplaşmalara sebebiyet verebilir. Orada da ifade ettim, Bosna Hersek'te herkesin öncelikle başkent Saraybosna'yı ziyaret etmesi, Bosna Hersek'in siyasi birliğine ve toprak bütünlüğüne bir saygı ifadesidir. Bu bakımdan tabi Sırbistan'ın da Hırvatistan'ın da Bosna Hersek ile özel ilişkileri var. O anlamda Bosna Hersek'in barışına, huzuruna, katkıda bulunacak ülkeler bizim de ilişkilerimiz çok iyi olduğu ülkeler. Biliyorsunuz her 2 ülke ile üçlü mekanizma geliştirdik. Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan, Türkiye-Bosna Hersek-Hırvatistan, bu mekanizmalar ve bu komşuluk ilişkilerin de Bosna Hersek'in istikrarına büyük katkı yapacağına inanıyorum. Ama dediğim gibi, bugünlerde, bu kritik dönemlerde herkesin bütün taraflarla görüşebilmesi, aynı tavsiyelerde bulunması, Bosna Hersek'in huzuru, istikrarı içindir, çünkü Bosna Hersek ve buradaki kardeşlerimiz uzun savaş yıllarınca büyük acılar çektiler, bir daha bu acıların yaşanmaması ve Bosna Hersek'te yeni sorunların doğmaması, bölgeye yayılmaması için herkesin sorumluluk içinde davranması büyük bir önem taşıyor."
Davutoğlu, Saraybosna ziyareti sonrasında Belgrad ve Zagreb'i ziyaret etmeyi planlandığını da söyledi.
Saraybosna'daki temasları kapsamında Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Jelyko Komşiç, Boşnak üye Bakir İzzetbegoviç ve Sırp üyesi Neboyşa Radmanoviç'le ayrı ayrı görüşecek olan Davutoğlu, ayrıca Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya, Bosna Hersek Reis-ul Uleması Hüseyin Kavazoviç ve AB Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko ile de bir araya gelecek.