Darbeci seçime İhvan boykotu

Güncelleme Tarihi:

Darbeci seçime İhvan boykotu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2014 01:07

Müslüman Kardeşler (İhvan) destekli Muhammed Mursi yönetimini deviren 3 Temmuz 2013 darbesinin ardından dün Mısır, cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandığa gitti. Seçimin favorisi darbe lideri General Abdulfettah el Sisi. İhvan ise seçimi boykot ediyor.

Haberin Devamı

MISIR’da iki gün sürecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 53 milyon seçmen için oy verme işlemleri dün başladı. Ülkenin ilk sivil Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yönetimine geçen yıl 3 Temmuz’da el koyan eski Genelkurmay Başkanı Abdulfettah el Sisi’nin yarışı kazanması bekleniyor. Sisi ve karşısındaki tek rakibi Halk Akımı Platformu Başkanı Hamdin Sabbahi, dün erken saatlerde oylarını kullandı. Büyük bir güvenlik çemberi altında oyunu kullanan Sisi, “Mısırlılar kendi tarihlerini yazıyor ve geleceklerini belirliyor” diye konuştu. 500 bin asker ve polisin seçim merkezleri güvenliğinden sorumlu olduğu ülkede başkent Kahire de helikopterlerle havadan korundu. Tüm önlemlere rağmen sabah saatlerinde seyir halinde bir araçtan el yapımı bir patlayıcının Nil Deltası’nda yer alan Mahalle kenti yakınlarında bir seçim merkezindeki güvenlik görevlisine atıldığı ama kimsenin yaralanmadığı açıklandı. Ülkenin farklı bölgelerinde de darbe karşıtları seçimleri protesto eylemleri düzenledi, fakat güvenlik güçleri tarafından biber gazıyla müdahale edildi. Müslüman Kardeşler ise seçimleri boykot ediyor.

Haberin Devamı

‘Seni seviyorum’ yazmak serbest

Mısır Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Abdulaziz Süleyman, seçmenlerin oy pusulalarının üzerine destekledikleri kişinin adını belirtmek şartıyla “Başkanım seni seviyorum” notu bırakılabileceğini, bu tür pusulaların geçersiz sayılmayacağını açıkladı. Seçimler, Sisi’nin darbesi için aynı zamanda bir referandum niteliği taşıyor. Zira, şimdiye kadar 86 milyonluk Mısır halkının iradesi doğrultusunda yönetime el koyduğunu ve istemedikleri takdirde iktidardan vazgeçebileceğini söyleyen Sisi, büyük bir katılım bekliyor. Katılımın düşük olması ise kazansa bile Sisi’nin zaferine gölge düşürecek. Darbeci Sisi, özellikle Müslüman Kardeşlere yönelik kitlesel idam kararları nedeniyle uluslararası kamuoyunun tepkisini çekiyor. Kesin seçim sonuçlarının 5 Haziran’da açıklanması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!