Güncelleme Tarihi:
Arap-Müslüman ağırlıklı kuzeyle 20 yılı aşkın süren ve yaklaşık 2 milyon kişinin hayatına mal olan iç savaş sonrası bağımsızlık için referanduma giden Güney Sudanlılar dün oy kullanmaya başladı.
Birleşmiş Milletler (BM), Harvard Üniversitesi ve Google destekli Clooney önderliğindeki Hollywood yıldızları da tarihi referandumu uydudan takip ediyor. Altı aylığına kiralanan ticari uydular Sudan’ın kuzey ve güney bölgelerinde sürekli gözlem altında tutuyor. Uydular, 24 saat aralıksız asker ve milislerin hareketlerini, saldırıya uğrayan köyleri ve yerleşim birimlerinin fotoğraflarını çekiyor.
Ancak bu proje de bölgedeki çatışmaların önüne geçmeye yetmedi.
36 KİŞİ ÖLDÜ
Misseriya liderlerinden Hamid El Ensari, Kuzey ve Güney Sudan ile bölgedeki müttefik kabilelerinin üzerinde hak iddia ettiği bölgede, cumadan beri 13 Misseriya kabilesi mensubunun öldüğünü, 38'inin yaralandığını ifade etti.
Güney kaynakları, güneyli Dinka Ngok ve göçebe Arap Misseriya kabileleri arasında cuma gününden bu yana meydana gelen çatışmalarda, Misseriyaların 23 Dinka öldürdüğünü belirtmişti.
Abyei'deki Dinka Ngok kabilesinin güneyle bağlantısı bulunan önde gelen isimleriyse Hartum hükümetini bölgedeki çatışmalardan sorumlu tutulan Arap Misseriya milislerini silahlandırmakla suçlarken, Kuzey'in ordu sözcüsü, çatışmalarla ilgileri bulunmadığını söylüyor.
Sudan'daki BM barış gücünün sözcüsü, bölgedeki durumun değerlendirilmesi için tartışmalı Abyei'ye bir devriye gücü gönderildiğini bildirdi.
Güneyde bağımsızlık referandumu yapılırken, kuzey ile güney arasında yer alan, petrol kaynaklarınca zengin Abyei bölgesinde de halkın kuzeyle mi yoksa güneyle mi birleşmek istediğinin sorulacağı bir referandum düzenlenmesi planlanıyordu ancak Abyei referandumu dün yapılamadı.
Kritik referandumu ABD eski Başkanı Jimmy Carter, Clooney, eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve ABD'liı senatör John Kerry de yerinde takip etti.
İSMİ BİLE BELLİ DEĞİL
Sandıktan büyük ihtimalle 1 hafta sonra dünyanın en genç devleti doğacak. Ancak bu devletin daha adı bile yok. Kuzeyden hangi sınırlarla ayrılacağı da belirsiz. 10 milyon kişinin yaşadığı 640 bin kilometrekarelik yeni devletin adı için pek çok öneri var: “Ekvatorya”, “Kush Cumhuriyeti”, “Yeni Sudan”, “Nil Cumhuriyeti”, “Juwama Demokratik Cumhuriyeti”. İsim sorunu kolayca aşılabilecek olsa da güney kendi içinde ciddi etnik çatışmalarla da yüzyüze. Ülkede resmi dilin Arapça olmasına rağmen, güneyde sömürge dili İngilizce daha yaygın. Bölgede 200’ün üzerinde dilin konuşulduğu tahmin ediliyor. Okuma yazma oranı yüzde 15’lerde olduğu için referandumda avuç içi görünen bir el ve kenetlenmiş iki el oylanacak. Tek el bağımsızlık, iki el Sudan’ın bütün kalması anlamına geliyor.
Dinka, Şuluk ve Aşoli gibi büyük kabilelerin yaşadığı stratejik bölgenin, Kenya, Uganda, Etiyopya ve Orta Afrika Cumhuriyeti ile sınırı bulunuyor. Dinka ve Şuluk kabileleri arasındaki gerilim, bazen hayvan sürülerinin kontrolü ve toprak sınırlarıyla ilgili anlaşmazlıklar yüzünden kanlı çatışmalara dönüşüyor .