Çinli bakanın turu tartışmalı başladı: ‘Pekin Avrupa’yı bölmek istiyor’

Güncelleme Tarihi:

Çinli bakanın turu tartışmalı başladı: ‘Pekin Avrupa’yı bölmek istiyor’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2023 07:00

Fransa lideri Macron dahil bazı Avrupalı politikacılar Çin’in Ukrayna’da arabulucu olmasını isterken, Alman siyaseti dış politika uzmanlarından Norbert Röttgen, ‘Çin bizi bölmek istiyor. Böyle bir düşünce tehlikeli sonuçlar doğurur’ uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang’ın dört günlük Avrupa seyahatine başladığı gün, önde gelen Alman politikacılardan CDU’lu Norbert Röttgen, “Çin bizi bölmek istiyor” uyarısında bulundu. Almanya’yı 16 yıl yöneten Angela Merkel’in muhafazakâr partisi, Pekin’le ilişkilere mesafeli. Ana muhalefetteki parti, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Ukrayna’da Çin arabulucu olsun” önerisine de sıcak bakmıyor.

MACRON’A SERT ELEŞTİRİ

Partinin dış politika uzmanı Röttgen, Çin’in barıştan ziyade kendi çıkarlarının peşinde olduğunu söyleyerek, “Böyle bir düşünce (Macron’un önerisi) tehlikeli sonuçlar doğurur” uyarısında bulundu. Röttgen, “Ben gerçekten Avrupalı bazı politikacıların, Çin’e ‘barış elçisi’ misyonu verme önerisini anlayamıyorum. Hangi bakış açısıyla Çin’in bizim güvenlik politikamızın bir parçası olmasını istiyorlar? Böyle bir şey Avrupa için hem yanlış hem tehlikeli olur” dedi. Alman politikacı, Çin’i Avrupa’yı bölmek ve ABD’den uzaklaştırmak istemekle suçladı. Çin’in şimdiye kadar Rus işgalini eleştirmediğini anımsatan Röttgen, “Çin savaştan yararlanıyor çünkü Rusya’dan ucuza petrol ve doğalgaz alıyor” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

Çinli bakanın turu tartışmalı başladı: ‘Pekin Avrupa’yı bölmek istiyor’

KAFA KARIŞIKLIĞI MI VAR

Röttgen, Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un üç hafta önce Çin’e yaptığı ziyarette, Rusya’ya destek vermemesi için Çin’i açıkça uyarmasını doğru bulduğunu da söyledi. Öte yandan aynı görüşmede Baerbock da Macron gibi Çin’i arabuluculuğa davet ederek, “Başka hiçbir ülkenin Rusya üzerinde bu kadar etkisi yok” demişti. Öte yandan Macron, geçen ayki Çin ziyareti sonrası Avrupa’nın Tayvan konusunda ABD’den bağımsız politika izlemesi gerektiğini savunmuş, yoksa Washington’un güdümüne gireceklerini söylemişti. Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius ise bu açıklama için “talihsiz” diyerek, ABD’yi risk olarak görmediklerini kaydetmişti.

ÇİNLİ BAKAN AVRUPA’DA

Pekin’e yönelik tutumun ne olacağı tartışılırken, Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang Almanya, Fransa ve Norveç’ten mevkidaşlarıyla görüşmek üzere kıtaya geldi. Ziyaret, Çin’in Paris büyükelçisinin, “Sovyetlerden bağımsızlığını kazanan ülkelerin hukuki statüleri tartışmalı” diyerek büyük tepki çektiği açıklamasını izliyor.

Haberin Devamı

PEKİN’DEN ORTA ASYA HAMLESİ

-Ukrayna işgaliyle Rusya’nın Orta Asya’daki etkinliği azalırken, boşluğu Çin doldurma peşinde. Bu kapsamda Devlet Başkanı Şi Cinping, 18-19 Mayıs tarihlerinde ülkenin ortasındaki Xi’an kentinde Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan liderlerini ağırlayacak. Çin’in Orta Asya’ya ihracatı geçen yıl yüzde 60 artışla 1.4 milyar dolara çıkmıştı. Şi de 2022 Eylül’ünde pandemiden beri ilk yurtdışı gezisini Kazakistan’a yapmıştı. Ekonomik ve diplomatik bağların daha da güçlendirilmesi amaçlanan zirve, taraflar arasında bir ilk niteliğinde.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!