Çözüme hiç bu kadar yakın olmamıştık

Güncelleme Tarihi:

Çözüme hiç bu kadar yakın olmamıştık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2013 01:09

KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs’ta çözüm için doğrudan müzakereleri başlatacak “Ortak açıklama metni”nin birkaç gün içinde çıkacağına inandığını söyledi.

Haberin Devamı

KIBRIS’ta çözüm için Türkiye yeniden bastırırken, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Ban Ki-Moon’un eylül ayındaki BM Genel Kurulu sırasında Kıbrıs Türk heyetine yaptığı yazılı açıklamanın ardından adada barış için yeniden hareketli bir döneme girildi. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’a gelen KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs’ta BM gözetiminde devam etmekte olan barış görüşmelerine ilişkin Hürriyet’in sorularına şu yanıtları verdi:
Başarısızlığa kimse izin vermez “BM’nin yürüttüğü çok ciddi mekik diplomasi sayesinde ortak tutum belgesiyle ilgili iki aydır çok ciddi bir çalışma sonucunda önemli bir noktaya gelindi. Her iki taraf da bu metinle ilgili değişiklik taleplerini ortaya koydu. Çok yakın zamanda bu metinde bir uzlaşıya varılacağını düşünüyorum. Başarısızlıktan ziyade başarıya çok daha yakın olduğumuzu düşünüyorum. Çözüme hiç bu kadar yakın olmamıştık.”
İki toplumlu federatif yapı: “Ortak metinde tek egemenlikten, tek uluslararası kimlikten, tek vatandaşlıktan, iç vatandaşlıkların korunmasından, kurucu devletlere ait anayasada belirtilmeyen artık yetkilerin tanınmasından, Avrupa Birliği normlarının adanın tamamında uygulanmasından ve iki toplumluluğun devam edeceği federatif bir yapıdan bahsediliyor. Ortak metinde çok büyük cesaret isteyen kararları her iki taraf da cesur bir şekilde aldı. Ama görüşmeler kelimeler üzerinde belli noktalarda tıkandı. Ancak bu çabanın heba edilmeyeceğini düşünüyorum.”

ABD süreç için devrede

Haberin Devamı

“Şu anda her iki tarafta çözüme ihtiyaç doruk noktasında. Rum tarafı da AB üyesi olmasına rağmen derin bir ekonomik krizin içinde buldu kendini. Çözümün getirileri her iki taraf için de çok cazip, çözümsüzlüğün bedeli de her iki taraf için de çok fazla. ABD’nin de bugüne dek hiç olmadığı kadar sürecin işlemesi için devrede olduğunu ve çaba gösterdiğini söyleyebilirim.”

Türkiye’nin desteği elimizi güçlendirdi

“Türkiye kapsamlı çözüme 2004’te de destek vermişti, şimdi de destek vermeye devam ediyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun geçtiğimiz günlerdeki ziyaretinde de KKTC’nin oluşturduğu metne Türkiye tam destek verdi, dolayısıyla Türk tarafı müzakere masasında çok güçlendi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!