Güncelleme Tarihi:
Reuters, zirve öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Davutoğlu'nun şu sözlerini aktardı:
"Türkiye AB ile çalışmaya ve AB üyesi olmaya hazır. Türkiye AB Zirvesi'nde Türkiye'nin AB üyelik süreci ele alınacak, zirvenin bir 'dönüm noktası' olmasını umut ediyorum."
“TÜMÜYLE KESİLEMEZ”
Öte yandan Davutoğlu'nun makamından bir yetkili, Reuters’a yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB ile birlikte yasadışı göç ile baş edebilmek için daha güçlü ortak eyleme geçilmesini beklediklerini ancak Ege Denizi'nden göçmen geçişini tümüyle kesmenin mümkün olmayacağını söyledi.
Yetkili, "Ege'nin neye benzediğini ve hiçbir ülkenin göçmenlerin sayısını sıfıra indiremeyeceğini herkes biliyor. Ancak bu elimizden gelen her şeyi yapmayacağımız anlamına gelmiyor" dedi.
Yetkili, "Bu hepimizin ortak sorunu, AB'nin veya Yunanistan'ın sorunu değil. Her şeyi Türkiye'den (beklemek) adil olmaz, biz yükü paylaşmak için buradayız. Bugün daha güçlü adımların atılacağını yürekten umuyoruz" dedi.
Yetkili, Davutoğlu ile Rutte ve Merkel arasında yapılan görüşmeyi "son derece verimli" olarak niteledi.
ÇİPRAS İLE GÖRÜŞME
Davutoğlu, Avrupa Konseyinde mevkidaşı Aleksis Çipras ile görüşme gerçekleştirdi.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katıldığı, basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık yarım saat sürdü.
SCHULZ'DAN "BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ" VURGUSU
AB-Türkiye Zirvesi için Brüksel'de bulunan Başbakan Davutoğlu, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile görüştü. Görüşmenin ardından açıklama yapan Schulz, basın özgürlüğünün AB için önemine vurgu yaptı.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre; görüşmede, Çözüm Süreci ve Zaman gazetesine kayyum atanması gibi Türkiye'deki iç meseleleri ele aldıklarını ifade eden Schulz, şöyle konuştu:
"Başbakan ile açık bir görüş alışverişinde bulunduk. Benimle aynı fikirde değildi. Bu şaşırtıcı değil. AB ve AP için basın özgürlüğünün Avrupa kimliğinin temel bir unsuru olduğu üzerinde durdum. Başbakan, konuya dair değerlendirmesini yaptı. Başbakan'ın açıklamalarını not aldım."
AP Başkanı Zaman gazetesine kayyum atanması ile ilgili bir soru üzerine ise, "Bir darbe davası var. Ama darbe davası, bağımsız bir gazeteye karşı polis eylemine yol açamaz. Gazeteyle şahsen aynı görüşü paylaşmasam da, Zaman'ın en istekli okuyucusu olmasam da, basın özgürlüğü Avrupa kimliğinin müzakere edilmez bir unsurudur" diye yanıt verdi.
HOLLANDE'DAN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Avrupa Birliği'nin göçmen girişlerini önlemek için Ankara'nın işbirliğine ihtiyaç duymasına rağmen Türkiye'de basın özgürlüğünün yakından izlenmesi gerektiğini söyledi. AB liderleri ile Türkiye arasındaki zirveye gelişinde açıklamada bulunan Hollande, Zaman gazetesine el konulması hakkındaki soruya, "Türkiye ile işbirliğimiz basın özgürlüğü konusunda son derece dikkatli olmayacağımız anlamına gelmiyor" dedi.