Çocukları arabada unutmayın

Güncelleme Tarihi:

Çocukları arabada unutmayın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'de bu yaz aşırı sıcak günlerde otomobillerde oynarken bırakılan ya da unutulan 19 çocuk öldü. Uzmanlara göre, sıcak günlerde arabalar küçük çocuklar için gerçek bir ölüm tuzağına dönüşüyor. Araştırmalara göre, Amerikalı anne babaların yüzde 50'si arabalarını kilitlemiyor ve çocuklarını tehlikeye atıyor.

ABD'de cehennem sıcaklarında ölüm tuzağına dönüşen otomobillerde bu yaz aylarında en az 19 çocuk öldü. USA Today Gazetesi'nin yayınladığı araştırmaya göre, ölen çocukların yarısı kapıları kilitlenmemiş arabalara girip bir daha dışarı çıkmayı beceremeyen çocuklardı. Diğerler kurbanlar ise ya anne ve babanın ihmali sonucu araçta unutulan ya da uyuduğu için bırakılan çocuklar.

Ulusal Çocukların Güvenliği Kampanyası adlı grubun başkanı Heather Paul'e göre anne ve babalar kapıları kilitli bir otomobildeki ısının ne kadar ölümcül olabileceğini kestiremiyorlar. Bu grubun araştırmalarına göre, Amerikalıların yüzde 10'u çocukların tek başına bir otomobilde bırakılabileceğine inanıyorlar. Bu oran yaşları 18 ile 24 arasında değişen genç çiftlerde yüzde 20'ye kadar yükseliyor. Yani genç Amerikalı çiftlerde cehalet daha yaygın. Heather Paul ‘‘Anne-babaların yüzde 50'si otomobillerini kilitlemediklerini itiraf ediyorlar. Yani kapıyı açık bulan bir küçük çocuğun rahatlıkla içeri girmesi mümkün. Anne-babalar, bir otomobilin tek başına bırakılmış bir çocuk için ölümcül bir oyun alanı olabileceğini tahmin edemiyorlar. Sıcak havada kilitli bir araç böyle bir trajedi riskini artırıyor’’ diye konuşuyor.

Uzmanlar, aşırı sıcakların bedenin ısı düzenini bozduğunu, kapalı bir ortamda şoka girildiğini ve hayati organlara kan dolaşımının aksadığına işaret ediyorlar.

Güvenlik görevlileri ise bu tür talihsizliklerin boyutlarını tespit etmeye çalışıyor.

Trafik kazaları gibi kayıtlara rastlanamadığını, ancak gazete haberlerinden verilerin toplandığını kaydeden yetkililer, aşırı sıcaklarda otomobillerde can veren çocuk sayısının 19'dan fazla olabileceğini de belirtiyorlar. Geçen yıl havasızlıktan boğulan 11 çocuğun cesedi otomobillerin bagajlarında bulunmuştu. Benzer trajedilerin son olmasını isteyen ilgililer şu uyarılarda bulunuyor:

Her zaman otomobiliniz kilitli olsun

Otomobillerin içinde ve etrafında oynamamalarını çocuklarınıza öğretin

Çocuklarınızı asla otomobillerde yalnız bırakmayın.

ABD'de otomobillerin içinde ölen çocukların sayısının her yıl artması uzmanları ciddi bir şekilde kaygılandırıyor.

Geçen yıl 18 çocuk arabaların içinde can vermiş ve bunların 11'inin arabanın bagajına girerek kilitli kaldığı belirlenmişti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!