Güncelleme Tarihi:
China Daily gazetesinin haberine göre, şu ana kadar veri bankası için kayıp çocuklardan 107 bin, çocukları kayıp olan ebeveynlerden ise 35 bin örnek toplandı. Çocukları kayıp ebeveynlerden alınan örnekler, kaçırıldığından şüphelenilen veya geçmişi bilinmeyen, evsiz ve dilenci çocuklar ile kimsesiz çocuk yuvalarında bulunan çocuklardan toplanan örneklerle karşılaştırılıyor. Bu veriler ülke çapındaki 236 DNA laboratuvarı tarafından paylaşılıyor.
Yabancılar tarafından evlat edinilen kimsesiz çocuklara DNA testi yapılması ise zorunlu. 2400 yuanı (355 dolar) bulan DNA testi masrafı polis tarafından karşılanıyor.
YILDA 30-60 BİN ÇOCUK KAYBOLUYOR
Çin'de insan kaçakçılığına karşı Nisan 2009'da başlatılan kampanya sırasında 9 ay içinde 14 bin 717 kadın ve çocuk kurtarıldı. Kamu Güvenliği Bakanlığı, bu sürede 19'u uzun zamandır aranan 17 bin 528 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Bakanlığın açıklamasında, Çin'de yılda 30 bin ile 60 bin arasında çocuğun kaybolduğu, ancak bunların ne kadarının insan kaçakçılığı ile ilişkili olduğunu belirlemenin zor olduğu ifade edildi.
Uzmanlar, kaybolan çocuk sayısındaki artışın "alıcıların" artmasından ve kurbanların bilinçsizliğinden kaynaklandığını savunuyor. Çin'in kırsal kesimlerinde ailelerin soyadlarının devam etmesini istemeleri ve toprak tahsisinin erkekler için avantajlı olmasından dolayı çocuk kaçırma olaylarında erkek çocuklara talep daha fazla oluyor.
Şehirlerde çalışan göçmen işçiler yeterli sosyal güvenlikleri bulunmadığından çocuklarını yuvaya veya okula göndermekte zorlanıyor. İnsan kaçakçıları şehirlerdeki göçmen işçileri yoğun çalışma temposundan dolayı çocuklarıyla fazla ilgilenememelerinden de yararlanmak istiyor.