Güncelleme Tarihi:
AGİT 17. Bakanlar Konseyi toplantısı için Atina'da bulunan Davutoğlu, yaklaşık 45 dakika süren görüşmeden sonra yaptığı basın toplantısında, Papandreu ile “çok verimli” bir görüşme yaptığını söyledi.
Görüşmede iki ülkenin geleceğiyle ilgili vizyonun paylaşıldığını belirten Davutoğlu, iki tarafta Türk-Yunan ilişkilerinin daha iyi bir aşamaya geçebilmesi için çok güçlü bir zemin gördüğünü ifade etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği mektuptaki tüm konuların görüşmede ele alındığını kaydeden Davutoğlu, yine ortak bakış açısı yansıtılmak üzere dört düzlemde Türk-Yunan ilişkilerinin çok güçlü bir zeminde daha da ileriye doğru geliştirilmesi gerektiğinin düşünüldüğünü söyledi.
Üst düzey siyasi diyaloğun artarak devam edeceğini belirten Davutoğlu, ekonomik ilişkilerin güçlendirileceğini, kültürel ilişkilerin daha da gelişmesi için tedbirler alınmasının düşünüldüğünü, bu çerçevede önümüzdeki dönemde siyasi, ekonomik ve kültürel anlamda ciddi olumlu hareketlenmeler kaydedilmesinin beklendiğini bildirdi.
Davutoğlu, diğer komşu ülkelerle geliştirilen yüksek vizyonlu bir işbirliği konseyi modeli olduğunu, benzer bir mekanizmanın Türkiye ile Yunanistan arasında kurulmasının çok faydalı olacağı kanaatini ve bu mekanizmaların nasıl işlediği yönünde detaylı bilgileri Papandreu'ya aktardığını, Yunan tarafının da konuyu değerlendireceğini belirttiğini kaydetti.
Bu çerçevede iki ülkenin Dışişleri Bakanlıkları arasında kapsamlı istişareler yapılacağını belirten Davutoğlu, ikili ilişkilerin kurumsallaşması, daha düzenli hale gelmesi için olumlu bir vizyon gördüğünü belirtti.
Ege sorunları, istikşafi görüşmeler, Kıbrıs meselesi ve buna ortak katkı, Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözümün bulunması için garantör devletler olarak üstlenilecek roller hakkında da Papandreu ile fikir alışverişinde bulunduklarını belirten Davutoğlu, müzakere süresince taraflara cesaretlendirici anlamda katkıda bulunulmasının önem taşıdığını söyledi.
İKİ ÜLKENİN ÜSTLENECEĞİ ROLLER
Davutoğlu, doğu Akdeniz'in barış, güvenlik ve refah alanı haline dönüşmesinin istendiğini, Türkiye ile Yunanistan'ın bu konuda oynayacağı çok büyük roller olduğunu belirtti.
Türkiye ve Yunanistan'daki azınlıklar ve kültürel ilişkiler alanında yapılacaklar konusunun da “açık yüreklilikle” dile getirildiğini belirten Davutoğlu, tüm bunların dostane bir ortamda paylaşılmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İkinci olarak AB içinde işbirliği konusuna da değinildiğini belirten Davutoğlu, Yunanistan'a AB sürecinde Türkiye'ye verdiği destek için teşekkür edildiğini bildirdi.
Türkiye ile Yunanistan'ın AB içindeki işbirliğine ve Türkiye'nin AB üyesi olduğunda ortaya çıkabilecek büyük potansiyele işaret eden Davutoğlu, üçüncü önemli düzlemin bölgesel işbirliği alanları olduğunu söyledi.
Davutoğlu, bunları doğu Akdeniz, Balkanlar, Orta Doğu ve Kafkaslar olarak sıraladığı konuşmasında, daha fazla istişare ve Türkiye ile Yunanistan'ın bu bölgelere ortak perspektifle bakmalarının temin edilmesinin hedefler arasında yer aldığını belirtti. Davutoğlu, dördüncü düzlemin küresel işbirliği alanları olduğunu kaydetti.
Türk-Yunan ilişkilerinde yalnızca bölgesel alanda dağil, küresel alanda da yapılacak çok şey olduğunu söyleyen Davutoğlu, önümüzdeki günlerde bir iklim zirvesi yapılacağını, aynı coğrafyayı paylaşıyor olmaları nedeniyle Türkiye ile Yunanistan'ın aynı kaderi paylaştıklarını, bu tür uluslararası küresel, ortak geleceği etkileyen konularda, uluslararası örgütlerde daha fazla istişarede bulunulması yönünde görüş alışverişinde bulunulduğunu kaydetti.
Başbakan Erdoğan'ın gönderdiği mektubun ise görüşlerin genel perspektifini yansıttığını belirten Davutoğlu, görüşmede ele alınan konulara Yunan tarafının yaklaşımının sözlü olarak yanıt anlamı taşıdığını belirtti.
Davutoğlu, Yunan tarafının, yanıtın diplomatik olarak da yazılı biçimde Türkiye'ye en kısa zamanda ulaştırılacağını ifade ettiğini sözlerine ekledi.
TÜRKİYE-AZERBAYCAN
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov'un Türkiye ziyaretinde vizenin kaldırılması konusunun gündemde olup olmayacağı yönündeki bir soruyu yanıtlayan Davutoğlu, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin kapsamlı ve derin olduğunu, özel davet olmasa da liderlerin birbirlerini ziyaret edebileceklerini vurguladı.
Azeri Bakanın Aralık ayında Türkiye'yi ziyaret edeceğini ve görüşmede vize dahil pek çok konunun ele alınacağını belirten Davutoğlu, iki ülke ilişkilerinin derinliği göz önünde bulundurulduğunda vizenin kalkması düşüncesinin var olduğunu kaydetti.
Davutoğlu, NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere akşam saatlerinde Brüksel'e gidecek.