Güncelleme Tarihi:
İstiklal Marşı ve Gürcistan Milli Marşı’nın çalınmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül, onur kıtasını denetledi. İki gündür Tiflis'te bulunan Gül törende önce Türk ve Gürcü heyetleri, sonrasında ise aralarında İsrail’in de bulunduğu Tiflis’te mukim diplomatik misyon şeflerini selamladı.
Seçilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Margvelashvili’nin ilk resmi ziyaretçisi olan Cumhurbaşkanı Gül, selamlama töreninin ardından baş başa ve heyetlerarası görüşmeye geçti.
Tiflis’teki resmi karşılama töreninde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın yanı sıra Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Levent Gümrükçü da hazır bulundu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül daha sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde düzenlenen Türk-Gürcü İş Forumu’nun kapanış oturumuna katıldı. Gül'ü forumun yapıldığı binanın girişinde Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili karşıladı.
Gürcistan’da siyasi transformasyonun barışçıl gerçekleştirildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Tiflis’e çok sayıda iş adamlarıyla geldiklerinin altını çizdi. Gül, "Gürcistan’a Türk iş adamlarının verdiği değeri burada işaret etmek isterim. Türkiye ile Gürcistan halkları akraba topluluklarıdır. Kadim bir dostluğumuz var. Kalkınma faaliyetlerine büyük önem veriyoruz" ifadelerini kullandı. Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı gibi projelerin gerçekleştirilmesinden övgü ile söz eden Gül, bütün projelerin, yatırımların serbestçe yapılması adına hayata geçirildiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, "Gürcülerin en çok ziyaret ettiği ülke Türkiye, Türklerin de en çok ziyaret ettiği ülkelerden birisi Gürcistan. Demek ki iki halk kendilerini birbirine bu kadar yakın hissediyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki işbirliğine farklı ülkelerce imrenilerek bakıldığını kaydetti. Sorunların iyi niyet ve konuşarak halledilmesi gerektiğini savunan Gül, "Yatırım yapabilmek için tasarrufun olması gerekiyor. Başka ülkelerin tasarruflarını kendi ülkenize çekmek kalkınmanın en önemli etmenlerindedir. Büyümenin motoru oluyor bunlar. Gürcistan da kapısını yabancı yatırımcılara açacaktır" şeklinde konuştu.
Yatırımcıların sermayelerini getirmek için hukukun ve öngörülebilinirliğin öneminden söz eden Gül, siyasi istikrarın olmadığı ülkelerde ekonomik gelişmişlikten söz edilemeyeceğini anlattı. Gürcistan’ın AB ile ortaklık anlaşması imzalayacak olmasını Türkiye olarak desteklediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "Siyasi işbirliğinin meyvelerini ekonomik işbirliği ile alacağız. Türk özel sektörünü teşvik ettiğim gibi Gürcü özel sektörünü de teşvik ediyorum. Türkiye’ye gelip yatırım yapın" ifadelerini kullandı.
Gürcistan’la daha fazla ticaret yapmak istediklerini kaydeden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Gürcistan’ı Türkiye’nin 30 yıl önceki haline benzeterek gelecekte büyük ekonomik başarılar potansiyelinden söz etti. Hisarcıklıoğlu, Gürcistan başbakanından ticaret hacminin yükseltilmesi için gümrük kapılarının karşılıklı olarak modernizasyonu gerçekleştirilmesini istedi.