Güncelleme Tarihi:
SÖZ konusu sınır kontrollerinin Almanya-Avusturya sınırı ve Yunanistan ile Almanya arasındaki havayolu bağlantısıyla sınırlı kalacağı ifade edildi. Diğer ülkelerle olan sınırlarda kontrollerin yapılıp yapılmamasına ise durum değerlendirmesine göre karar verileceği belirtildi. Almanya-Avusturya sınırının, ülkeye gelen yasa dışı göçün ağırlık noktasını oluşturduğu belirtilen açıklamada, bunun yanı sıra havayoluyla Yunanistan’dan ülkeye gelen yolcularda izinsiz girişlerin tespit edildiği vurgulandı.
‘GÜVENLİK DURUMU HÂLÂ GERGİN’
Açıklamada görüşlerine yer verilen İçişleri Bakanı Maiziere ise Almanya ve diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde terör saldırıları yaşandığına işaret ederek, AB’deki güvenlik durumunun hâlâ gergin olduğunu ifade etti. AB’nin dış sınırlarının kontrol edilmesinde eksikliklerin bulunduğunu belirten Maiziere, AB üye ülkelerindeki içişleri bakanlarıyla Schengen mevzuatı uyarınca iç sınırlarda 11 Kasım’dan sonra da denetim yapılması talimatı verdiğini dile getirdi.
Maiziere, “Schengen Bölgesi’nin iç sınırlarında kontrollerin yapılmamasına geri dönülmesi, ancak genel durum buna izin verirse mümkün olabilir” değerlendirmesinde bulundu.
Almanya, sığınmacıların sayısının artmasıyla 2015’ten sonra sınır kontrolleri yapmaya başlamıştı.
DANİMARKA DA UZATTI
Danimarka hükümeti de 12 Kasım’da sona erecek Almanya ile feribot hattı olan limanlarla Almanya kara sınırında yapılan sınır kontrollerini 6 ay daha uzatma kararı aldı. Sınır kontrollerinin 12 Mayıs 2018 tarihine kadar uzatılması kararını Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve Schengen üyesi ülkelere bildiren hükümet, gerekçe olarak terör tehdidinin artmasını gösterdi. Danimarka, Avrupa’da yaşanan sığınmacı krizinin ardından ilk kez 4 Ocak 2016 tarihinde sınır kontrollerine başlamıştı.