'Çok gizli' belgesel

Güncelleme Tarihi:

Çok gizli belgesel
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2009 13:11

BBC Televizyonu, Amerikalı bilim adamları tarafından keşfedilen ve insan evriminin kayıp bağlantısı olabileceği tahmin edilen ‘fosilleşmiş iskeletleri’, şimdilik sır gibi saklanan bir belgeselle izleyicilerine sunmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Belgeselin en can alıcı noktasında, fosilleşmiş iskeletleri bulunan ‘Adapid’ adındaki nesli tükenmiş hayvanın, ilk kez tam iskeleti gösterilecek.

BBC'nin hazırladığı belgeseli, İngiltere’nin en önde gelen doğa bilimleri belgesellerinin spikeri olan İngiliz sinema yönetmeni ve oyuncusu Richard Attenborough sunacak. Belgeselde insan evriminin ‘kayıp bağlantısı’ olabilecek hayati öneme sahip, nesli tükenmiş bir hayvanın fosillesmiş iskeletlerinin gözler önüne serileceği belirtildi.

Dail Mail gazetesi, 90 dakikalık belgeselin ‘çok gizli’ tutulduğunu belirtirken, pazar günleri yayınlanan The Mail on Sunday gazetesi, Amerikalı kaynaklardan bu bilgiyi edindiğini ve araştırma sonuçlarının, bir grup bilim adamı ve yayıncı tarafından New York'da gözler önüne serileceğini yazdı. Programın en can alıcı noktası ise ‘Adapid’ adındaki nesli tükenmiş bir hayvanın, ilk kez tam iskeletinin gösterilecek olması.

Haberin Devamı

Almanya’nın Frankfurt şehri yakınlarında fosilleriyle ünlü ‘Messel Shale Pit’ bölgesindeki terk edilmiş taş ocağında bulunan fosilleşmiş kemiklerin, 37- 47 milyon yıl öncesine ait olduğu sanılıyor.

Bilim adamları, genç ve dişi olan hayvanın, Madagaskar Ormanları'nda bulunan kendine özgü kuyruğu bulunan memeli Maki’ye (Madagaskar maymunu) benzediğini açıkladı. Richard Attenborough’un sunacağı belgeselde, araştırmacılar, fosilin sadece bir Maki değil, ayrıca maymunlar ve insanı içeren memeliler takımı Primatlar ile akraba olduğunu da anlatacaklar.

BBC’nin bilimsel araştırmalara dayanarak hazırladığı belgeselin, Cambridge ve San Fransisco’da büroları bulunan ‘Public Library of Science’de yayınlacağı belirtildi.

New York'taki akademik çevrelere göre, keşfin bir diğer önemi de, bunun insanların primatların hangi türüne ait oldukları yönünde şiddetli yeni tartışmalar başlatacak nitelikte olması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!