Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekileri taşıyan özel uçak "CBK", saat 12.55'te Lefkoşa'ya indi. Gül'ü, Ercan Havalimanı'nda KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve diğer yetkililer karşıladı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da KKTC'ye gitti.
Cumhurbaşkanı Gül ile KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu yaptıkları görüşme sonrası ortak bir basın toplantısı yapıyor.
Toplantının soru cevap bölümünden bazı satır başları şöyle:
Soru: Müzakereler sonuç vermezse farklı çözüm öneriyeri ne olabilir ne kadar gerçekçi olabilir?
Gül: Kalıcı bir barışın sağlanması için müzakereleri ne kadar desteklediğimizi ifade ettim. Orada ben tereddüttün olmamasını isterim. Şayet çözümden yana değinilse böyle bir yol taktik olarak devam ettiriliyor ve arzu edilmiyor durumu söz konusu olursa, müzakere edilerek uluslararası camiye içinde gerçekleşmesi mümkündür.
Soru: Başbakan Erdoğan İsrail’in saldırılarını kınadı ama Türkiye'nin İsrail ile olan askeri işbirlikleri var, işbirliği devam edecek mi?
Gül: İsrail’in saldırılarını sadece Sayın Erdoğan değil Türk halkı, hepimiz kınadık. İsrail’in bu son saldırıları dünyanın gözü önünde sivilleri acımasızca hukuk tanımadan öldürmesi vizyonu tehlikeye atıyor. Bunların dünya tarafından görülmesi arzumuzdur.
Soru: Kıbrıs’taki sorunun çözümü açısından atılması gereken adımlar neler olabilir?
Eroğlu: Müzakerelerdeki maksadımız kalıcı olacağını inanacağım bir anlaşmaya vardık . Mümkün mü değil mi bunu görmeye çalışıyoruz. Geçmişte de iyi niyetimizle müzakere masasına oturduk. Her zaman herkes kendi istediği şekilde anlaşmaya varmasını mümkün olmadığını, bunu ben iyi biliyorum. Rum tarafının da her şeyin kendi istediği gibi olamayacağını 1974 öncesine dönmenin mümkün olmadığını anladığı zaman anlaşırız diye ümit ediyoruz
Soru: Çapraz görüşmeler için Yunanistan ile sıkıntı var ama ne olduğu bilinmiyor. Türkiye olarak bir görüşme yaptınız mı yapmayı düşünüyor musunuz?
Eroğlu: Çapraz görüşmeyi engelleyen Yunanistan’dır onların keyfini bekliyoruz.
Gül: Teknik kısmına girmek istemem. Burada önemli olan 1 sene önce çapraz ziyaretlerin yapılabileceği düşünülemezdi. Bunlar hep iyi niyetli olmamız gerektiğini gösterilebilecek sebepler. Önemli olan şey iki toplumun temsicilerinin ziyaretleridir.
SON YURT DIŞI ZİYARETİ
Eroğlu ile görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül'e, KKTC Devlet Nişanı takdim edildi. Cumhurbaşkanı Gül, yarın 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla düzenlenen törene katılacak.
11'inci Cumhurbaşkanı olarak 2007 yılında ilk yurt dışı ziyaretini KKTC'ye yapan Gül, son yurt dışı ziyaretini de KKTC'ye gerçekleştiriyor.