Davutoğlu Saraybosna'da: Başbakan'a sordum, 'Git' dedi

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu Saraybosnada: Başbakana sordum, Git dedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2014 17:37

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Balkanlar'ın Davos'u olarak adlandırılan Saraybosna İş Forumu'nun açılışına katıldı. Davutoğlu “Sayın Başbakan'la Bosna Hersek gidip gitmememi görüştük. Kendileri gitmemi istedi 'Bu milletimiz için üzgün bir gün fakat git ve selamlarımı ilet, Bosna ve Balkanlar'ın kaderi kaderimzidir' dedi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Anadolu Ajansı'nın medya sponsorluğunda gerçekleştirilen ve "Balkanlar'ın Davos'u" olarak adlandırılan bölgenin en büyük yatırım konferansı Saraybosna İş Forumu'na katıldı.

Forumun açılış konuşmaları öncesinde Soma'daki maden kazasında hayatını kaybeden işçiler için saygı duruşunda bulunuldu, ardından dualar okundu. Formun açış konuşmasını yapan Davutoğlu, Soma'da yaşanan kazada hayatını kaybedenler için Saraybosna'da duyduğu destek mesajlardan dolayı teşekkür ederek, Türkiye'de 3 gün yas ilan edildiğini hatırlattı.

Saraybosna'ya gelmeden once Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile konuştuğunu anlatan Davutoğlu, "Sayın Başbakanla Bosna Hersek'e gidip gitmememi görüştük. Kendileri gitmemi istedi, 'bu, milletimiz için üzgün bir gün fakat git ve selamlarımı ilet, Bosna ve Balkanlar'ın kaderi kaderimizdir' dedi" ifadelerini kullandı. Davutoğlu, “Eminim ki kurban yakınlarına sorsam onlar da 'Saraybosna'ya git' diye söylerler çünkü Saraybosna tolerans ruhunun bulunduğu şehirdir” dedi.

Haberin Devamı

Bölgesel stratejik işbirliğinin önemini vurgulayan Davutoğlu, Saraybosna'da ilk İş Forumu'na katıldığını hatırlattı. Davutoğlu, "Şimdiki duruma bakarsak kritik tarihi dönüm noktasında olduğumuzu söyleyebiliriz. Tarihi akışları kaçıranlar zaman kaybederler, gelişme yolunda durgunluk yaşar. Ben stratejik anlamda 3 devlet tipinden bahsederim; birincisi vizyonlu ve iyi hükümetli devletler, onlar büyüyor; ikincisi ise vizyonda çok yaratıcı değil fakat uluslararası sistemde statüsünü koruyan devletlerdir; üçüncüsü ise vizyonsuz ve administrasyonu olmayanlar, onlar kırılgandır. Vizyon, tarihin akışını anlayabilmek ve ulusal kapasiteyi iyi bilmektir. Coğrafi konum ve nufüs, size verilen bir şey nasıl kullanılacağı size bağlı" ifadelerini kullandı.

Kendisine daha önce Londra'da Türkiye'nin Gayrisafi Yurtiçi Hasılasını nasıl arttırdığını sorulduğunu hatırlatan Davutoğlu, yeni gaz veya petrol yatakların keşfedilmediği ancak insan kapasitesi keşfedildiğini anlattığını aktardı.

Haberin Devamı

“Türkiye son 12 yılda bir hükümet devamlılığını gösterdi” diyen Davutoğlu, önceki dönemlerde krizlerin yaşandığını kaydetti. Davutoğlu, "Türkiye'de iktidara geldiğimizde firmanın kurulması 3 ay sürerdi ve ilk reformlarımızdan bunun birkaç saate indirmekti. İyi hükümet ve vizyonu olan ülkeler büyümeye devam edecek” dedi.

Şubatta Bosna Hersek'e geldiği zaman ülkede eylem ve protestoların yaşadığını ifade eden Davutoğlu, ekim ayında ülkede seçimlerin yapacağını ve bu bağlamda buradaki liderlerin birleşmesi gerektiği kaydetti. Davutoğlu, “Ekimde seçim olacak ve liderler birleşmeli. Biz Bosna Hersek'i destekliyoruz” ifadesini de kullandı.

BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ ÖRNEĞİ
Balkanlar bölgesinin burada bulunan ülkelerin birleşmesi ve ortakça hareket etmesi ile bölgesel büyüme göstereceğini anlatan Davutoğlu, bölgesel işbirliğinin örneği olarak Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ı gösterdi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Bütün bu tecrübelerle Balkan'ı yükselen bölge yapabiliriz fakat bunun için güçlü siyasi irade ve ortak yaklaşım gerekir. Eğer bu ülkeler ortak olmazsa büyük pazarlar için çok küçük oyuncular olur” dedi.

Ziraat Bankası'nın Bosna'da faaliyette olduğu ve Karadağ ve Kosova'da şubeler açacağını söyleyen Davutoğlu.Balkanlar kadar çok kıullanışlı ve potansiyeli yüksek bir bölge görmediğini ifade etti. Davutoğlu, Balkanların artık çatışma bölgesi değil, insanların tatillerini geçirdiği bir bölge olduğunu anlattı.

Sadece Bosna'nın arkadaşı olarak değil durumu takip eden biri olarak bu ülkeyi parlak gelecek beklediğini ifade eden Davutoğlu, işleyen devlet mekanizmaları ve hukuk üstünlüğüyle birlikte ülkenin büyük başarılara ulaşacağını söyledi.

Haberin Devamı

Forum'da konuşma yapan Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, ülkesinin Türkiye ile olan işbirliği dolayısıyla duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Vuyanoviç, “Karadağ'ın Türkiye gibi büyük ve gelişmiş ülkelerlem olan işbirliği büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda bölgedeki işbirliklere büyük önem veriyoruz” diye konuştu.

Eski Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Turk ise Balkanlar bölgesindeki durumun “artık iyiye gittiğini ve bölgenin artık Avrupa Birliği'nin fokusunda olması gerektiğinin" önemini vurguladı. Bölgede trajik olayların yaşandığını ifade eden Turk, bütün bu geçmişteki trajik olayların siyasi gelecek için bir ders olması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Bu yıl beşincisi düzenlenen Forum'a, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Slovenya'nın eski Cumhurbaşkanı Danilo Türk, Katar Dışişleri Bakanı Khalid Bin Mohammed Al Attiyah, dünyanın en büyük yatırım fonlarından biri olan Katar Investment Authority Genel Müdürü Ahmad Al Sayed, Malezya Prensi Perak Raja Dr. Nazrin Shah ile iş ve siyaset dünyasının çok sayıda isim katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!