Güncelleme Tarihi:
Çipras, 29 Kasım'da Brüksel'de yapılan AB-Türkiye Zirvesi'nden sonra, Rus savaş uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesiyle Ege’de Türk ve Yunan hava kuvvetleri arasında yaşananları ilişkilendiren imalı tweet'ler atmıştı.
Çipras, “Başbakan Davutoğlu’na: Neyse ki pilotlarımız Ruslara karşı sizinkiler kadar civa gibi değil. Ege’de olanlar rezil ve inanılmaz. Silahlara milyarlar harcıyoruz. Siz hava sahamızı ihlal etmek, biz de sizi önlemek için. En modern hava savunma sistemlerine sahibiz. Fakat, karada, masum insanları boğan insan kaçakçılarını yakalayamıyoruz" ifadesini kullanmıştı.
Başbakan Davutoğlu ise Yunan lidere Twitter üzerinden verdiği yanıtta, Çipras’ın yorumlarının günün ruhuna uymadığını belirterek; “Aleksis, olumlu gündemimize odaklanalım” demişti.
"MİZAHİ BİR KONUYDU"
Başbakan Davutoğlu, Twitter'da yaşanan bu diyaloğa ilişkin bugün yaptığı açıklamada, "Twitter'da olan bir olaydı, bitti. Bunlar kalıcı meseleler değil. Önemli olan psikolojik bir gerilim oluşmaması" dedi.
Davutoğlu, "Mizahi bir konuydu, geçti gitti. Bugün iyi bir görüşme oldu" diye konuştu.
Davutoğlu, Brüksel'deki ikili görüşmelerin sürece olumlu katkı sağladığını vurgulayarak, "Sayın Çipras ve Sayın Merkel ile yaptığımız görüşmeler sonrasında bir ortak çalışma devreye girecek. Bu eylem planı içinde atılacak detaylı adımları birlikte ele almak için daha sonra sayın Merkel ile mutabık kaldık. 22 Ocak’ta Berlin’de Türkiye Almanya Yüksek düzeyli iş birliği toplantısını gerçekleştireceğiz" dedi.
MİNİ ZİRVE
Başbakan Davutoğlu, Brüksel'deki AB zirvesi öncesinde ayrıca dokuz Avrupa ülkesinin lideri ile mülteci meselesini ele aldı.
Avusturya'nın ev sahipliğindeki ‘fikirdaş ülkeler’ toplantısına başta Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak üzere Belçika, Finlandiya, Yunanistan, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz ve İsveç başbakanları ile AB kurumlarının başkanları katıldı.
GÖRÜŞME ÖNCESİ AÇIKLAMALAR
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Davutoğlu, Çipras ile görüşmesinden önce yaptığı açıklamada ise Yunan liderle bir araya gelmekten çok memnun olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
"Sizinle çok sayıda görüşmemiz oldu. Bunların en keyifli olanı İstanbul'da Türkiye-Yunanistan dostluk maçını birlikte izlemekti. Bu maç, çok dostane bir havada geçmişti. Önümüzde çok önemli bir gündem var. Siyasi ilişkilerimizde istikrar var. Umuyoruz yakın zamanda yüksek düzeyli işbirliği toplantısını yaparız. Bu toplantıda ortak projelerin yanı sıra ortak konuları ve çıkarları konuşacağız. Ortak kelimesi önemli çünkü birlikteliği ve karşılaştığımız zorluklar karşısında ortak bilincimizi gösteriyor."
Türkiye ile Yunanistan arasında başta sığınmacı krizi olmak üzere ortak konular olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "İki hafta önce Brüksel'de yaptığımız zirvede, AB ile Türkiye arasında, Türk vatandaşlarına vize serbestisi, geri kabul anlaşması ve Türkiye-AB ortak eylem planı ile ilgili önemli kararlar alındı. Bu, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ortak gündem, bu, dostluk ve bu ortak kaderle ilgili farkındalıkla ilgili. Ege'deki ve Doğu Akdeniz'deki parlak geleceğimize bakıyorum. Önümüzde büyük bir fırsat var. Ben, Fikirdaş Ülkeler Toplantısı'nın başarılı geçeceğine eminim" ifadelerini kullandı.
Davutoğlu, Türkiye ve Yunanistan'ın "iki dost ülke" olarak Avrupa'da beraber çalışacağını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu işbirliği, Avrupa'nın yararına olacak. Bu ayrıca Doğu Akdeniz'de istikrar için de önemli. Çipras'a ikili ilişkiler konusunda etkin yaklaşımından ötürü teşekkür ediyorum, birlikte, İstanbul, Atina, Ankara ve Selanik gibi çeşitli yerlerde pek çok toplantı yapacağız."
ÇİPRAS'TAN İŞBİRLİĞİ VURGUSU
Yunanistan Başbakanı Çipras da "Bölgemiz ve Avrupa için öncelikle sığınmacı akışının azaltılması kapsamında işbirliği ve bu bağlamda özellikle Ege'deki göçmen akını çok kritik bir konu" dedi.
Başbakan Davutoğlu ile olmak ve fikir paylaşımında bulunmanın önemine değinen Çipras, gelecek üç ay boyunca Türk-Yunan temasları kapsamında yoğun bir program olacağını ifade etti.
Açıklamaların ardından basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 30 dakika sürdü.
Davutoğlu, Çipras'la görüşmesinin ardından, AB Liderler Zirvesi marjında yapılan "Fikirdaş Ülkeler Toplantısı"na katılmak üzere Avusturya Daimi Temsilciliğine geçti.