D.Almanya için çalışan Türk ajanı için hukuki seferberlik

Güncelleme Tarihi:

D.Almanya için çalışan Türk ajanı için hukuki seferberlik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2001 00:00


Haberin Devamı

Eski Demokratik Almanya Cumhuriyeti'nin Yurtdışı İstihbarat Dairesi Başkanı Markus Wolf, bir dönem kendileri için çalışan ve ABD'de tutuklu bulunan Türk ajan Hüseyin Yıldırım'ın serbest bırakılması için her türlü hukuki çabayı harcadığını söyledi.

Wolf, Almanya'da yaşayan yabancı gazetecilerle yaptığı toplantıda, Demokratik Almanya istihbaratı için çalışan ve Batı Berlin'deki bir radar tesisinde görevli olan Hüseyin Yıldırım'ın 1987 yılında tutuklanarak ABD'ye götürüldüğünü anlattı.

Yıldırım'ın casusluk yapmak suçuyla ABD'de ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığını ve erken serbest bırakılma şansı bulunmadığını belirten Wolf, "inancından dolayı" casusluk yapan ve Batılı ülkelerde ağır hapis cezalarına çarptırılan ajanların durumuna "çok üzüldüğünü" söyledi.

Haberin Devamı

Wolf, Demokratik Almanya döneminde Batı Berlin'de yaşayan Türklerin istihbarat faaliyetlerinde nasıl bir rol oynadıklarına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, kendi istihbarat faaliyetlerinde Türklerin genel olarak önemli bir rol oynamadıklarını kaydetti.

Papa 2. Jean Paul'e yönelik suikastın ardında kimin bulunduğuna dair bilgisi olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine de Wolf, "Bu konuda hiçbir teorim yok. Bulgar İstihbarat Dairesi'nden meslektaşlarımla yaptığım görüşmeler sonunda, bu suikast girişiminin ardında Bulgarların olmadığı kanısına vardım" diye konuştu.

"İnancından dolayı bugüne kadar sosyalist kaldığını" belirten Wolf, SSCB'nin çöküşüne neden olarak "demokrasi eksikliğini" gösterdi ve "Ancak, Batılı, kapitalist anlamda bir demokrasiyi kastetmiyorum. Bir çeşit 'sosyalist demokrasi' düşünülebilirdi" dedi.

Wolf, 1968 yılında sosyalizm için sokaklara dökülen gençlerden yararlandıklarını, ancak terörist faaliyetlerde bulunduğu ve polisin yoğun ilgisini çektiği için Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF) adlı örgütle hiçbir zaman irtibata geçmediklerini söyledi.

Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra bir süre Avusturya, İtalya ve Macaristan'da dolaştığını, daha sonra Moskova'ya gittiğini kaydeden Wolf, 1991 yılında Almanya'ya dönmeye karar verdiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Wolf, 1993 yılında 6 yıl hapis cezasına çarptırılmış, 1995 yılında Yargıtay'ın eski Demokratik Almanya ajanlarının yangılanamayacağına karar vermesinden sonra serbest bırakılmıştı.

1997 yılının Nisan ayında görevi sırasında kullandığı yöntemlerden dolayı yeniden yargılanan Wolf, 2 yıl hapis ve 50 bin mark para cezasına çarptırılmış, hapis cezası ertelenmişti.

Eskiden gazeteci olan ve Berliner Rundfunk adlı radyoda görev yapan Wolf, "Yüzü Olmayan Adam" ve "Troyka-Çevrilmeyen Filmin Hikayesi" adlı iki kitap yazdı. Yurtdışına çıkmasına izin verilen Markus Wolf, hala ABD için vize alamıyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!