Güncelleme Tarihi:
Irak’ta Ninova antik müzesini, Nimrud, Hatra ve Horsabad kentlerindeki arkeolojik mirası yerle bir eden terör örgütü IŞİD, şimdi de Suriye’nin Humus vilayetindeki Palmira antik kentini tehdit ediyor.
IŞİD, BM’nin Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan 2 bin yıllık tarihi kente yaklaştı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, çölden ani bir saldırıya geçen IŞİD teröristlerinin, antik bölgenin 2 kilometre yakınlarına kadar ilerlediğini bildirdi.
Palmira’nın tehlikede olduğunu söyleyen gözlemevi Başkanı Rani Abdülrahman, “IŞİD, Sukne kenti ile Palmira arasındaki tüm askeri mevzileri ele geçirdi” diye konuştu.
Suriye Tarihi Eser ve Müzeler Genel Müdürü Mamun Abdülkerim de, IŞİD ile Suriye askerleri arasında Palmira’ya iki kilometre uzaklıkta şiddetli çatışmalar yaşandığını ifade etti.
BM: LÜTFEN DOKUNMAYIN
BM Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Başkanı Irina Bokova da, önceki gün Mısır’da katıldığı bir konferansta Suriye ordusuna ve radikallere çağrıda bulunarak, Palmira’ya dokunmamalarını istedi.
Bokova, “Palmira, Suriye halkı ve dünya için yeri doldurulamaz bir hazine. Palmira kurtarılmalı” ifadelerini kullandı. Suriye Müze Müdürü Abdülkerim, Palmira müzesindeki heykelleri ve taşınabilir eserleri kurtarabileceklerini ancak yapı ve tapınakları korumalarının mümkün olmadığını belirtti.
YA YIKAR YA YAĞMALAR
IŞİD girdiği takdirde Palmira, terör örgütünün Suriye’de eline geçen ilk önemli arkeolojik bölge olacak. IŞİD’in Irak’ta benzer alanları İslamiyete aykırı olduğunu iddia ederek patlayıcılarla, buldozerlerle ve matkaplarla yok ettiğini hatırlatan Suriyeli yetkililer, örgütün eline düşerse Palmira’nın da kaderinin farklı olmayacağını ifade ediyor. IŞİD, tarihi kentleri yıkmakla beraber çetelere para ödemeleri karşılığı yağma izni de veriyor. Bu kentlerden kaçırılan tarihi eserler çeşitli ülkelerde satılıyor.
DÜNYA KÜLTÜR MİRASI
ORTA Suriye’de antik zamanların önemli dini ve ticari merkezi olan Palmira, UNESCO tarafından 1980 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alındı. Şam’ın 215 km kuzeydoğusunda, Humus’un 155 km doğusunda ve Fırat’ın 120 km güneybatısında bir vaha üzerinde kurulu. Suriye çölünün ticari kervanlarının geçiş noktasında olması sebebiyle “Çölün Gelini” de denilen şehrin isminin, Tedmur, Tedmür, Tadmur veya Tudmur olduğu, Babil tabletlerindeki kayıtlardan anlaşıldı. Fransız arkeologların 1933’ten beri Antik Mari şehrinden çıkarılan 25 bin tabletten anlaşıldığına göre, Palmira’nın tarihi MÖ 19’uncu yüzyıla kadar gerilye gitmektedir. (Wikipedia)