’Çuvalcı’nın zafer planı

Güncelleme Tarihi:

’Çuvalcı’nın zafer planı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2007 00:00

Irak’taki ABD ve müttefik güçlerinin komutanlığına atanması beklenen ve Türkiye’de Süleymaniye’deki "çuval" kriziyle tanınan General David Petraeus’un dört aşamalı bir planla Irak’taki kaosa son vermeye çalışacağı iddia ediliyor. Ancak siyasi gözlemcilere göre Petraues’un "çuvallama" olasılığı çok fazla.

KUZEY Irak’ın Süleymaniye kentinde üç yıl önce ABD güçlerinin Türk askerlerine baskın yapmasıyla patlak veren çuval krizinin mimarı Tümgeneral David Petraeus’un, Orgeneral George Casey’in yerine Irak’taki ABD ve koalisyon güçlerinin komutanlığına atanması kesinleşiyor.

İki yıldızlı Tümgeneral olan Petraeus (54), yeni görevi için iki kademe birden terfi ederek, orgeneralliğe yükseltilecek.

NE YAPACAK

General Petraeus’un atanmasıyla, ABD ordusunun çok daha atak ve hareketli hale geleceğinin sinyalleri veriliyor. Son derece iddialı olduğu belirtilen ve Başkan George Bush’un da çok güvendiği Petraeus, Irak’ta şunları yapmayı planlıyor.

Başkan Bush’un Irak’a 20 bin asker gücünde 5 tugay takviye kuvvet gönderilmesini General Casey’in aksine hararetle destekliyor.

Göreve gelmesiyle birlikte, ABD askerleri üslerinden çıkarak, Irak’ın güvenliğini üstlenecek. Özellikle başkent Bağdat’ın içindeki ve çevresindeki üsler güçlendirilecek ve ABD birlikleri, başkente yayılarak direnişçilere göz açtırmayacak. General Casey ise, askerlerin üslerinde kalmasından ve sadece devriyelerin çıkarılmasıyla güvenliğin sağlanmasından yanaydı.

Bu sırada ekonomik gelişmelere destek sağlanarak, halka ’artık milislere ya da direnişçilere ihtiyacınız yok’ güvencesi verilecek. İlk aşamada, Şii radikal molla Mukteda el Sadr’a bağlı Mehdi ordusuyla çatışmaya girişmekten kaçınılacak.

ABD, bir yandan da Iraklı güvenlik güçlerini eğitmeye devam edecek. General Petraeus bu konuya çok büyük önem veriyor. Petraeus, Irak’ın 2003 yılı işgali sırasında 101’inci hava indirme tümeninin komutanlığını yapmıştı. 101’inci hava indirme tümeni, Kuzey Irak’ta ve özellikle de Musul’da konuşluydu. General Petraeus, son olarak Irak ordusunun eğitiminden sorumlu komutan olarak görev yapıyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!