Güncelleme Tarihi:
Çarşamba akşamı Ankara’da patlayan bomba, Brüksel’deki AB zirvesini altüst etti. AB liderleri mülteci krizini çözmek için Brüksel’de bir araya geldi. İki gün sürecek zirvenin birinci gündemi mülteci kriziydi. Ana zirve öncesi Başbakan Davutoğlu ile bir
Merkel’in A planı, mülteci krizini çözmede Türkiye’ye anahtar rol yüklüyor. Almanya’nın başı çektiği, Fransa, Avusturya, İtalya, İsveç, Hollanda, Danimarka gibi 11 ülkeden oluşan Gönüllüler Kulübü, Türkiye ile bu konuda aylardır müzakere yürütüyor. Merkel’in mülteci politikası Türkiye’nin sınırlarını iyi koruması, Avrupa’ya mülteci akınını önlemesi karşılığında, AB ülkelerinin de Türkiye’den her yıl belirli sayıda Suriyeli mülteci almasını öngörüyor. Dünkü mini zirve, Başbakan Davutoğlu ile işbirliğini nihai sonuca bağlamayı hedefliyordu.
MERKEL İYİ HAZIRLANDI
Brüksel’de bugün de devam eden AB zirvesi Merkel’in ve aynı zamanda Schengen’in de bir kader zirvesi. Merkel zirveye hareket etmeden önce “Avrupa tarihi bir ön sınavdan geçiyor” dedi. Almanya Başbakanı Merkel, son şans olarak gördüğü bu zirveye çok iyi hazırlandı. Mülteci krizine çözüm olarak üç maddelik bir plan hazırladı: AB dış sınırları iyi korunacak. Mülteci göçünün sebeplerine karşı mücadele edilecek ve Mülteci göçü hissedilir biçimde azaltılacak. Bu hedefe ulaşmak için Merkel’in AB ülkelerine çağrısı ise şuydu: Bu planı gerçekleştirmek için ya Türkiye ile sıkı işbirliği yaparız ya da AB’nin mülteci politikası iflas eder.
Ankara’daki bomba bu gündemi de hedef aldı. Başbakan Davutoğlu terör saldırısı üzerine mini zirveye katılamayacağını açıkladı. Ardından ev sahibi Avusturya Başbakanı Faymann, “Davutoğlu gelemezse, mini zirvenin bir anlamı yok” dedi ve toplantı iptal edildi.
Gönüllüler Kulübü’nde yer alan Avusturya, son zamanda Doğu Avrupa ülkelerinin B planına da yanaşmaya başladı. Macaristan, Polonya, Çek, Slovakya mülteci göçünü önlemek için makedonya ve Bulgaristan sınırlarının Yunanistan’a kapatılmasını istiyor.
B planı denilen bu plan Yunanistan’ın Schengen’den çıkarılmasını ve sınırlarda yoğun kontrolleri öngörüyor. B planı Schengen’in fiilen ortadan kalkması anlamına geliyor. Makedonya ve Bulgaristan sınırlarının kapatılmasıyla hem Yunanistan’ın mülteci akını altında kalması hem de İtalya’nın yeniden mülteci güzergahı haline gelmesi bekleniyor.