Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde düzenlenen toplantıda, partisinin il başkanları, milletvekilleri, belediye başkanları ve milletvekili adaylarına canlı bağlantıyla hitap etti.
‘BİR MÜJDE VERİYORUM’
Konuşmasında “Tüm dünyaya müjdeyi vermek istiyorum” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemiz ve şahsımızın çabalarıyla Karadeniz Tahıl Anlaşması’nın iki ay daha uzatılmasına karar verildi. Küresel gıda tedarik zincirlerinin kesintisiz işlemesi, özellikle ihtiyaç sahibi ülkelerin tahıla ulaşımının kolaylaştırılması bakımından hayati öneme sahip bu kararın tüm taraflara hayırlı olmasını diliyorum. Anlaşmanın tüm şartları yerine getirilerek bundan sonraki süreçte de devam etmesi için gayretlerimizi sürdüreceğiz. Ayrıca Rus dostlarımız Mikolavy ve Olvia limanlarındaki Türk gemilerinin çıkışına da engel olmayacaklarını bildirdiler. Bunun için de kendilerine müteşekkiriz” dedi.
“Rusya Devlet Başkanı, değerli dostum Putin’e bu süreçteki çabalarımıza verdiği samimi destek için şükranlarımı sunuyorum. Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Zelenski’ye de yapıcı işbirliği için teşekkür ediyorum” diyen Erdoğan konuşmasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e de süreçteki gayretleri için teşekkür etti.
TARAFLARDAN TEŞEKKÜR
Guterres de gayreti için Türkiye’ye teşekkür ederek “uzun süreli ve daha kapsayıcı bir anlaşmaya ihtiyaç duyulduğunu” ifade etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını teyit ederek “İhtiyaç sahibi ülkelere yardım etme şansı oluştu” derken, Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ise “Ortaklarımızın gösterdiği çabaya minnettarız” açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması tam da dünya Moskova’dan gelecek karara kilitlendiği sırada geldi. Anlaşma çerçevesinde Rusya’ya yönelik şartların sağlanmadığını savunan Rusya, son olarak anlaşmanın sadece 60 gün uzatılmasına onay vermişti. Ankara’nın çabaları sürerken Erdoğan ile Rusya lideri Putin’in ikili görüşmede krizi aşabileceği beklentisi vardı.
22 Temmuz 2022’de hayata geçirilen tahıl anlaşmasıyla 30 milyon tondan fazla Ukrayna tahılının uluslararası piyasalara sevk edilmesi mümkün oldu.
SAVAŞ TARIM ALANLARINI DA VURUYOR
Uluslararası Kızıl Haç’a göre patlamamış bombalar, şarapnel parçaları ve mayınlar Ukrayna’da sadece hayatı tehdit etmiyor, aynı zamanda verimli tarım arazilerini de yıllarca kullanılamayacak hale getiriyor. Rusya işgaliyle birlikte Ukrayna en çok mayın yerleştirilen ülkelerden biri haline geldi. Kızıl Haç’ın silah kirliliği biriminin başkanı Andrew Duncan, Ukrayna’nın başkentinden video aracılığıyla Cenevre’deki gazetecilere yaptığı açıklamada, “Çiftçiler genellikle imkânsız bir seçimle karşı karşıya kalıyor” diyerek hayatlarını tehlikeye atma pahasına tarlaya gitmek ya da aileleri için gerekli gelirden vazgeçmek arasında kaldıklarını söylüyor.