COP15 foto analiz metin

Güncelleme Tarihi:

COP15 foto analiz metin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2009 09:54

Haberin Devamı

İklim değişikliği Afrika’nın en yüksek noktasından tüm kıtaya bir uyarı mesajı gönderdi. Kuzeydoğu Tanzanya’da bulunan ölü yanardağ Kilimanjaro’nun tepesi belirgin bir şekilde erimeye başladı. İklim değişikliğinin durdurulamaması halinde dağın tepesi 20 yıl içinde tamamen yok olacak.

 

Grönland, Kulusuk’da bulunan arktik çember içinde erimekte olan bir buzdağı. Buzdağları eriyor, buz toprak tabaka beklenenden çok daha hızlı ısınıyor ve bölgedeki suyun sıcaklık artışı belirgin oranda artıyor.

 

Almanya, Ren nehrinin kuzeyindeki bir linyit (kahverengi kömür) fabrikasının bacalarından dumanlar yükseliyor. Küresel ısınmanın tetikleyici faktörlerinden olan kmmür yakılması, hava kirliliği ile asit yağmurlarının artmasına neden oluyor.

 

Haberin Devamı

Bir kutup ayısı Grönland’ın kuzey kıyılarında yüzmekte olan bir buz parçası üzerinde duruyor. Buzlar bilim adamlarının beklediklerinden çok daha hızlı bir şekilde eriyor.

 

hindistan’ın Chandigarh şehrinde bir çocuk kullanılmış plastik şişeler ile dolu olan bir çöplükte yürüyor. Atıkların temizlenmesi ve geri dönüştürülmesi iklim değişikliğine etken olan birçok sera gazının salınım oranlarını azaltabilir.

 

Bolivya’nın yüksek arazilerindeki Huayna Potosi buzdağının görünümü. Himalayalardan kutuplara kadar dünyanın dört bir yanında erimekte olan buzdağları temiz su kaynaklarını azalttığı gibi hidroelektrik enerji üretimi için de uzun dönemli risk oluşturuyor.

 

Doğu Afrika çok ciddi bir su ve gıda kıtlığı ile karşı karşıya. İklim değişikliği ile durumun vahameti iyice arttı.

 

İngiltere, Rochdale’de bulunan Scout Moor rüzgar çiftlikleri. Bilim insanlarına göre 2030 senesinde dünya enerjisinin yüzde 51’ini rüzgâr gücü ile karşılayabilmek için, 4 milyon rüzgâr türbini inşa edilmesi lazım.

 

 

Haberin Devamı

birleşmiş milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun Norveç’in Svalbard adasındaki iklim değişikliği araştırma merkezlerinden biri olan, atmosferik ölçüm istasyonu Ny-Aalesund’da çökmüş bir buzdağının önünde poz veriyor.

 

Brezilya Amazonları dünyanın geride kalan tropikal ormanlarının yüzde 40’ını içeriyor. Bu ormanlar biyolojik çeşitlilik ve iklim korunması adına çok önemli bir yer tutuyor. Dünya Su Formu tarafından yapılan açıklamaya göre, iklim değişikliğinin durdurulamaması, 2030’a kadar Amazon ormanlarının yüzde 60’ını yok edebilir.

 

Ukrayna, Gorlovka’da bulunan bir kimyasal kül dağı. İnanlığın durmak bilmeden artan sera gazı üretiminin atmosfer üzerinde yaptığı olumsuz etkilerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

 

Haberin Devamı

İngiltere, Gloucester’da çöp sahasına yeni boşaltım yapan bir buldozerin tepesinde uçuşan martılar.

 

Dünya’nın en çok hava kirliliğine sahip kentlerinden biri Beijing’i fabrika üretimi bir sis kaplamış. Hava kirliliği iklim eylemcileri için en büyük baskı silahlarından biri olmayı sürdürüyor.

 

Galler’in Aberthow Enerji İstasyonu’nun bulunduğu kumsala dalgalar vuruyor. İklim değişikliği atması öngörülen deniz seviyesi ile ciddi değişimler gösterebilecek havayı doğrudan etkiliyor.

 

Avustralya, Kiewa Vadisinde bir orman yangını. Bilim insanları iklim değişikliği nedeniyle dünyadaki yağmur yağış düzeninin değişeceğini ve bunun birçok bölgede orman yangınlarını arttıracağına inanıyor.

 

Haberin Devamı

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada artan deniz seviyesinin birçok büyük şehri tehdit ettiğini belirtti. Rapora göre deniz seviyesi beklenende iki kat daha hızlı yükseliyor. Bu durum Londra, Tokyo, Mumbai, Amsterdam ve resimde görülen New York gibi yoğun nüfusun bulunduğu şehirleri risk bölgesi haline getiriyor.

 

Bir Filipinli çocuk Manila bölgesinin en büyük ÅŸehri Quezon City ve çevresini vuran Ketsana tropik fırtınasından bir lastik ile çekilerek kurtarılıyor. Bilim insanları önümüzdeki yıllarda sıcak dalgaların, tropik kasırgaların ve kıtlığın çok daha fazla insanı vuracağını düşünüyor.Â

 

Artan küresel sıcaklıklar dünyanın dört bir yanındaki ekosistemleri etkiliyor. İmparator penguenler bu nedenden dolayı türü yok olmak tehlikesi ile karşı karşıya olan canlılardan biri. Bilim insanları ise iklim değişikliğinin durdurulamaması haline birçok hayvan ve bitki türünün dünyanın üzerinden silineceği uyarısını yapıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!